Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

ฤฐBB eski yรถnetimi ErdoฤŸan’a yakฤฑn vakฤฑflara ne kadar para yardฤฑmฤฑ yaptฤฑ

ฤฐstanbul BรผyรผkลŸehir Belediyesiโ€™nin 2018 ve daha รถncesinde vakฤฑf, dernek ve cemaatlere yaptฤฑฤŸฤฑ yardฤฑm 847 milyon liradan fazla.
ฤฐBB eski yรถnetimi ErdoฤŸan'a yakฤฑn vakฤฑflara ne kadar para yardฤฑmฤฑ yaptฤฑ Borsatek

ฤฐstanbul BรผyรผkลŸehir Belediyesiโ€™nin 2018 ve daha รถncesinde vakฤฑf, dernek ve cemaatlere yaptฤฑฤŸฤฑ yardฤฑm 847 milyon liradan fazla. Yardฤฑm alan kuruluลŸlarฤฑn รถnemli bir bรถlรผmรผnรผ ErdoฤŸan’a yakฤฑn vakฤฑf ve dernekler oluลŸturuyor.

DeutscheWelle’de Tunca ร–ฤŸreten imzasฤฑ ile yer alan habere gรถre, ฤฐstanbul BรผyรผkลŸehir Belediye BaลŸkanฤฑ Ekrem ฤฐmamoฤŸluโ€™nun, โ€œAdamlara, derneklere, cemaatlere hizmet iลŸi bittiโ€ dediฤŸi belediyenin kamu kaynaklarฤฑndan 2018 yฤฑlฤฑ ve รถncesinde harcanan miktar 847 milyon 592 bin 858 lira.

31 Martโ€™taki yerel seรงimleri AKPโ€™nin adayฤฑ Binali Yฤฑldฤฑrฤฑmโ€™ฤฑn รถnรผnde tamamlamasฤฑ raฤŸmen mazbatasฤฑ 17 gรผn gecikmeli verilen ฤฐmamoฤŸlu, 4 Nisanโ€™da bir basฤฑn aรงฤฑklamasฤฑ yapmฤฑลŸtฤฑ. Belediye รงalฤฑลŸanlarฤฑna seslenen ฤฐmamoฤŸlu, โ€œAdama, derneklere, kiลŸilere, vakฤฑflara ve cemaatlere hizmet iลŸi bitti. ฤฐstanbulโ€™a hizmet edeceksiniz. ร–yle ลŸeffaf bir yรถnetim baลŸlayacak ki, makamฤฑm dahi toplumun gรถzรผ รถnรผnde olacakโ€ demiลŸti.

ฤฐmamoฤŸlu bu sรถzleriyle, ErdoฤŸan ailesine ait vakฤฑf ve dernekler ile AKPโ€™ye yakฤฑn cemaat ve tarikatlar iรงin ayrฤฑlan kaynaklara iลŸaret etmiลŸti.

Peki AKPโ€™li ฤฐstanbul BรผyรผkลŸehir Belediye baลŸkanlarฤฑ hangi vakฤฑf, dernek, cemaat ve tarikatlara, kamu kaynaklarฤฑndan ne kadar para harcandฤฑ?

11-006.jpg

Listenin baลŸฤฑnda Bilal ErdoฤŸanโ€™ฤฑn vakfฤฑ var

ฤฐstanbul BรผyรผkลŸehir Belediyesi CHP Meclis Grubu Yรถnetim Kurulu รœyesi Tarฤฑk Balyalฤฑ, DW Tรผrkรงe ile bir rapor paylaลŸtฤฑ. Belediye iรงerisindeki bir kaynak tarafฤฑndan sฤฑzdฤฑrฤฑlan ฤฐBBโ€™ye ait, โ€˜STK-Okul-Yurt 2018โ€™ adlฤฑ faaliyet raporu, eski yรถnetim tarafฤฑndan belediye meclisine sunulmamฤฑลŸ. 

Bir bรถlรผmรผ geรงen ocak ayฤฑnda Sรถzcรผ gazetesi yazarฤฑ ร‡iฤŸdem Toker tarafฤฑndan kรถลŸesinde paylaลŸฤฑlan rapora gรถre, AKPโ€™ye yakฤฑn dernek, vakฤฑf, tarikat ve cemaatler iรงin kamu kaynaklarฤฑndan 847 milyon 592 bin 858 lira harcandฤฑ.

Yardฤฑmlar, kiralama, ulaลŸฤฑm, bakฤฑm, onarฤฑm ve tadilat, malzeme, yeme-iรงme ve gezi gibi baลŸlฤฑklar adฤฑ altฤฑnda yapฤฑldฤฑ.

Rapora gรถre ฤฐBBโ€™den en fazla yardฤฑm alan kurum, mรผtevelli heyetinde CumhurbaลŸkanฤฑ Tayyip ErdoฤŸanโ€™ฤฑn oฤŸlu Bilal ErdoฤŸanโ€™ฤฑn da yer aldฤฑฤŸฤฑ Tรผrkiye Genรงlik Vakfฤฑ (TรœGVA). 2018 ve รถncesini kapsayan raporda TรœGVAโ€™nฤฑn 74.3 milyon liralฤฑk yardฤฑm aldฤฑฤŸฤฑ gรถrรผlรผyor.

