Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

Halka arzlardaki dengesizlikler ortadan kalkacak

Pandemi dรถneminde birรงok ลŸirket halka arz hazฤฑrlฤฑฤŸฤฑnda. Finans Sohbetleri'nde Kenan Sรถzbir'in sorularฤฑnฤฑ yanฤฑtlayan A1 Capital Yatฤฑrฤฑm Menkul DeฤŸerler Genel Mรผdรผrรผ Atilla Esen, รถnemli aรงฤฑklamalarda bulundu.
Halka arzlardaki dengesizlikler ortadan kalkacak Borsatek

Koronavirรผs salgฤฑnฤฑ ile birlikte pek รงok ลŸirket halka arz hazฤฑrlฤฑฤŸฤฑna girdi. Finans Sohbet’lerinin Kenan Sรถzbir’in konuฤŸu olan A1 Capital Genel Mรผdรผrรผ Atilla Esen, ‘yeni normal’ dediฤŸimiz bu sรผreรงte tรผm dรผnyanฤฑn telefon ve bilgisayarlar aracฤฑlฤฑฤŸฤฑyla sermaye piyasalarฤฑna รงok kolay bir ลŸekilde ulaลŸabildiฤŸini fark ettiฤŸine dikkat รงekerken, diฤŸer yandan pandemi dรถneminde arz ve talep dengesinde sฤฑkฤฑntฤฑ yaลŸandฤฑฤŸฤฑnฤฑ dile getirdi.

Halka arzdaki artฤฑลŸฤฑn รถnรผmรผzdeki dรถnemde artacaฤŸฤฑna vurgu yapan Esen; kur, borsa ve enflasyon hedeflerinden de bahsetti ve enflasyonu ‘bรถlรผm sonu canavarฤฑna’ benzeterek, รงรถzรผlmesi gereken ana faktรถr olduฤŸunu belirtti. 

ฤฐลŸte Atilla Esen’in Kenan Sรถzbir’e yaptฤฑฤŸฤฑ aรงฤฑklamalar… 

Kenan Sรถzbir: Pandemi dรถneminde รงok sayฤฑ ลŸirket halka arz hazฤฑrlฤฑฤŸฤฑnda. Bu durumu nasฤฑl deฤŸerlendiriyorsunuz?

