Halk Yatฤฑrฤฑm, Akรงansa iรงin hedef fiyatฤฑnฤฑ revize etti, 236,8 TL olarak belirledi, tavsiyesini de AL olarak sรผrdรผrdรผ. Halk Yatฤฑrฤฑm’ฤฑn Akรงansa raporunda รถne รงฤฑkan noktalar ลรถyle:
Sermaye Piyasasฤฑ Kurulu 28 Aralฤฑk 2023 tarihinde, halka aรงฤฑk ลirketlerin 31.12.2023 veya sonrasฤฑnda sona eren yฤฑllฤฑk finansal tablolarฤฑnฤฑ TMS 29 enflasyon muhasebesi hรผkรผmlerine gรถre hazฤฑrlayacaklarฤฑnฤฑ duyurdu. Akรงansa yatฤฑrฤฑmcฤฑ sunumunda, 4ร23’รผn karลฤฑlaลtฤฑrmalฤฑ analizine olanak saฤlamak รผzere enflasyon muhasebesi uygulanmamฤฑล รถzet finansallarฤฑnฤฑ paylaลtฤฑ. 4ร23โe iliลkin enflasyon muhasebesi uygulanmฤฑล karลฤฑlaลtฤฑrฤฑlabilir rakamlara sahip olmadฤฑฤฤฑmฤฑz iรงin 4ร23 sonuรงlarฤฑnฤฑ deฤerlendirmek amacฤฑyla, enflasyon muhasebesi uygulanmamฤฑล รถzet finansallarฤฑ kullandฤฑk. Enflasyon muhasebesi uygulanmamฤฑล 4ร23 sonuรงlarฤฑna gรถre; Akรงansa 4ร23’te piyasa beklentisi olan 967 milyon TL’nin %13,3 ve bizim beklentimiz olan 931 milyon TL’nin %17,8 รผzerinde 1.096 milyon TL (y/y: +%203,6) net kar aรงฤฑkladฤฑ. ลirketin FAVรKโรผ ise piyasa beklentisi olan 1.135 mn TL ve beklentimiz olan 948 mn TLโnin altฤฑnda yฤฑllฤฑk %70,6 artฤฑลla 696 milyon TL seviyesinde gerรงekleลirken, FAVรK marjฤฑnda yฤฑllฤฑk bazda 2,6 puan artฤฑล kaydedildi. 4ร23โte net satฤฑลlar ise yฤฑllฤฑk bazda %43,1 artฤฑลla tahminimiz olan 4.266 mn TL ile uyumlu gerรงekleลti. Sonuรงlar enflasyon muhasebesi uygulanmamฤฑล bakฤฑldฤฑฤฤฑnda, net kar tarafฤฑnda vergi geliri kaynaklฤฑ piyasa beklentisinin รผzerinde gerรงekleลmiล olsa da, FAVรK tarafฤฑnda piyasa beklentisinin altฤฑnda kalฤฑnmasฤฑ nedeniyle, finansal sonuรงlarฤฑn hisse performansฤฑna yansฤฑmasฤฑnฤฑ โsฤฑnฤฑrlฤฑ negatifโ olarak deฤerlendiriyoruz.
Enflasyon muhasebesi dahil 2023 yฤฑlฤฑ sonuรงlarฤฑ: Enflasyon Muhasebesi (TMS-29) raporlamasฤฑ kapsamฤฑnda Akรงansa, enerji maliyet optimizasyonu, yurt iรงi satฤฑลlardaki bรผyรผme ve etkin finansman yรถnetimi neticesinde elde ettiฤi 168,4 milyon TL tutarฤฑnda net finansal gelirin de katkฤฑsฤฑyla, 2023’te %22,5 artฤฑลla 2,37 milyar TL net kar bildirdi. ลirket,
2023’te %142,6 artฤฑลla 3,93 milyar TL FAVรK elde etti ve FAVรK marjฤฑ 11,3 puan artฤฑลla %21 oldu. Akรงansaโnฤฑn net satฤฑล gelirleri 2023’te %12,2 artฤฑลla 18,7 milyar TL’ye ulaลtฤฑ. Toplam satฤฑลlarฤฑn yaklaลฤฑk %77’sini oluลturan yurt iรงi satฤฑลlar, gรผรงlรผ iรง talebin etkisiyle bir รถnceki yฤฑla gรถre %23 arttฤฑ. Akรงansa’nฤฑn ana pazarlarฤฑndaki gรผรงlรผ iรง talep, geรงen yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถneminde tonaj bazฤฑnda %58 olan yurt iรงi รงimento ve tรผrevleri satฤฑล hacminin 2023 yฤฑlฤฑnda yaklaลฤฑk %67’ye รงฤฑkmasฤฑnฤฑ saฤladฤฑ. Toplam รงimento ve tรผrevleri satฤฑล hacmi 2022 yฤฑlฤฑ ile paralel gerรงekleลti. 2023 yฤฑlฤฑnฤฑn tamamฤฑnda hazฤฑr beton satฤฑล hacmi ise %4 artฤฑล gรถsterdi.
Akรงansa, 2023 Yatฤฑrฤฑmcฤฑ Sunumunda ayrฤฑca enflasyon muhasebesi (TMS-29) hariรง 2023 yฤฑlฤฑ finansal รถzetlerini de yayฤฑmladฤฑ. Buna gรถre ลirket, 2023 yฤฑlฤฑnda 2022 yฤฑlฤฑna kฤฑyasla %68,4 artฤฑลla 14,9 milyar TL net satฤฑล geliri ve %166 artฤฑลla 3,9 milyar TL net kar bildirdi. Enflasyondan arฤฑndฤฑrฤฑlmamฤฑล FAVรK ise 2023’te %166 artฤฑลla 3,6 milyar TL olarak aรงฤฑklanฤฑrken, yฤฑllฤฑk bazda FAVรK marjฤฑ 8,7 puan artฤฑลla %23,8โe yรผkseldi. Diฤer taraftan, 2023 FAVรK ve Net Kar marjlarฤฑna enflasyon muhasebesi altฤฑnda ve dรผzeltilmemiล olarak bakฤฑldฤฑฤฤฑnda, enflasyon muhasebesinin sฤฑrasฤฑyla 2,8 puan ve 13,8 puan dรผลรผลlere neden olduฤunu gรถrรผyoruz.
AKCNS iรงin 236,80 TL seviyesinde bulunan 12 aylฤฑk hedef fiyatฤฑmฤฑzฤฑ ve โALโ olan tavsiyemizi koruyoruz. Finansal sonuรงlarฤฑnฤฑn ardฤฑndan Akรงansa iรงin 12 aylฤฑk hedef fiyatฤฑmฤฑz olan 236,80 TLโyi ve โALโ olan tavsiyemizi koruyoruz. 2024 yฤฑlฤฑnda Marmara Bรถlgesi genelinde ivme kazanmasฤฑnฤฑ beklediฤimiz kentsel dรถnรผลรผm hareketinin marjlarฤฑ ve karlฤฑlฤฑฤฤฑ destekleyeceฤini dรผลรผnรผyoruz.







