Bankalararasฤฑ Kart Merkezi (BKM), Kart Monitรถr Araลtฤฑrmasฤฑ’na gรถre her 10 kiลiden 7’sinin รถdeme aracฤฑ olarak kredi kartฤฑ kullanmayฤฑ tercih ettiฤi gรถrรผlรผyor.
BKM, Tรผrkiye’deki kart kullanฤฑm alฤฑลkanlฤฑklarฤฑnฤฑ รถlรงmek iรงin bu yฤฑl 8’incisini Tรผrkiye’nin รdeme Yรถntemi’nin (TROY) katkฤฑlarฤฑyla Ipsos tarafฤฑndan gerรงekleลtirdiฤi “Kart Monitรถr Araลtฤฑrmasฤฑ” sonuรงlarฤฑnฤฑ aรงฤฑkladฤฑ.
Araลtฤฑrmaya gรถre kart kullanฤฑm bilinci hฤฑzla artฤฑyor. Kredi kartฤฑ, รถdeme anlayฤฑลฤฑnฤฑn dijital dรถnรผลรผmรผnde en etkili รถdeme yรถntemlerinin baลฤฑnda geliyor. Verilere gรถre, 2015 yฤฑlฤฑnda “Alฤฑลveriล yaparken en รงok tercih ettiฤiniz รถdeme yรถntemi nedir?” sorusuna yรผzde 61 ile kredi kartฤฑ yanฤฑtฤฑ verilirken, 2017 yฤฑlฤฑnda bu oranฤฑn yรผzde 68’e yรผkseldiฤi gรถze รงarpฤฑyor.
Kredi kartฤฑ tercihindeki bu yรผkseliล, nakit para kullanฤฑmฤฑnฤฑn azalฤฑลฤฑyla da paralellik gรถsteriyor. 2015’te alฤฑลveriล yaparken en รงok tercih edilen รถdeme yรถntemi olarak nakdi gรถrenlerin oranฤฑ yรผzde 35 iken, 2017’de bu oranฤฑn yรผzde 27โye dรผลtรผฤรผ gรถrรผlรผyor. Bรถylece her 10 kiลiden 7’sinin รถdeme aracฤฑ olarak kredi kartฤฑ kullanmayฤฑ tercih ettiฤi gรถrรผlรผyor.
Tรผrkiye’de bir banka hesabฤฑ ya da kredi kartฤฑ bulunmayan 20 milyonu aลkฤฑn tรผketici bulunuyor. Kredi kartฤฑ almayฤฑ dรผลรผnen tรผketicilerin sayฤฑsฤฑnda 2015’e kฤฑyasla ciddi bir artฤฑล var. 2015’te hiรง kartฤฑ olmayan ve kart almayฤฑ dรผลรผnenlerin oranฤฑnฤฑn yรผzde 11 dรผzeyinden, 2017’de yรผzde 37’ye yรผkseldiฤi gรถzleniyor.
Banka kartlarฤฑ รถdeme aracฤฑna dรถnรผyor
Araลtฤฑrmaya gรถre ATM kartฤฑ ya da maaล kartฤฑ olarak bilinen banka kartlarฤฑ, bu yerleลik algฤฑlarฤฑnฤฑ yitiriyor. Bu kartlar birer รถdeme aracฤฑ olarak daha fazla tercih ediliyor. Bir banka kartฤฑna sahip olduฤunu ve onu kullandฤฑฤฤฑnฤฑ sรถyleyenlerin oranฤฑ yรผzde 58 olarak รถlรงรผlรผrken, bu kesimin yรผzde 19’u banka kartฤฑnฤฑ alฤฑลveriล amaรงlฤฑ olarak kullanฤฑyor.
Banka kartฤฑnฤฑ alฤฑลveriลlerinde kullanmayanlarฤฑn gerekรงelerinde kredi kartฤฑnฤฑn taksit ve puan gibi avantajlarฤฑ gรถze รงarpฤฑyor. “Kredi kartฤฑ ile taksit kullanarak รถdeme yapmayฤฑ tercih ediyorum” diyenlerin oranฤฑ 2015’te yรผzde 6’dan, 2017’de bu yรผzde 26’ya yรผkseldi.
Temassฤฑz รถdemede memnuniyet artฤฑyor
Kart kabul eden iล yerlerine sorulduฤunda, kredi kartฤฑ ya da banka kartฤฑ ile satฤฑล yapmalarฤฑndaki en รถnemli gerekรงenin mรผลteri memnuniyeti saฤlamak olduฤu gรถrรผlรผyor. Kart kabul eden iล yerlerinin yรผzde 44’รผ mรผลteri memnuniyetini en รถnemli gerekรงe olarak gรถsterirken, yรผzde 14’รผ kredi ve banka kartlarฤฑnฤฑn pratik ve hฤฑzlฤฑ bir รถdeme yรถntemi olmasฤฑnฤฑ รถn plana รงฤฑkarฤฑyor.