Atilla Esen: 2020 yฤฑlฤฑ gerรงekten pandemi aรงฤฑsฤฑndan รงok รผzรผcรผ ama yerli yatฤฑrฤฑmcฤฑnฤฑn sermaye piyasalarฤฑna dรถnmesi aรงฤฑsฤฑndan da รงok sevindirici oldu. Biz uzun yฤฑllar yerli yatฤฑrฤฑmcฤฑnฤฑn ilgisizliฤŸinden dolayฤฑ mustariptik. Bunun tabiki yatฤฑrฤฑmcฤฑlar ve aracฤฑ kurumlar aรงฤฑsฤฑndan hem sorunlarฤฑ hem de geliลŸtirilmesi gereken noktalarฤฑ vardฤฑ. Pandemi sรผreci tรผm dรผnyada telefon ve bilgisayarlar vasฤฑtasฤฑyla sermaye piyasalarฤฑna รงok kolay ulaลŸฤฑlabileceฤŸi fark edildi. Hayatta her ลŸeyin dengesi arz ve talep. Pandemi dรถneminde arz ve talep dengesinde sฤฑkฤฑntฤฑ yaลŸadฤฑk. Navlun fiyatlarฤฑndaki artฤฑลŸ, ham madde fiyatlarฤฑndaki artฤฑลŸ fiyatlamalarฤฑn yanlฤฑลŸ olmasฤฑna neden oldu. ร–rneฤŸin bu dรถnemde ikinci el araรง fiyatlarฤฑ birinci el araรง fiyatlarฤฑnฤฑ geรงti. Bu tabiki anormal bir durumdu. Biz bunu talep arzฤฑn รผzerine รงฤฑktฤฑฤŸฤฑ iรงin yaลŸadฤฑk. Bunu borsada da gรถrdรผk. Diyelim ki bir hisse senedinin fiyatฤฑ iki lirayken bu hisse senedi, fiyat bazlฤฑ talepten dolayฤฑ ederinden รงok fazla fiyatlar gรถrmesine sebep oldu. Bu dengesizlikler ลŸuan yaลŸadฤฑฤŸฤฑmฤฑz normalleลŸmeye evrildi. Son dรถnemde gelen halka arzlarฤฑn birรงoฤŸu yฤฑllardฤฑr Tรผrkiyeโ€™nin beklediฤŸi halka arzlar.  Tabiki bunun dฤฑลŸฤฑnda bu dalgadan faydalanmak isteyen ลŸirketler de vardฤฑr, bu da รงok doฤŸal. Sonuรงta ลŸuan bir bankadan kredi รงekmek istediฤŸinizde hem rakam hem de uฤŸraลŸ anlamฤฑnda bir sฤฑkฤฑntฤฑ yaลŸanฤฑyor. Sermaye piyasalarฤฑna karลŸฤฑ olan bu ilgi ลŸirketlerin nakit ihtiyaรงlarฤฑnฤฑ karลŸฤฑlamaya baลŸladฤฑ. Bu da doฤŸal hatta iyi bir ลŸey. Sonuรงta Tรผrk yatฤฑrฤฑmcฤฑsฤฑnฤฑn kendi sermaye piyasasฤฑndaki varlฤฑklarฤฑna gรผven duymasฤฑ รงok saฤŸlฤฑklฤฑ. Ancak talep ve arz esnasฤฑnda bazฤฑ dengesizlikler de vardฤฑ. ลžimdi bu arz en azฤฑndan kuvvetlenmeye baลŸladฤฑ. YฤฑlbaลŸฤฑndan beri ลŸuana kadar yaklaลŸฤฑk 2 milyar TLโ€™lik yeni ihraรง olacak/oldu. 2 milyar da bedelli sermaye arttฤฑrฤฑmฤฑ oldu. Bu yeni gelen halka arzlarla beraber bedelli sermaye artฤฑrฤฑmฤฑyla da beraber artฤฑk piyasa normalleลŸiyor. Yeni gelen yatฤฑrฤฑmcฤฑlar maalesef geรงmiลŸte yaลŸadฤฑฤŸฤฑmฤฑz anormalliฤŸi normal zannediyordu. Borsaya yatฤฑrฤฑmฤฑn her gรผn yรผkseliลŸ olacakmฤฑลŸ mantฤฑฤŸฤฑyla deฤŸil, deฤŸere yatฤฑrฤฑm olmasฤฑ gerektiฤŸi konusunda da bir sonuรง ortaya รงฤฑktฤฑ. Normal olan da buydu. Bu normalleลŸmeyle birlikte tabiki yatฤฑrฤฑmcฤฑnฤฑn risk algฤฑsฤฑ da deฤŸiลŸecek.

Kenan Sรถzbir: Arzฤฑn bu kadar artฤฑyor olmasฤฑnฤฑ sadece talebe mi baฤŸlamamฤฑz gerekiyor?

