İflaslar sonrası ABD'de mevduatlar büyük bankalara taşınıyor

İflaslar sonrası ABD'de mevduatlar büyük bankalara taşınıyor

ABD'de yaşanan Silicon Valley Bank krizinin ardından mudilerin mevduatlarını büyük bankalara taşımaya başladığı belirtildi.

A+A-

Üç küçük bankanın arka arkaya iflas etmesinden sonra, ABD’nin en büyük bankaları, krizin yayılmasından korkan mevduat sahiplerinin akınına uğruyor.

Bloomberg'in konuya yakın kaynaklardan edindiği bilgiye göre ABD’nin en büyük bankası JPMorgan Chase & Co. son günlerde milyarlarca dolarlık mevduat girişi yaşarken, Citigroup A.Ş. ve Wells Fargo & Co.’ya da normalden daha yüksek hacimli para girişi gerçekleşti.

University of California Irvine İşletme Fakültesi’nden Michael Imerman, “10 yılı aşkın bir süre önce yaşanan mali kriz gösterdi ki, ABD’deki en büyük altı banka batmak için çok büyük ve öyle olmaya da devam ediyor” değerlendirmesini yaptı. 

Silicon Valley Bank’e Cuma günü el konulması ve finansal krizden bu yana en büyük banka batışının yaşanmasında mevduat sahiplerinin paralarını çekmek için yarışa girmesi etkili olmuştu. Signature Bank’in de pazar günü itibarıyla kapanmasının ardından, düzenleyici kurumlar mevduatları desteklemek için bir dizi önlem açıkladı.

Bu iki bankanın kapanması, geçen hafta Silvergate Capital Corp.’un bankasını kapatma kararı almasının ardından gerçekleşti.

Diğer bankalar da mevduat girişlerinde artış görüyor. Citizens Financial Group Inc. pazartesi günü, “son birkaç gün içinde olası yeni müşterilerden normalden daha yüksek ilgi gördüğünü” ve bu taleplere yetişebilmek için şube saatlerini geçici olarak uzatacağını duyurdu.

İlgili Haberler