TรœGVAโ€™yฤฑ 51 milyon 593 bin 44 lira ile Tรผrkiye Genรงlik ve EฤŸitime Hizmet Vakfฤฑ (TรœRGEV) izliyor. 1996 yฤฑlฤฑnda ฤฐSEGEV adฤฑyla kurulan vakฤฑf, 2011 yฤฑlฤฑnda Bakanlar Kurulu kararฤฑyla vergi muafiyeti aldฤฑ ve vakfฤฑn kurucularฤฑ arasฤฑnda yine Bilal ErdoฤŸan yer alฤฑyor. Vakฤฑf, vergi muafiyetinin ardฤฑndan 2012โ€™de adฤฑnฤฑ TรœRGEV olarak deฤŸiลŸtirdi. TรœRGEVโ€™in bugรผnkรผ yรถnetim kurulundaysa aynฤฑ zamanda ErdoฤŸanโ€™ฤฑn kฤฑzฤฑ olan Maliye ve Hazine Bakanฤฑ Berat Albayrakโ€™ฤฑn eลŸi Esra Albayrak da yer alฤฑyor. TรœRGEVโ€™e dair en ilginรง detaysa, ฤฐBB eski baลŸkanฤฑ Mevlรผt Uysalโ€™ฤฑn da yรถnetim kurulunda bulunuyor olmasฤฑ.

41.1 milyon lira destekle listenin รผรงรผncรผ sฤฑrasฤฑndaysa Tรผrkiye Teknoloji Takฤฑmฤฑ (T3) bulunuyor. Vakfฤฑn mรผtevelli heyeti baลŸkanฤฑ, Baykar Makinaโ€™nฤฑn teknik mรผdรผrรผ Selรงuk Bayraktar. CumhurbaลŸkanฤฑ ErdoฤŸanโ€™ฤฑn damadฤฑ olan Bayraktar, Tรผrk Silahlฤฑ Kuvvetleri iรงin insansฤฑz hava aracฤฑ da รผretiyor.

22-004.jpg

ร‡ocuk istismarฤฑyla gรผndeme gelen Ensar Vakfฤฑ da ฤฐBBโ€™den destek almฤฑลŸ

ฤฐBB, T3โ€™รผn ardฤฑndan en fazla yardฤฑmฤฑysa Ensar Vakfฤฑโ€™na yapmฤฑลŸ. 29 milyon 797 bin 240 lira para alan Ensar Vakfฤฑ, Karamanโ€™daki kayฤฑt dฤฑลŸฤฑ yurtta รงocuk istismarฤฑyla gรผndeme gelmiลŸti. ร–nceki yฤฑl Milli EฤŸitim BakanlฤฑฤŸฤฑ da, vakฤฑfla beลŸ yฤฑllฤฑk eฤŸitim, seminer, gezi ve proje protokolรผ imzalayarak tepki รงekmiลŸti.

Faaliyet raporuna gรถre ฤฐBBโ€™den destek alan, ErdoฤŸan ailesine ait vakฤฑflardan bir diฤŸeri de Okรงular Vakfฤฑ. 16.6 milyon liralฤฑk yardฤฑm alan vakfฤฑn mรผtevelli heyetinde yine CumhurbaลŸkanฤฑ ErdoฤŸanโ€™ฤฑn oฤŸlu Bilal ErdoฤŸan bulunuyor.

ฤฐBB eski baลŸkanlarฤฑndan Kadir TopbaลŸโ€™ฤฑn aฤŸabeyi Ahmet Hamdi TopbaลŸโ€™ฤฑn yรถnetim kurulu baลŸkanฤฑ olduฤŸu Aziz Mahmut Hรผdayi Vakfฤฑ da 16.5 milyon liralฤฑk destek almฤฑลŸ. Pelin รœnkerโ€™in 2016โ€™da Cumhuriyetโ€™te yaptฤฑฤŸฤฑ Panama Belgeleri haberine gรถre Erenkรถy Cemaatiโ€™ne baฤŸlฤฑ olan vakฤฑf, topladฤฑฤŸฤฑ yardฤฑm paralarฤฑnฤฑ ฤฐsviรงreโ€™deki banka hesaplarฤฑna yatฤฑrmฤฑลŸtฤฑ.

โ€˜AKPโ€™li baลŸkanlar nereye para aktarmฤฑลŸ ortaya รงฤฑkacakโ€™

DW Tรผrkรงeโ€™ye konuลŸan ve belediye meclisine sunulmayan raporu deฤŸerlendiren Balyalฤฑ, dernek veya vakฤฑflara aktarฤฑlan kaynaklarฤฑn aslฤฑnda yasal bir konu olduฤŸunu sรถylรผyor. Balyalฤฑโ€™ya gรถre burada yasa dฤฑลŸฤฑ herhangi bir ลŸey yok zira belediyeler kanunu ฤฐBBโ€™nin, meclis kararฤฑyla dernek ve vakฤฑflarla protokol imzalamasฤฑnฤฑ ve รงeลŸitli yardฤฑmlar yapmasฤฑna imkan veriyor.