Atilla Esen: Tabiki talep burada en รถnemli faktรถr. ร‡รผnkรผ halka arza รงฤฑkฤฑldฤฑฤŸฤฑnda eskiden yabancฤฑ ve yerli yatฤฑrฤฑmcฤฑlarla/kurumsallarla gรถrรผลŸรผlรผyordu. Temettรผ daฤŸฤฑtma sรผreรงleri oluyordu. Yatฤฑrฤฑmcฤฑ kitlesi sฤฑnฤฑrlฤฑ olduฤŸu iรงin kolay bir ลŸey deฤŸildi. Yatฤฑrฤฑmcฤฑ sayฤฑsฤฑnฤฑn รงoฤŸalฤฑyor olmasฤฑ talebin de arttฤฑฤŸฤฑna iลŸaret ediyor. Halka arzlarda genelde eลŸit daฤŸฤฑlฤฑm konusunda aksiyon alฤฑnmaya da baลŸlandฤฑ. Bu sermayenin tabana yayฤฑlmasฤฑ aรงฤฑsฤฑndan doฤŸru. NormalleลŸme sรผreciyle birlikte yatฤฑrฤฑmcฤฑlar doฤŸru sorular sorarak doฤŸru adฤฑmlar atmaya baลŸladฤฑ. Ayrฤฑca yanlฤฑลŸ anlaลŸฤฑlmasฤฑn yeni halka arz olacak ลŸirketler deฤŸerinden dรผลŸรผk fiyatlama gรถrmeyecek. Tamamen yanlฤฑลŸ fiyatlamanฤฑn yapmฤฑลŸ olduฤŸu olumsuz durum dengeleniyor sadece. Yerli yatฤฑrฤฑmcฤฑ kitlesinde tek eleลŸtirebileceฤŸim konu รถdevini yapmayan รถฤŸrenci durumu sรถz konusu. Hisse senedi alฤฑrken neden dikkatlice okuyup araลŸtฤฑrmฤฑyoruz?

Kenan Sรถzbir: Sanฤฑrฤฑm finansal okuryazarlฤฑk konusunda yanlฤฑลŸ adฤฑmlar atฤฑldฤฑโ€ฆ Sermaye Piyasalarฤฑ BirliฤŸi bunun bedelini de รถdedi aslฤฑnda, gelen kรผรงรผk yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑ kaybederek. Yeni gelen yatฤฑrฤฑmcฤฑlar sizce kalฤฑcฤฑ olabilecek mi? Yeni gelen yatฤฑrฤฑmcฤฑnฤฑn nelere dikkat etmesi lazฤฑm?

Atilla Esen: Genรง olmalarฤฑ bence sevindirici. ร‡รผnkรผ genรงler kazanmayฤฑ ve kaybetmeyi erken yaลŸta รถฤŸreniyorlar. Eskiden hisse senedi iลŸlemleri tezgah รผzerinde yapฤฑlฤฑrdฤฑ ve insanlar hisse senedini evlerine gรถtรผrebiliyordu. Daha sonra fiziksel durum ortadan kalkฤฑnca yatฤฑrฤฑmcฤฑ gรถremediฤŸi bir ลŸeye yatฤฑrฤฑm yapmak istemedi. Bรถylelikle o yatฤฑrฤฑmcฤฑ neslini kaybettik. Yeni gelen neslin ise sanal olarak telefonda gรถrรผyor olmasฤฑ yeterli. Onlarฤฑn รถฤŸrenmesi gereken ise borsada biraz daha orta ve uzun vadeli yaklaลŸmanฤฑn รถnemiโ€ฆ bir malฤฑ alฤฑrken doฤŸru seviyeden aldฤฑฤŸฤฑnฤฑzda satarken eliniz รงok daha rahat oluyor. Yatฤฑrฤฑmcฤฑnฤฑn en รถnce kendisini tanฤฑmlamasฤฑ gerekiyor. Ayrฤฑca bizde nerdeyse zarar-kes anlayฤฑลŸฤฑ neredeyse hiรง yokโ€ฆ Tรผrk toplumu olarak kolay kolay bir ลŸeyden vazgeรงmiyoruz. Esasฤฑnda bu iyi bir รถzellik ama zarar-kes sizi zarardan kurtarmaya yรถnelik bir sรผreรง aslฤฑnda. Zararฤฑ bir yerden kesmeniz gerekir bu borsaya kรผsmek anlamฤฑna gelmiyor. Hatta bu size baลŸka bir yerden kaynak yaratabilir.

Kenan Sรถzbir: Halka arzdaki artฤฑลŸ รถnรผmรผzdeki dรถnemde de devam edecek mi?

