HSBC yıl sonu dolar/TL tahminini yükseltti

HSBC yıl sonu dolar/TL tahminini yükseltti

HSBC, üç farklı enflasyon senaryosunu göz önünde bulundurarak 2024 yıl sonu için dolar/TL tahminini revize etti, beklentisini yükseltti.

A+A-

HSBC, 3 farklı enflasyon senaryosunu değerlendirerek yaptığı analizler çerçevesinde dolar/TL için yıl sonu tahminini 33,0'dan 36,0'a yükselttiğini bildirdi.

HSBC dün yayınladığı raporda şu değerlendirmeleri yaptı:

"Son dönemde TL'deki değer kaybı beklediğimizden daha hızlı oldu. Dövizle ilgili makro değişkenlerin çoğu bu yılın başından bu yana çok fazla değişmedi. Ancak enflasyon daha yüksek seyretti ve Merkez Bankası TL'nin nominal değer kaybına beklediğimizden daha fazla izin verdi.

TCMB yine de döviz kurunu önemsemeye devam ediyor. Nitekim 22 Şubat'ta Merkez Bankası döviz kurunu doğrudan politika odağı haline getirdi. "Sıkı parasal duruştaki kararlılık, enflasyonla mücadelenin temel unsurlarından biri olan Türk lirasının reel olarak değer kazanması sürecine katkı sağlamaya devam edecektir" ifadesi ile TL'nin değer kazanması enflasyon hedeflemesi kapsamında bir ara hedef haline gelmiştir.

Bu tür açıklamaların (en azından bu şekilde) bir emsali olmadığı için, reel döviz değerlenmesinin önümüzdeki aylarda USD-TRY için ne anlama gelebileceğine bakmakta fayda var.

Bu notta, TCMB'nin Türkiye için yılsonu enflasyon tahminini (%36) ve HSBC Economics'in ABD yılsonu enflasyon tahminini kullanarak, reel döviz değerlenmesi olmadığı varsayımıyla USD-TRY'yi tahmin ediyoruz. Bu çalışmayı TCMB beklenti anketi ve HSBC Economics'in tahminlerini kullanarak tekrarlıyoruz. Döviz hareketlerinin bu süre zarfında enflasyon farkındaki beklenen değişime eşit olması durumunda (yani reel döviz kuru sabit kalırsa) 2024 sonuna kadar farklı USD-TRY yörüngelerini göstermektedir. Ayrıca, farklı senaryoları varsayarak USD-TRY'nin nerede işlem göreceğini de değerlendiriyoruz 

Bunlardan en olası reel TL değerlenmesinin %10 civarında olduğunu varsayıyor ve üç farklı enflasyon senaryosunun kaba bir ortalamasını alıyoruz. Bu analiz ışığında, USD-TRY yılsonu tahminimizi daha önce 33,0 iken 36,0'a yükseltiyoruz.

Bu çalışmanın, TL'nin makro zeminindeki birçok hareketli parçanın basitleştirilmesi olduğunu kabul ediyoruz. Örneğin, enflasyon 2024 sonunda TCMB'nin tahmininden önemli ölçüde daha yüksek olabilir. Ancak bu durumda, Merkez Bankası'nın para politikasını daha da sıkılaştıracağını ve bunun da yüksek enflasyonun döviz üzerindeki olumsuz etkilerinin bir kısmını telafi edeceğini varsayıyoruz. Yine de, bu çalışmanın USD-TRY'nin ne kadar yükselebileceğine dair geniş bir fikir verdiğini düşünüyoruz." 

Etiketler : , , ,
İlgili Haberler