Hisse opsiyonları S&P 500'den daha iyi performans gösteriyor

Hisse opsiyonları S&P 500'den daha iyi performans gösteriyor

New York borsasında hem profesyonel hem de bireysel yatırımcılar, hisse senedi opsiyonlarına dönük artan bir ilgi gösteriyor.

A+A-

New York borsasında bu yıl yükseliş opsiyonlarına olan talepteki artış başlı başına dikkat çekici bir trend haline geldi. Hem profesyonel hem de bireysel yatırımcılar, hisse senedi opsiyonlarına dönük artan bir ilgi gösteriyor. Cboe Global Markets'ın verileri, bu talebin meme-stock çılgınlığından bu yana görülmemiş seviyelere ulaştığını gösteriyor.

Citigroup analistleri ise, yoğun çağrı alımları ile borsa performansı arasındaki korelasyona dikkat çekerek, yükseliş opsiyonları için en yüksek talebe tanık olan 50 şirketten oluşan bir seçkinin, COVID-19 pandemisinin başlangıcından bu yana S&P 500'den sürekli olarak daha iyi performans gösterdiğini buldular.

Alım opsiyonları, sahibine dayanak varlığı belirli bir zaman dilimi içinde önceden belirlenmiş bir fiyattan satın alma hakkı verirken, satım opsiyonları satma hakkı sağlıyor. Alımlar genellikle yükseliş yönünde kullanılırken, satımlar fiyat düşüşleri için pozisyon almak için tercih ediliyor.

Ancak analistler, bu eğilimin yükseliş opsiyonlarına olan talep ile piyasa performansı arasında doğrudan bir nedensellik anlamına gelmediği konusunda uyarıyor. Bununla birlikte, özellikle pandemi sonrası dönemde perakende yatırımcılar arasında opsiyon ticareti faaliyetlerindeki artış göz önüne alındığında, ilişkinin dikkate değer olduğunu düşünüyorlar.

Citi'nin ABD hisse senedi alım satım stratejisi başkanı Stuart Kaiser, bu eğilimin önemini vurgulayarak şunları söylüyor: "Bu ilişkinin nedenselliğini doğru bir şekilde belirlemek zor olsa da, opsiyon hacimlerindeki artış bağlamında yatırımcılar için önemli bir ölçüt olduğuna inanıyoruz."

Şubat ayı, özellikle Nvidia Corp. şirketinin son kazanç raporu öncesinde opsiyon yatırımcıları arasında artan bir faaliyete sahne oldu. Citigroup'a göre, talepteki bu artış opsiyon işlemlerini Ocak 2022'den bu yana en yüksek seviyesine çıkardı.

Salı günü S&P 500'ün %0,9 ve Nasdaq Composite'in %1,5 düştüğü piyasadaki genel gerilemeye rağmen, opsiyon piyasasının önemli bir oyuncusu olan Nvidia Corp. istikrarını korudu ve hisse başına sadece %0,1 düşüşle 852 dolardan işlem gördü.

 

İlgili Haberler