Atilla Esen: Edecek gibi duruyor. Muhtemelen Sermaye piyasalarฤฑnda da baลŸvurular da devam ediyordur. Belki biraz seรงici olunabilir. ร‡รผnkรผ arz ve talep dengeleniyor ve eldeki kaynaklar da sฤฑnฤฑrlฤฑ. Yatฤฑrฤฑmcฤฑ sayฤฑmฤฑz on milyona ulaลŸmฤฑลŸ olsa o zaman durum belki farklฤฑ olurdu. Farklฤฑ sektรถrleri aynฤฑ sรผreรงte halka arza aรงarsak yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn kafasฤฑnda bu kadar soru iลŸareti de olmaz.

Kenan Sรถzbir: Son dรถnemde enerji sektรถrรผnde yoฤŸun halka arzlar oldu. Demek ki bu sektรถrรผn finansmana ulaลŸma รงabasฤฑ varโ€ฆ

Atilla Esen: Enerji ลŸirketleri borรงlarฤฑnฤฑ kapatmak iรงin bu kaynaฤŸa ihtiyaรง duyuyor. Evet bu gerรงekten gรผzel.. borรงlarฤฑ kapatฤฑp yeni yatฤฑrฤฑmlara dรถnmek iรงin ลŸirkete kaynak yaratฤฑlmasฤฑ bence bir sฤฑkฤฑntฤฑ deฤŸil. Aynฤฑ sektรถrlerin halka arzฤฑnฤฑn aynฤฑ dรถneme getirilmemesi bence daha efektif olacaktฤฑr. ร‡รผnkรผ yatฤฑrฤฑmcฤฑ aรงฤฑsฤฑndan kafalarda soru iลŸareti yaratฤฑyor. Yatฤฑrฤฑmcฤฑyฤฑ kรผstรผrmeden doฤŸru vadelerle doฤŸru sektรถrleri bir araya getirmek bu sรผreรงleri yรผrรผtmek aรงฤฑsฤฑndan bence mantฤฑklฤฑ olacak. Bรถylece hem yatฤฑrฤฑmcฤฑ hem de ลŸirket kazanacaktฤฑr.:

Kenan Sรถzbir: Yabancฤฑ yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn payฤฑ hiรง olmadฤฑฤŸฤฑ kadar dรผลŸรผลŸ gรถsterdi. Yabancฤฑ yatฤฑrฤฑmcฤฑ olsaydฤฑ bahsettiฤŸimiz normalden bu kadar uzaklaลŸma yine sรถz konusu olur muydu?

Atilla Esen: Yabancฤฑ yatฤฑrฤฑmcฤฑ tamamen yok diyemeyiz..  yabancฤฑ yatฤฑrฤฑmcฤฑda da bir gรผvensizlik sorunu dolayฤฑsฤฑyla bir sฤฑkฤฑntฤฑ var. Bu bizim iรงin olumsuz bir geliลŸme mi hayฤฑrโ€ฆ Tรผrk halkฤฑnฤฑn kendi sermaye piyasalarฤฑna gรผvendiฤŸinde ve destek รงฤฑktฤฑฤŸฤฑnda yabancฤฑya ihtiyaรง olmadฤฑฤŸฤฑnฤฑ da gรถrdรผk. Bunca halka arzฤฑ karลŸฤฑlayan ana faktรถr yerli yatฤฑrฤฑmcฤฑ oldu. Ayrฤฑca aracฤฑ kurumlar da 2020 yฤฑlฤฑnฤฑ bence gayet iyi geรงirdiler. Bence yerli yabancฤฑya yeterli hizmetin bunca yฤฑl aktarฤฑlmamasฤฑ da bir sฤฑkฤฑntฤฑydฤฑ. Yerli yatฤฑrฤฑmcฤฑnฤฑn sฤฑnฤฑrlฤฑ bir sayฤฑda kalmasฤฑ dolayฤฑsฤฑyla aracฤฑ kurumlar yabancฤฑ iลŸlem birimi kurmaya baลŸladฤฑ. ร‡ฤฑkartฤฑlan tรผm raporlar da yabancฤฑya hizmete yรถnelikti, hatta bazฤฑ raporlarฤฑn Tรผrkรงesi bile bulunamฤฑyordu. Yerlinin talebi olmadฤฑฤŸฤฑ iรงin ลŸirketler de ister istemez yabancฤฑya yรถneldi. Yabancฤฑya yรถnelmek kรถtรผ deฤŸil, ama yabancฤฑya baฤŸฤฑmlฤฑ olmak kรถtรผ. Yabancฤฑ yatฤฑrฤฑmcฤฑ Tรผrkiye iรงin bence olmazsa olmaz durumunda deฤŸil. Uzun vadeli yatฤฑrฤฑmcฤฑ kitlesi bence hala duruyor. Yabancฤฑ yatฤฑrฤฑmcฤฑya sabit yatฤฑrฤฑmlarda bence ihtiyacฤฑmฤฑz var. Tabiki borsada da tekrar katฤฑlฤฑmcฤฑ olmasฤฑ sevindirici bir geliลŸme olur. Ben yabancฤฑ yatฤฑrฤฑmcฤฑnฤฑn doฤŸrudan gelmesini daha deฤŸerli buluyorum. ร–zellikle yabancฤฑ yatฤฑrฤฑmcฤฑnฤฑn kullandฤฑฤŸฤฑ borsada iลŸlem gรถren makinalar sebebiyle ister istemez bir maฤŸduriyet de yaratฤฑyor.

