Halkbankโฤฑn net dรถnem karฤฑ 2014 yฤฑlฤฑnฤฑn dรถrdรผncรผ รงeyreฤinde bir รถnceki รงeyreฤe gรถre yรผzde 26,6 oranฤฑnda gerileyerek 441,7mn TL olarak gerรงekleลmiลtir. Bu dรผลรผลte, 3. รงeyrekte takibe dรผลen bรผyรผk montanlฤฑ kredi (1.079mn TL) iรงin ayrฤฑlan 204mn TLโlik karลฤฑlฤฑk etkili olmuลtur. Ayrฤฑca genel karลฤฑlฤฑk giderleri tรผketici kredilerindeki hฤฑzlฤฑ artฤฑลtan dolayฤฑ bir รถnceki รงeyrekteki 19mn TLโden 4ร 2014โte 74mn TLโye yรผkselmiลtir.Bunlarฤฑn etkisiyle Bankaโnฤฑn 3ร 2014โteki 300,5mn TL olan kredi deฤer dรผลรผล karลฤฑlฤฑฤฤฑ gideri 4ร 2014โte 476,3mn TLโye yรผkselmiล ve karฤฑn gerilemesine neden olmuลtur. Banka, 3ร 2014โte takibe dรผลen bรผyรผk montanlฤฑ kredinin karlฤฑlฤฑk รผzerindeki olumsuz etkisini azaltmak amacฤฑyla, ayrฤฑlan 150mn TLโlik karลฤฑlฤฑฤa istinaden 132,2mn TL serbest karลฤฑlฤฑk iptali yapmฤฑล ve bunun etkisiyle diฤer faaliyet gelirlerinde รถnemli artฤฑล yaลanmฤฑลtฤฑ. Serbest karลฤฑlฤฑฤฤฑ bulunmayan Banka, bu รงeyrekte serbest karลฤฑlฤฑk iptali yapamamฤฑล ve buna baฤlฤฑ olarak diฤer faaliyet gelirleri bir รถnceki รงeyreฤe gรถre gerileyerek dรผลรผk kar elde edilmesinde รถnemli rol oynamฤฑลtฤฑr.
Diฤer taraftan bir รถnceki รงeyreฤe gรถre net faiz gelirleri yรผzde 8,1 oranฤฑnda, net รผcret ve komisyon gelirleri de yรผzde 20,8 oranฤฑnda (tรผketici kredilerindeki artฤฑล ve sigorta faaliyetlerinin katkฤฑsฤฑyla) artarak net dรถnem karฤฑnaolumlu katkฤฑ yapmฤฑลtฤฑr.
Bankaโnฤฑn net faiz marjฤฑ, รถzellikle menkul kฤฑymetlerdenelde edilen faizlerin etkisiyle (tรผfeye endekslitahvillerden 239mn TL gelir elde edilmiลtir.) sonรงeyrekte bir รถnceki รงeyreฤe gรถre 20 baz puan artmฤฑลve yรผzde 4,5 seviyesinde gerรงekleลmiลtir. Kredi mevduatfaiz makasฤฑ son รงeyrekte net faiz marjฤฑnฤฑ baskฤฑlamฤฑลtฤฑr.
Halkbankโฤฑn tahmini deฤerini, yapmฤฑล olduฤumuztahminlerdeki dรผzeltmeler, iskonto oranฤฑndaki deฤiลiklikler (Sermaye maliyeti yรผzde 14,5โten yรผzde 13โeindirildi) ve piyasa รงarpanlarฤฑndaki gรผncellemelere baฤlฤฑ olarak 23.757mn TLโden 24.380 mn TLโye yรผkseltirken, hedef hisse fiyatฤฑnฤฑ da 19,00TLโden 19,50TLโye รงฤฑkartฤฑyoruz. Halkbankโฤฑn hisse senetleri gรผncellediฤimiz hedef piyasa deฤerine gรถre yรผzde 24,1oranฤฑnda iskontolu iลlem gรถrmektedir. Bu nedenle,Halkbank iรงin daha รถnceki โEKLEโ รถnerisini โALโolarak deฤiลtiriyor ve hedef hisse fiyatฤฑnฤฑ da19,50TL olarak gรผncelliyoruz. Halkbankโฤฑn aktif bรผyรผklรผฤรผ 2014 yฤฑlฤฑnda yรผzde 11,1 oranฤฑnda sektรถrรผn altฤฑnda bir bรผyรผme ile 155,4 milyar TLโye olarak gerรงekleลmiลtir.Kredilerdeki aynฤฑ dรถnemdeki yรผzde 19,9โluk yรผksek artฤฑลa karลฤฑn, menkul kฤฑymetler yรผzde 6 oranฤฑnda azalarak aktif bรผyรผmesini sฤฑnฤฑrlandฤฑrmฤฑลtฤฑr.Kredilerdeki bรผyรผmede ticari-ลirket kredilerinin yรผzde 23,9 oranฤฑnda artarak 76 milyar TLโye ulaลmasฤฑ etkili olurken, tรผketici kredileri yรผzde 9,5 oranฤฑnda artmฤฑล ve 22,9 milyar TL olmuลtur. Tรผketici kredilerinde ise yรผzde 13,5โlik bรผyรผme ile konut kredileri artฤฑลa รถnemli destek vermiลtir. Diฤer taraftan kredi kartฤฑ portfรถyรผ ise sektรถrdeki gerilemeye raฤmen yรผzde 9,3 oranฤฑnda artarak 2,9 milyar TLโye ulaลmฤฑลtฤฑr. Kredilerdeki bรผyรผme son รงeyrekte yรผzde 5,9 ile hฤฑz kazanmฤฑลtฤฑr.