Kart kabul etmeyen iล yerleri ise kart kabul etmeleri durumunda gรถrecekleri en รถnemli faydanฤฑn mรผลteri sayฤฑlarฤฑnฤฑn artmasฤฑ olduฤu belirtiyor.
Araลtฤฑrmaya gรถre mikro รถdemelerde kredi kartฤฑ ลifresi girme gerekliliฤini ortadan kaldฤฑran, kartฤฑ elden รงฤฑkmadan, saniyeler iรงerisinde รถdeme yapmayฤฑ saฤlayan “Temassฤฑz รdeme” teknolojisinin kullanฤฑmฤฑ da giderek artฤฑyor.
Son iki yฤฑlda temassฤฑz kullanan kart sahiplerinin oranฤฑ yaklaลฤฑk 3 katฤฑna รงฤฑkarken, temassฤฑz รถdemeden memnun kalanlarฤฑn oranฤฑnฤฑn da yรผzde 64’ten yรผzde 77’ye yรผkseldiฤi gรถzleniyor.
ฤฐnternette en รงok giyim ve aksesuar alฤฑลveriลi yapฤฑyoruz
Araลtฤฑrmaya gรถre POS cihazlarฤฑ, e-ticaret siteleri ve cep telefonu uygulamasฤฑ gibi รถdeme yรถntemi olarak kartlarฤฑn kullanฤฑm alanlarฤฑnฤฑn sayฤฑsฤฑ, geliลen teknoloji ve deฤiลen mรผลteri talepleriyle her geรงen gรผn artฤฑyor.
“Gelecekte รถdemenizi hangi araรงla yapmak istersiniz?” sorusuna 2015’te “cep telefonu” yanฤฑtฤฑnฤฑ verenlerin oranฤฑ yรผzde 42 iken, bu oran geรงen yฤฑl itibarฤฑyla yรผzde 67’ye yรผkseldi.
2015’te kredi kartฤฑ kullanฤฑcฤฑlarฤฑ arasฤฑnda internetten alฤฑลveriล yapma sฤฑklฤฑฤฤฑ ayda ortalama 1,5 dรผzeyinde bulunuyordu. Geรงen yฤฑl bu oran yรผzde 2,1’e ulaลtฤฑ. bu rakamlar internetten alฤฑลveriล yapma alฤฑลkanlฤฑฤฤฑnฤฑn ne kadar bรผyรผk bir hฤฑzla arttฤฑฤฤฑnฤฑ ortaya koyuyor.
Kredi kartฤฑ sahiplerinin yรผzde 32’si internetten giyim ve aksesuar รผrรผnlerini satฤฑn aldฤฑklarฤฑnฤฑ belirtiyor. Bu kategorileri yรผzde 14 ile yemek sipariลi, yรผzde 10 ile market, elektronik ve gฤฑda, yรผzde 8 ile havayolu/seyahat harcamalarฤฑ takip ediyor.
“Tรผrkiye รถdeme teknolojilerinde dรผnyaya ilham vermeyi sรผrdรผrecek”
Aรงฤฑklamada gรถrรผลlerine yer verilen BKM Genel Mรผdรผrรผ Soner Canko, รถdeme teknolojilerinin, tรผm dรผnyayฤฑ etkisi altฤฑna alan dijital dรถnรผลรผm รงaฤฤฑna en hฤฑzlฤฑ uyum saฤlayan sektรถrlerin baลฤฑnda geldiฤini belirtti.
2008’den bu yana yayฤฑnladฤฑklarฤฑ Kart Monitรถr Araลtฤฑrmasฤฑ’nฤฑn ilk gรผnden bugรผne incelendiฤinde รงok รงarpฤฑcฤฑ bir gerรงeฤi ortaya koyduฤunu ifade eden Canko, ลunlarฤฑ kaydetti:
“รlkemizde her yฤฑl รถdemelerde nakit kullanฤฑm oranฤฑ dรผลerken baลta kredi kartฤฑ olmak รผzere yenilikรงi รถdeme yรถntemlerinin kullanฤฑm oranฤฑ hฤฑzla artฤฑyor. Bu sonuรงlar bize gรถsteriyor ki รถdemelerin dijital dรถnรผลรผmรผ ve bunun nihai sonucu olan ‘nakitsiz รถdemeler toplumu’ birรงok รผlke iรงin henรผz hayalken, รผlkemiz iรงin artฤฑk saฤlam bir ekosistemin desteklediฤi, ulaลฤฑlabilir ve somut bir hedef haline gelmiล durumda. Araลtฤฑrmanฤฑn da ortaya koyduฤu รผzere, Tรผrkiye’nin bu geliลmelerle yรถn verdiฤi รถdeme sistemlerinin dijital dรถnรผลรผm sรผreci 2018’de de devam edecek ve Tรผrkiye รถdeme teknolojilerinde dรผnyaya ilham vermeyi sรผrdรผrecek.”