Kenan Sรถzbir: Makinelerin borsadaki iลŸlem hacminin yaklaลŸฤฑk yรผzde 70โ€™e ulaลŸtฤฑฤŸฤฑ sรถyleniyor, bu doฤŸru mudur? Ayrฤฑca bireysel yatฤฑrฤฑmcฤฑlar iรงin de bu hizmeti veren aracฤฑ kurumlar da var. Ne kadar etkili kullanabiliyorlar? Finansal okuryazarlฤฑฤŸฤฑ dรผลŸรผk olan kรผรงรผk yatฤฑrฤฑmcฤฑlar iรงin bu bir risk midir?

Atilla Esen: Makineler dรผnyanฤฑn artฤฑk bir gerรงeฤŸi bundan kaรงamayacaฤŸฤฑz. Beni รผzen durum ise, Borsa ฤฐstanbulโ€™un iรงerisinde gรถmlekรงi ลŸeklinde tabir edebileceฤŸimiz bir dolu her gรผn gelip giden yatฤฑrฤฑmcฤฑ kitlemiz vardฤฑ. Onlar her gรผn borsada kendi ekranlarฤฑnda iลŸlem yapฤฑyorlardฤฑ ve likidite saฤŸlฤฑyorlardฤฑ. Para kazandฤฑklarฤฑnda orada kazandฤฑklarฤฑ para tekrar รผlke ekonomisine gidiyordu. Para kazandฤฑฤŸฤฑnda ev alฤฑyordu, araba alฤฑyorduโ€ฆ sektรถr buradan besleniyordu. Biz ลŸimdi bu yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑ biraz kรผstรผrdรผk. Bu yatฤฑrฤฑmcฤฑlar bizim makinelerimizdi aslฤฑnda. ลžimdi yabancฤฑlarฤฑn algoritma vasฤฑtasฤฑyla lazer silahla savaลŸtฤฑฤŸฤฑnฤฑ dรผลŸรผnรผn biz hala kฤฑlฤฑรง ve kalkanla o savaลŸa karลŸฤฑ koymaya รงalฤฑลŸฤฑyoruz. Bu tabiki imkansฤฑz. Dolayฤฑsฤฑyla yerli yatฤฑrฤฑmcฤฑnฤฑn da kendisini doฤŸru bir ลŸekilde geliลŸtirmesi gerekiyor. Aracฤฑ kurumlarฤฑn gerek algoritma gerek hฤฑz konusunda destekleri de var. Bu konuda bilgi de รงok fazla arttฤฑ.

Kenan Sรถzbir: Kรผรงรผk yatฤฑrฤฑmcฤฑ makinelere karลŸฤฑ nasฤฑl davranmalฤฑ?