Fonlama tarafฤฑnda ise mevduatlar 2014 yฤฑlฤฑnda sadece yรผzde 2,9 oranฤฑnda artฤฑล kaydetmiล ve 103,7 milyar TLโye ulaลmฤฑลtฤฑr. Mevduat dฤฑลฤฑnda,Banka aktif fonlamasฤฑnฤฑ menkul kฤฑymet ihracฤฑ ve para piyasasฤฑndan borรงlanarak saฤlamฤฑลtฤฑr. Mevduat dฤฑลฤฑ toplam fonlamanฤฑn aktiflere oranฤฑ 2013 yฤฑlฤฑndaki yรผzde 13,3 oranฤฑndan 2014โte yรผzde 17,6 seviyesine yรผkselmiลtir.Diฤer yandan, kredilerdeki artฤฑล hฤฑzฤฑnฤฑn mevduattaki artฤฑล hฤฑzฤฑndan daha yรผksek olmasฤฑna baฤlฤฑ olarak, kredilerin mevduata dรถnรผลme oranฤฑ 2013 yฤฑlฤฑndaki yรผzde 84,2โden yรผzde 98,1โe yรผkselmiล ancak sektรถrรผn altฤฑnda kalmaya devam ederek rahat konumunu korumuลtur.
Banka son รงeyrekte hukuki sรผreรงler ve bir gayrinakdi kredide yaลanan uyuลmazlฤฑk iรงin toplam 95mn TL ek karลฤฑlฤฑk ayฤฑrdฤฑฤฤฑnฤฑ duyururken, artan karลฤฑlฤฑk gideri ile birlikte son รงeyrek kar rakamฤฑ beklentilerin altฤฑnda gelmiลtir. Bankaโnฤฑn son รงeyrekteki menkul-kฤฑymet alฤฑm satฤฑmฤฑndaki geliri ufak รงaplฤฑ bir dรผลรผล gรถstermiล ve swap maliyeti 82mn lira olmuลtur. Halkbank 2014 yฤฑlฤฑnฤฑn son รงeyreฤinde 68 yeni ลube aรงarken,personel sayฤฑsฤฑ 2.244 kiลi artmฤฑล ve 17.314โe ulaลmฤฑลtฤฑr. Banka, artฤฑล kaydeden personel sayฤฑsฤฑnฤฑn katฤฑlฤฑm bankasฤฑ sรผreci ile ilgisinin bulunmadฤฑฤฤฑnฤฑ belirtirken bu artฤฑลฤฑn bankanฤฑn ihtiyaรงlarฤฑ doฤrultusunda olaฤan bir sรผreรง olduฤu belirtmiลtir. Bankaโnฤฑn son รงeyrekteki artan operasyonel giderlerle birlikte toplam operasyonel giderler รงift haneli olarak bรผyรผmรผลtรผr. Aynฤฑ dรถnemde 109,3mn TL komisyon geri รถdemesinin yapฤฑlmasฤฑ da operasyonel giderleri artฤฑran bir diฤer รถnemli faktรถr olmuลtur. Banka 2015 yฤฑlฤฑnda operasyonel giderlerde yรผzde 11- yรผzde 13 oranฤฑnda artฤฑล beklemektedir.
Halkbankโฤฑn net dรถnem karฤฑ son รงeyrekteki kar rakamฤฑyla birlikte 2014yฤฑlฤฑnda 2,21 milyar TL olarak gerรงekleลmiล ve bir รถnceki yฤฑla gรถre yรผzde 19,8 oranฤฑnda gerilemiลtir. Bu dรผลรผลte, net alฤฑm-satฤฑm gelirlerinin dรผลรผk seyretmesi, karลฤฑlฤฑk giderlerinin artmasฤฑ ve diฤer faaliyet gelirlerinin azalmasฤฑ etkili olmuลtur.
