Dรผn ikinci รงeyrek bilanรงosunu aรงฤฑklayan Erdemir 4 milyar TL zarar aรงฤฑkladฤฑ. Bilanรงonun aรงฤฑklanmasฤฑ sonrasฤฑ Halk Yatฤฑrฤฑm, ERDEMฤฐR iรงin hedef fiyatฤฑnฤฑ 42 TL’den 45,3 TL’ye yรผkseltti, tavsiyesini “tut” olarak korudu.
Halk Yatฤฑrฤฑm’ฤฑn Erdemir notlarฤฑ ลรถyle:
Ertelenmiล vergi giderinin etkisi ile beklentilerin รผzerinde net zarar. Erdemir, 2ร23โde beklentimiz olan 3.119 milyon TL ve ortalama piyasa beklentisi olan 2.843 milyon TL net zararlarฤฑn รผzerinde 3.999 milyon TL net zarar
aรงฤฑkladฤฑ. Beklentimizin รผzerinde gerรงekleลen net zararda, 4.494 milyon TL seviyesinde gerรงekleลen ertelenmiล vergi ve 1.507 milyon TL seviyesinde gerรงekleลen net finansman gideri etkili oldu. Beklentimiz 3.014 milyon TL ertelenmiล vergi gideri kaydedilmesi yรถnรผnde bulunuyordu.
Satฤฑล gelirleri beklentilerin รผzerinde. Net satฤฑล gelirleri 2ร23โte beklentimiz olan 30.586 milyon TLโnin ve ortalama
piyasa beklentisi olan 30.264 milyon TLโnin รผzerinde, yฤฑllฤฑk bazda %7,9 artฤฑล ile 37.346 milyon TL (1.806 USD YoY %18 azalฤฑล) gerรงekleลti. Beklentimizin รผzerinde gerรงekleลen satฤฑล gelirlerinde, aฤฤฑrlฤฑklฤฑ ortalama รผrรผn fiyatฤฑnฤฑn beklentimizin %10,5 รผzerinde gerรงekleลmesi etkili oldu. Yฤฑllฤฑk bazda azalฤฑล gรถsteren satฤฑล gelirlerinde, ฤฐskenderun tesislerinde deprem kaynaklฤฑ รผretime ara verilmesinin etkisi ile yurt iรงi satฤฑล hacminde yaลanan yฤฑllฤฑk bazda %13,7โlรผk azalฤฑล ve yurt dฤฑลฤฑ satฤฑล hacminde gerรงekleลen %31,2โlik geri รงekilme etkili oldu. Toplam satฤฑลฤฑ tonajฤฑ ise 1.653 milyon ton ile yฤฑllฤฑk bazda %15,8 azalฤฑล gรถsterdi.
Kurum beklentimizin altฤฑnda FAVรK. FAVรK bizim beklentimiz olan 4.102 milyon TLโnin %6,8 altฤฑnda, piyasa beklentisi olan 3.403 milyon TLโnin ise %12,3 รผzerinde yฤฑllฤฑk bazda %65 azalฤฑลla 3.823 milyon TL seviyesinde gerรงekleลti. FAVรK marjฤฑ ise, yฤฑllฤฑk bazda 21,1 puan daralarak %10,2 seviyesinde gerรงekleลti. Beklentimizin altฤฑnda gerรงekleลen FAVรK performansฤฑnda, beklentimizin %18 รผzerinde gerรงekleลen demir cevheri maliyeti etkili oldu. Ton baลฤฑna FAVรK ise 122,4 dolar/ton (2ร22: 321,3 dolar/ton) seviyesinde gerรงekleลmiล oldu.
Yฤฑllฤฑk bazda gerileyen operasyonel perfomansฤฑn etkisi ile artan net borรง. ลirketin toplam finansal borcu 2ร23โte 49.389 milyon TL ile yฤฑllฤฑk bazda %100, รงeyreklik bazda ise %36 artฤฑล gรถsterdi. Bรถylece, net borรงluluk yฤฑllฤฑk bazda %156 artฤฑล gรถsterdi. 2022โde 0,51x (1ร23:0,81) olarak gerรงekleลen Net Borรง/FAVรK oranฤฑ ise 2,8x seviyesine yรผkselmiล oldu.
12 aylฤฑk hedef fiyatฤฑmฤฑzฤฑ 42,00 TLโden 45,30 TLโye revize ediyor, โTUTโ tavsiyemizi sรผrdรผrรผyoruz. รelik sektรถrรผnde
belirleyici oyuncu konumunda olan รinโde devam eden belirsizlikler nedeni ile รผrรผn fiyatlarฤฑna yรถnelik muhafazakar beklentilerimizi korumakla beraber, makro tahminlerimizde yaptฤฑฤฤฑmฤฑz yukarฤฑ yรถnlรผ gรผncellemeler neticesinde Erdemir iรงin 12 aylฤฑk hedef fiyatฤฑmฤฑzฤฑ 42,00 TLโden 45,30 TLโye revize ediyor; โTUTโ tavsiyemizi sรผrdรผrรผyoruz.