Atilla Esen: Kรผรงรผk yatฤฑrฤฑmcฤฑnฤฑn bir makineye bence ihtiyacฤฑ yok. ร‡รผnkรผ onun sorunu hฤฑz deฤŸil, onun sorunu nasฤฑl bir yatฤฑrฤฑmcฤฑ olduฤŸuna karar vermek. Makineyle iลŸlem yapan yabancฤฑ yatฤฑrฤฑmcฤฑ genelde Tรผrkiyeโ€™de gรผnlรผk pozisyon taลŸฤฑmฤฑyor. Burada yerli yatฤฑrฤฑmcฤฑ hangi kimlikle iลŸlem yaptฤฑฤŸฤฑnฤฑ netleลŸtirirse aksiyon almasฤฑ daha kolay olur. Kรผรงรผk yatฤฑrฤฑmcฤฑnฤฑn zarar ettiฤŸinde nasฤฑl davranmasฤฑ gerektiฤŸini netleลŸtirmesi gerekiyor. Bunlarฤฑ รงรถzmemiz makine konusundan daha รถncelikli faktรถrler.

Kenan Sรถzbir: ร–nรผmรผzdeki dรถnemde kurum olarak hedeflerinizde herhangi bir deฤŸiลŸiklik oldu mu?

Atilla Esen: Hayฤฑr olmadฤฑ. 2020 yฤฑlฤฑ gerรงekten tรผm aracฤฑ kurum ลŸirketleri iรงin gรผzel bir sene oldu. Mesafeli sรถzleลŸmelerle ilgili yeni bir uygulama devreye girecek. Bu durum aracฤฑ kurumlar iรงin de geรงerli olacak. Tรผrkiyenin neresinde olursanฤฑz olun online bir ลŸekilde hesap aรงma sรผreci gerรงekleลŸebilecek. Bu sรผreรงte borsaya olan ilginin devam etmesiyle yeni hesap aรงฤฑlฤฑลŸlarฤฑ da devrede olacaktฤฑr. Biz de bu anlamda dijital altyapฤฑmฤฑza destek saฤŸlamaya รงalฤฑลŸฤฑyoruz. Bizim de ilk defa deneyimleyeceฤŸimiz bir ลŸey ama ben tรผm aracฤฑ kurumlarฤฑn bunun รผstesinden gelebileceฤŸini dรผลŸรผnรผyorum. ลžirket olarak da kendi callcenterฤฑmฤฑzฤฑ kurduk gelen talebi karลŸฤฑlamak iรงin aldฤฑฤŸฤฑmฤฑz bir aksiyondu bu. AraลŸtฤฑrma bรถlรผmรผmรผzรผ kuvvetlendirdik. Zaten online platformlarฤฑmฤฑz รงok kuvvetli. Biz รถzellikle bir kesinti yaลŸanmamasฤฑna dikkat etmeye รงalฤฑลŸฤฑyoruz. Bizim Hisse Koรงu isimli bir uygulamamฤฑz var. Bu uygulamanฤฑn yeniden dizaynฤฑnฤฑn yapฤฑlmasฤฑnฤฑ rica ettim. Aplikasyonlu uygulama olarak devreye girmesini bekliyoruz. Burada yatฤฑrฤฑmcฤฑ cep telefonundan kendisine gรผnlรผk gelen araลŸtฤฑrma raporlarฤฑnฤฑ gรถrme imkanฤฑna sahip olacak.

Kenan Sรถzbir: Raporlar konusunda da dรผzenleme yapฤฑldฤฑ. Birkaรง kurum dฤฑลŸฤฑnda rapor yayฤฑmlanmayacak ลŸeklinde.. Siz baลŸka raporlar da hazฤฑrlฤฑyor musunuz?