Bankaโnฤฑn aktif karlฤฑlฤฑฤฤฑ ise net kardaki dรผลรผลe paralel 3ร2014โteki yรผzde 1,6โden 4ร2014โte yรผzde 1,2 seviyesine dรผลerken, รถz sermaye karlฤฑlฤฑฤฤฑ da yรผzde 15,6โdan yรผzde 11,0 seviyesine gerilemiล ve olumsuz bir gรถrรผntรผ sergilemiลtir. Yฤฑllฤฑk bazda ise Bankaโnฤฑn aktif karlฤฑlฤฑฤฤฑ yรผzde 1,5 olurken,รถz sermaye karlฤฑlฤฑฤฤฑ ise yรผzde 14,4 olarak gerรงekleลmiลtir.
2014 yฤฑlฤฑnฤฑn รผรงรผncรผ รงeyreฤinde takibe dรผลen 1.076mn TLโlik kurumsal kredi ile birlikte Halkbankโฤฑn takibe dรผลen kredi oranฤฑ yรผzde 2,7โden yรผzde 3,8โeyรผkselerek sektรถr ortalamasฤฑnฤฑn รผzerine รงฤฑkmฤฑลtฤฑ. Bankaโnฤฑn, 4ร2014โte tahsilatlardaki gรผรงlรผ gรถrรผntรผsรผ ve takibe dรผลen yeni kredilerdeki ufak รงaplฤฑ dรผzelmenin etkisiyle takibe dรผลen kredi oranฤฑ yรผzde 3,6โye gerilemiล ve olumlu bir gรถrรผntรผ sergilemiลtir. Ancak bu oran yine de yรผzde 2,9 olan sektรถr ortalamasฤฑnฤฑn oldukรงa รผzerinde seyretmektedir. รte yandan,Bankanฤฑn takipteki krediler karลฤฑlฤฑk oranฤฑ yรผzde 59,3 seviyesinden yรผzde 65,2 seviyesine yรผkselmiลtir. Halkbank 4. รงeyrekte yaklaลฤฑk 204mn TL sรถzkonusu takibe dรผลen kredi iรงin karลฤฑlฤฑk ayฤฑrmฤฑลtฤฑr. Bu kredi iรงin ayrฤฑlan karลฤฑlฤฑk oranฤฑ bu rakamla birlikte yรผzde 50โye yรผkselmiลtir. Banka bu krediiรงin ayrฤฑlan karลฤฑlฤฑk oranฤฑnฤฑn ikinci รงeyrek sonu itibariyle yรผzde 100โe ulaลacaฤฤฑnฤฑ belirtmiลtir. Diฤer bir deyiลle, banka yฤฑlฤฑn ilk yarฤฑsฤฑnda bukredi iรงin yaklaลฤฑk 350mn TL daha karลฤฑlฤฑk ayฤฑracaฤฤฑnฤฑ ifade etmiลtir.
Halkbankโฤฑn sermaye yeterlilik rasyosu รงeyreksel bazda yatay kalarak yรผzde 13,6 seviyesinde kalmฤฑลtฤฑr. Bankaโnฤฑn ana sermaye olarak da adlandฤฑrฤฑlan tier-1 rasyosu ise ufak รงaplฤฑ bir artฤฑลla yรผzde 12,9 seviyesine yรผkselmiลtir.
2015 yฤฑlฤฑ bankacฤฑlฤฑk sektรถrรผ aรงฤฑsฤฑndan 2014 yฤฑlฤฑna gรถre daha iyi bir yฤฑlolmasฤฑnฤฑ beklemekteyiz. Biz Halkbankโฤฑn 2015 yฤฑlฤฑ iรงin net kar rakamฤฑnฤฑ2,63 milyar TL (sigorta satฤฑลฤฑ hariรง), 2016 yฤฑlฤฑ iรงin ise 3,08 milyar TLolarak tahmin etmekteyiz.
