Pakistan borsasında son 15 yılın en sert yükselişi

Pakistan borsasında son 15 yılın en sert yükselişi

Pakistan borsası IMF anlaşması sonrasında son 15 yılın en büyük tek günlük artışını kaydetti.

A+A-

Pakistan'ın gösterge hisse senedi endeksi, ülkenin Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) son anda bir finansman anlaşması sağlamasının ardından ilk işlem seansında %5,9 değer kazanarak son15 yılın en büyük tek günlük yükselişini gerçekleştirdi.

Ülke Cuma günü IMF'den 3 milyar dolarlık kısa vadeli bir mali paket alarak, temerrüdün eşiğine gelen ekonomisine nefes aldırdı.

Başbakan Şahbaz Şerif yaptığı açıklamada, "IMF ile yapılan personel düzeyindeki anlaşma ve 3 milyar dolarlık standby düzenlemesinin bir sonucu olarak yatırımcıların güveni keskin bir şekilde arttı" dedi.

Refinitiv verilerine göre KSE 100 endeksi 2,442.06 puan artışla 43,894.7 seviyesinden kapanarak %8.6 yükselişin yaşandığı 24 Haziran 2008'den bu yana en büyük yüzdelik kazancını kaydetti.

Yükselen önemli hisse senetleri arasında otomobil üreticileri, IMF anlaşması kapsamında otomobil parçaları üzerindeki ithalat kısıtlamalarının kaldırılacağı beklentisiyle %6 ila %7,5 arasında yükseldi.

Pakistan Suzuki Motor Co dahil olmak üzere birçok otomobil üreticisi, ithalat kısıtlamalarını gerekçe göstererek 2023 yılında uzun süreli fabrika kapatma kararı almıştı.

Honda Atlas (NYSE:ATCO) Cars (Pakistan) ve Pakistan Suzuki hisseleri %7,5 artışla işlem bantlarının üst sınırlarına ulaşırken, ülkede Toyota otomobillerini pazarlayan Indus Motor Co %4,2 değer kazandı.

Öte yandan Pakistan rupisi, yeni mali yılın başlaması nedeniyle bankalar arası işlem tatilinin ortasında çok az hareket etti ve yerel birim ABD doları karşısında 286 civarında sabit kaldı. Bununla birlikte, 2024 ve 2025 vadeli Pakistan eurobondlarına ise artan bir ilgi vardı.

 

İlgili Haberler