Atilla Esen: Hisse Koรงu genellikle likiditesi yรผksek olan senetlerle ilgili yorum yapฤฑyor. ร‡รผnkรผ ister istemez likiditesi dรผลŸรผk bir hisse senediyle ilgili yorum yaptฤฑฤŸฤฑnฤฑzda burada yรถn vermiลŸ oluyorsunuz. Bu doฤŸru bir algฤฑ deฤŸil. Bizim yatฤฑrฤฑmcฤฑ sayฤฑmฤฑz da yirmi bine ulaลŸtฤฑ. Yirmi bin kiลŸiyi aynฤฑ anda yanlฤฑลŸ anlaลŸabilecek yerlere yรถnlendirmek de istemeyiz. Yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑmฤฑzฤฑn daha kolay alฤฑp satabileceฤŸi bizim ลŸirketin de arkasฤฑnda daha rahat durabileceฤŸi ลŸirketlere yatฤฑrฤฑm yapฤฑyoruz. Bunun haricinde yatฤฑrฤฑmcฤฑnฤฑn beฤŸendiฤŸi ve fikir sormak istediฤŸi hisse senetlerinde hem yatฤฑrฤฑm danฤฑลŸmanฤฑ arkadaลŸlarฤฑmฤฑzฤฑn bilgisine, eฤŸer onlarฤฑn bilgisi yeterli deฤŸilse, hem de araลŸtฤฑrma birimimizdeki arkadaลŸlarฤฑmฤฑzฤฑn รถzel olarak mรผลŸterilerimize yapacaฤŸฤฑ รงalฤฑลŸmalarฤฑ da teknik ve temel olarak soruyoruz.

Kenan Sรถzbir: Bu yฤฑl iรงin kur, borsa ve enflasyon hedefleriniz neydi? Buralarda bir deฤŸiลŸiklik oldu mu?

Atilla Esen: Tรผm dรผnyayฤฑ zorlayan ana madde bence enflasyon. Maalesef Tรผrkiyeโ€™nin de yenemediฤŸi bรถlรผm sonu canavarฤฑ enflasyon. Bizim รงรถzmemiz gereken ana faktรถr bu bence. ร‡รผnkรผ enflasyon algฤฑsฤฑnฤฑ dรผzelttiฤŸimiz takdirde borsa da iyi bir alternatif sunmaya baลŸlayacaktฤฑr. Bu konuda merkez bankasฤฑnฤฑn da tek baลŸฤฑna bฤฑrakฤฑlmamasฤฑ gerektiฤŸini dรผลŸรผnรผyorum. Merkez bankasฤฑ sadece faiz indirip yรผkselterek enflasyonu kontrol altฤฑna alamaz. Burada hรผkรผmetin tรผm birimlerinin etkin olmasฤฑ gerekiyor. ร–teki tรผrlรผ geliลŸmekte olan รผlke konumundan รงฤฑkamฤฑyoruz. Bu konumdan รงฤฑkamadฤฑฤŸฤฑmฤฑz takdirde enflasyon sรผrecinden de kurtulamฤฑyoruz. Biraz daha kรผรงรผk ve doฤŸru adฤฑmlarla ilerleyip  enflasyonu da kontrol altฤฑna alabiliriz tekrar Tรผrk halkฤฑnฤฑn da yabancฤฑ yatฤฑrฤฑmcฤฑnฤฑn da Tรผrkiyeโ€™ye olan gรผvenini kazanabiliriz.

Kenan Sรถzbir: Kurum olarak yฤฑlsonu tahmininiz var mฤฑ?

Atilla Esen: Endekste iki dolar seviyesi รผzerinde kalฤฑp kalmayacaฤŸฤฑmฤฑz bence รถnemli. O seviyeden tekrar maalesef geri dรถnรผลŸ oldu. Bence iki dolarฤฑn aลŸฤฑlฤฑp aลŸฤฑlmayacaฤŸฤฑnฤฑ yatฤฑrฤฑmcฤฑlar takip etmeli. Dolar kurunda yerli yatฤฑrฤฑmcฤฑ ilk defa dolarฤฑnฤฑ satmakta kaygฤฑ duymadฤฑ. ร‡รผnkรผ faiz kalkanฤฑ bizi korudu. Farkฤฑndaysanฤฑz yeni bir zirve yapmadฤฑk dolarda. Biraz daha makro ekonomik รงerรงeveleri รผlke olarak dengeleyebilirsek o zaman biz de vereceฤŸimiz deฤŸerleri daha iyi konumlandฤฑrabiliriz.