Balyalฤฑโ€™ya gรถre bu durumu olaฤŸandฤฑลŸฤฑ hale getiren etken, bu paralarฤฑn AKPโ€™ye yakฤฑn veya CumhurbaลŸkanฤฑ ErdoฤŸanโ€™ฤฑn รงocuklarฤฑna ait vakฤฑf ve dernekler iรงin harcanmฤฑลŸ olmasฤฑ. 

Ellerindeki raporun, bir buรงuk yฤฑl iรงerisinde bu vakฤฑf ve derneklere toplamda ne kadar harcama yapฤฑldฤฑฤŸฤฑnฤฑ gรถsterdiฤŸini belirten Balyalฤฑ, โ€œVakฤฑf ve derneklere yapฤฑlacak yardฤฑmlara dair kararlarฤฑn tรผmรผ belediye meclisine sunuldu. Ancak bizim muhalefetimiz, AKPโ€™li รผyelerin de oy รงokluฤŸuyla kabul edildiโ€ diyor.

Balyalฤฑ, Kadir TopbaลŸ ve Mevlรผt Uysal dรถnemleri de dahil olmak รผzere belediye meclisinde beลŸ yฤฑl sรผreyle gรถrev yapmฤฑลŸ bir isim. Gรถrev sรผresi iรงerisinde de raporda adฤฑ geรงen vakฤฑf ve dernekler dฤฑลŸฤฑnda baลŸka hiรงbir kuruma para yardฤฑmฤฑ yapฤฑlmamฤฑลŸ. Hatta varsa dahi baลŸka kurumlarฤฑn talepleri belediye meclisinin kararฤฑna sunulmamฤฑลŸ dahi.

Ekrem ฤฐmamoฤŸlu baลŸkanlฤฑฤŸฤฑndaki belediye meclisinde de gรถrev yapacak olan Balyalฤฑ, artฤฑk daha ลŸeffaf bir yรถnetim olacaฤŸฤฑnฤฑ ve daha รถnce baลŸkaca hangi kurumlara ya da isimlere para aktarฤฑldฤฑฤŸฤฑnฤฑ daha detaylฤฑ bir ลŸekilde รถฤŸreneceklerini de sรถylรผyor.

Balyalฤฑโ€™ya, CumhurbaลŸkanฤฑ ErdoฤŸanโ€™ฤฑn geรงen haftalarda cami รงฤฑkฤฑลŸฤฑnda yaptฤฑฤŸฤฑ โ€˜topal รถrdekโ€™ konuลŸmasฤฑnฤฑ hatฤฑrlattฤฑk ve bu durumun halihazฤฑrda yapฤฑlmฤฑลŸ para aktarฤฑmlarฤฑnฤฑ ortaya รงฤฑkarmaya engel teลŸkil edip etmediฤŸini de sorduk. Balyalฤฑ, belediye meclisindeki รงoฤŸunluฤŸu AKPโ€™li รผyelerin oluลŸturmasฤฑnฤฑn buna engel olmadฤฑฤŸฤฑnฤฑ, nereye ne kadar รถdeme yapฤฑldฤฑฤŸฤฑnฤฑ ortaya รงฤฑkaracaklarฤฑnฤฑ sรถylรผyor. Balyalฤฑโ€™ya gรถre yeni baลŸkan ฤฐmamoฤŸlu bu konuda รงok kararlฤฑ.

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.816246.82840.03%
EURO 53.477453.4872-0.15%
JAPON YENฤฐ 3.4623.470.61%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 58.06358.0998-0.3%
STERLฤฐN 62.489162.5055-0.07%
ร‡ฤฐN YUANI 6.88536.8879-0.17%
RUS RUBLESฤฐ 0.60020.6026-0.66%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

AdSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
ALTIN/ONS ($)4137.26-0.82%
SPOT ALTIN GRAM (TL)6233.36-0.71%
GRAM ALTIN SERBEST P.6245.67-0.9%
SPOT GรœMรœลž GRAM (TL)93.18-0.74%
KรœLร‡E ALTIN (DOLAR)133100.00-0.82%
HAS ALTIN GRAM (TL)6202.20-0.71%
SPOT ALTIN KG (TL)132464.00-0.74%
CUMHURฤฐYET ALTINI (TL)42049.00-0.9%
GรœMรœลž/ONS ($)61.61-1.22%

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 61645.29 -1.6428%
Ethereum 1737.23 -1.5224%
Tether USDt 1.00 -0.0138%
BNB 571.87 -1.834%
Solana 79.78 -1.2934%
USDC 1.00 -0.0064%
XRP 1.12 -1.6454%
Dogecoin 0.08 -1.3152%
Toncoin 1.75 -0.7372%
Cardano 0.18 -3.8252%
Shiba Inu 0.00 -1.2714%
Avalanche 6.74 -1.9967%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam