Tesla hisseleri uçuyor

Tesla hisseleri uçuyor

Üç aylık teslimat raporlarının açıklanmasının ardından Nasdaq'ta Tesla'nın hızlı yükselişi devam ediyor.

A+A-

Tesla (NASDAQ:TSLA) hisseleri, beklenenden daha iyi gerçekleşen üç aylık teslimatların İcra Kurulu Başkanı Elon Musk'ın indirimler yoluyla hacimleri artırma planının işe yaradığını göstermesinin ardından Pazartesi günü seans öncesi işlemlerde %6 yükseldi.

ABD'nin önde gelen elektrikli araç üreticisi, piyasa öncesi hisse hareketlerine göre piyasa değerini yaklaşık 50 milyar $ artırarak 900 milyar $'a çıkarmaya hazırlanıyordu.

277 dolar seviyesindeki hisse senedi bu yıl iki kattan fazla değer kazandı ve analistlerin belirlediği fiyat hedeflerinin çok üzerine çıkarak bazı aracı kurumların agresif indirim çılgınlığı nedeniyle marjların zarar göreceği konusunda uyarıda bulunmasına neden oldu.

Fiyat indirimleri şirketin Nisan-Haziran döneminde bir önceki çeyreğe göre %10, bir önceki yıla göre ise %83 artışla 466.140 araç teslim etmesine yardımcı oldu. Tesla'nın ürettiği ve teslim ettiği araç sayısı arasındaki fark da önceki üç ayda 17.933 iken ikinci çeyrekte 13.560'a geriledi.

En az üç analist, Tesla'nın yıllık yaklaşık 1,8 milyon araç teslimatı hedefinin, 2023'ün ilk altı ayında bunun yaklaşık yarısını teslim ettiği için artık muhafazakar göründüğünü söyleyerek hisse senedi üzerindeki fiyat hedeflerini yükseltti.

Hisse senedinin medyan fiyat hedefi 210 dolar ile son kapanış fiyatının yaklaşık %20 altında bulunuyor. Tesla'nın 62,9 civarında olan tahmini fiyat/kazanç oranı Ford'un 8,82 olan oranının çok üzerinde, Amazon.com'un (NASDAQ:AMZN) 62,66 olan oranına ise yakın seviyede bulunuyor.

Şirket ilk çeyrekte toplam brüt kar marjını %19,3 olarak bildirmişti. Wall Street, şirket 19 Temmuz'da ikinci çeyrek sonuçlarını açıkladığında bu oranın %18,6'ya düşmesini bekliyor.

Marj baskısına rağmen, az sayıda analist Tesla'nın küresel olarak pazar payı kazanmaya çalışması ve şarj sisteminin ABD standardı olmaya yaklaşması nedeniyle hisse senedinin yükselebileceğine inanıyor.

"Paramız Elon'da," diyen Canaccord Genuity analisti George Gianarikas, Tesla için fiyat hedefini 36$ artırarak 293$'a yükseltti.

İlgili Haberler