Halkbankโฤฑn tahmini deฤerini, yapmฤฑล olduฤumuz tahminlerdekidรผzeltmeler, iskonto oranฤฑndaki deฤiลiklikler (Sermaye maliyeti yรผzde 14,5โten yรผzde 13โe indirildi) ve piyasa รงarpanlarฤฑndaki gรผncellemelerebaฤlฤฑ olarak 23.757mn TLโden 24.380mn TLโye yรผkseltirken, hedef hissefiyatฤฑnฤฑ da 19,00TLโden 19,50TLโye รงฤฑkartฤฑyoruz. Halkbankโฤฑn hissesenetleri gรผncellediฤimiz hedef piyasa deฤerine gรถre yรผzde 24,1 oranฤฑndaiskontolu iลlem gรถrmektedir. Bu nedenle, Halkbank iรงin daha รถncekiโEKLEโ รถnerisini โALโ olarak deฤiลtiriyor ve hedef hisse fiyatฤฑnฤฑda 19,50TL olarak gรผncelliyoruz.
Kullandฤฑฤฤฑmฤฑz Artฤฑk Gelir Modeli ve ฤฐndirgenmiล Sermaye Nakit Akฤฑmlarฤฑyรถntemlerinde iskonto faktรถrรผ olarak yรผzde 13 oranฤฑ ( yรผzde 7,5 risksiz faiz oranฤฑve yรผzde 5,5 risk primi, beta 1,0) ve 2019 yฤฑlฤฑ sonrasฤฑ yรผzde 4 bรผyรผme oranฤฑkullanฤฑlmฤฑลtฤฑr. Diฤer taraftan piyasa รงarpanlarฤฑnda ise Avrupa, Orta Doฤuve Afrika (EMEA) bankalarฤฑ ortalama 2015 tahmini F/K: 11,3x vePD/DD:1,0x eลit aฤฤฑrlฤฑkta kullanฤฑlmฤฑลtฤฑr.
Halkbank 17.02.2015 tarihi itibariyle 8,39x F/K ve 1,12x PD/DDโdeniลlem gรถrmektedir. Fiyat kazanรง oranฤฑ olarak, Halkbank bu oranlarlasektรถr ortalamasฤฑ olan 9,90x altฤฑnda iลlem gรถrmektedir. PD/DD olarakise sektรถre yakฤฑn seviyededir.
Halkbankโฤฑn baฤlฤฑ ortaklฤฑklarฤฑ konumundaki sigorta ลirketleri Halk Sigortaile Halk Hayat ve Emeklilikโin satฤฑลฤฑna yรถnelik olarak รงalฤฑลmalar devametmektedir. Banka, satฤฑล sรผrecini ikinci รงeyrek sonuna doฤrutamamlamayฤฑ planlamaktadฤฑr. Bankaโnฤฑn bilanรงosundan defter deฤeriรผzerinden deฤerlenen bu baฤlฤฑ ortaklฤฑklarฤฑn bu deฤerlerin รผzerindesatฤฑlmasฤฑ durumunda Banka kar elde etmiล olacaktฤฑr. Bu nedenleBankaโnฤฑn bu satฤฑลa istinaden karฤฑnda ciddi artฤฑล potansiyelibulunmaktadฤฑr.
Banka, Aralฤฑk 2014โte 1 milyar TLโlik nakit (bedelli) sermaye artฤฑrฤฑmkararฤฑ almฤฑลtฤฑr. Bu kaynaฤฤฑn baฤlฤฑ ortaklฤฑk kategorisinde kurulacakKatฤฑlฤฑm Bankasฤฑ iรงin kullanฤฑlmasฤฑ planlanmaktadฤฑr. Bedelli sermayeartฤฑrฤฑmฤฑnฤฑn Mart ortasฤฑ gibi toplanacak genel kurulda onaylanmasฤฑnฤฑnardฤฑndan ikinci รงeyrek baลฤฑ gibi tamamlanmasฤฑ dรผลรผnรผlmektedir. KatฤฑlฤฑmBankasฤฑ kurulum sรผrecinin ise 2015 yฤฑlฤฑ 4.รงeyreฤinde tamamlanmasฤฑรถngรถrรผlmektedir.
Halkbank 2015 yฤฑlฤฑ iรงin aktiflerinde yรผzde 13- yรผzde 15 aralฤฑฤฤฑnda bรผyรผmehedeflerken, kredilerde bireysel kredilerin รถnemli katkฤฑsฤฑyla yรผzde 16- yรผzde 18aralฤฑฤฤฑnda bรผyรผme รถngรถrmektedir. Banka, mevduatlarda ise yรผzde 13- yรผzde 15oranฤฑnda bรผyรผme tahmin ederken, 2015 yฤฑlฤฑ iรงin net faiz marjฤฑnda yรผzde 4,2- yรผzde 4,4 aralฤฑฤฤฑnda olacaฤฤฑnฤฑ รถngรถrmรผลtรผr.”ย
ย
BUGรNรN DฤฐฤER HฤฐSSE รNERฤฐLERฤฐ
ย
(3).png)
ย