Kenan Sรถzbir: Tรผrkiyeโ€™de yatฤฑrฤฑmcฤฑnฤฑn kripto paraya รงok bรผyรผk bir ilgisi var. Nedir bunun arkasฤฑndaki dinamik sizce?

Atilla Esen: Yatฤฑrฤฑmcฤฑ sayฤฑsฤฑ beลŸ milyona yakฤฑn, sermaye piyasasฤฑndaki yatฤฑrฤฑmcฤฑ sayฤฑsฤฑndan daha fazla. Kripto paranฤฑn bence tรผm dรผnyada biraz daha regรผlatif tarafta kontrol altฤฑna alฤฑnmasฤฑ lazฤฑm. Siz sabah kalktฤฑฤŸฤฑnฤฑzda ne olduฤŸunu bilmediฤŸiniz bir sรผreรงle uyanmamanฤฑz lazฤฑm. Kripto paralar olmazsa olmaz, dijitalleลŸmenin de etkisiyle birlikte mutlaka daha fazla gรผndemimizde olacaklar. Regรผle edilmemiลŸ kripto paraya ben รงok fazla gรผvenemiyorum. Olmazsa olmaz olduฤŸunu biliyorum ancak aรงฤฑk ลŸekilde ifade etmek gerekirse iรงime รงok sinmiyor.

Kenan Sรถzbir: Peki kripto paraya yatฤฑrฤฑm yapan kiลŸiler nelere dikkat etmeli?

Atilla Esen: Seรงimlerini doฤŸru yapmalarฤฑ lazฤฑm. Ne aldฤฑฤŸฤฑnฤฑ ne deฤŸer รผrettiฤŸini bilmiyor yatฤฑrฤฑmcฤฑ. Bu fikirlere sahip olmadan sadece fiyata baฤŸlฤฑ hareket etmek biraz kumar mantฤฑฤŸฤฑyla รถrtรผลŸรผyor ve bence bu doฤŸru bir ลŸey deฤŸil. Bir anda fiyat รงekilmeleri yaลŸandฤฑฤŸฤฑ iรงin yatฤฑrฤฑmcฤฑ parasฤฑnฤฑ kaybedebiliyor. Bence regรผlasyonu bekleyip รถyle aksiyon almalarฤฑ daha doฤŸru olacak.

Kenan Sรถzbir: Sizin kurum olarak kripto para รงalฤฑลŸmalarฤฑnฤฑz var mฤฑ?

Atilla Esen: ลžu anda yok ama bu olmayacaฤŸฤฑ anlamฤฑna gelmiyor. Biz de regรผlasyonu bekliyoruz.

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.834846.84030.04%
EURO 53.554253.5639-0.07%
JAPON YENฤฐ 3.453.458-0.2%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 58.05658.0861-0.13%
STERLฤฐN 62.675462.6974-0.05%
ร‡ฤฐN YUANI 6.88656.888-0.07%
RUS RUBLESฤฐ 0.61240.61270.78%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

AdSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
ALTIN/ONS ($)4148.36-0.4%
SPOT ALTIN GRAM (TL)6239.75-0.48%
GRAM ALTIN SERBEST P.6269.100.56%
SPOT GรœMรœลž GRAM (TL)91.48-2.1%
KรœLร‡E ALTIN (DOLAR)133200.000.3%
HAS ALTIN GRAM (TL)6208.55-0.48%
SPOT ALTIN KG (TL)132549.00-0.52%
CUMHURฤฐYET ALTINI (TL)42239.000.45%
GรœMรœลž/ONS ($)60.88-1.93%

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 63861.64 2.5552%
Ethereum 1795.21 1.9554%
Tether USDt 1.00 -0.0131%
BNB 583.28 0.7833%
Solana 82.08 1.9497%
USDC 1.00 -0.0061%
XRP 1.13 0.2148%
Dogecoin 0.08 -0.613%
Toncoin 1.68 -3.561%
Cardano 0.18 -2.4252%
Shiba Inu 0.00 2.419%
Avalanche 6.75 -0.9856%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam