Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

ฤฐkinci el cep telefonu ve tablet satฤฑลŸฤฑnda yeni dรถnem baลŸlฤฑyor

ฤฐkinci el cep telefonu ve tabletler bilgilendirme etiketiyle satฤฑlacak.
ฤฐkinci el cep telefonu ve tablet satฤฑลŸฤฑnda yeni dรถnem baลŸlฤฑyor Borsatek

Yenileme iลŸlemi yapฤฑlmadan ikinci el ticarete konu olan kullanฤฑlmฤฑลŸ cep telefonlarฤฑ ve tabletlerin, tรผketicinin kolaylฤฑkla gรถrebileceฤŸi ve okuyabileceฤŸi ลŸekilde, malฤฑn mevcut durumunu ve varsa yapฤฑlan iลŸlemleri gรถsteren bilgilendirme etiketiyle satฤฑlmasฤฑ zorunlu olacak.

Ticaret BakanlฤฑฤŸฤฑ tarafฤฑndan hazฤฑrlanan YenilenmiลŸ รœrรผnlerin SatฤฑลŸฤฑ Hakkฤฑnda Yรถnetmelik’te DeฤŸiลŸiklik Yapฤฑlmasฤฑna Dair Yรถnetmelik Resmi Gazete’de yayฤฑmlanarak yรผrรผrlรผฤŸe girdi.

Yรถnetmelik, yenilenen รผrรผnlerin satฤฑลŸฤฑna iliลŸkin detaylarฤฑ kapsฤฑyor.

Buna gรถre, yenileme iลŸlemi yapฤฑlmadan ikinci el ticarete konu olan kullanฤฑlmฤฑลŸ cep telefonlarฤฑ ve tabletlerin, tรผketicinin kolaylฤฑkla gรถrebileceฤŸi ve okuyabileceฤŸi ลŸekilde, malฤฑn mevcut durumunu ve varsa yapฤฑlan iลŸlemleri gรถsteren bilgilendirme etiketiyle satฤฑลŸฤฑ zorunlu tutuldu.

En az bir yฤฑl รถncesine iliลŸkin “data, ses ya da SMS kullanฤฑm trafiฤŸi” ลŸartฤฑ

Konuya iliลŸkin Resmi Gazete’nin 22 AฤŸustos 2020 tarihli sayฤฑsฤฑnda yayฤฑmlanan yรถnetmelikte, cep telefonlarฤฑnฤฑn yenilenebilmesi iรงin en az bir yฤฑl kullanฤฑlmฤฑลŸ olmasฤฑ ve veri trafiฤŸinin bulunmasฤฑ zorunlu tutulmuลŸtu.

Yeni dรผzenlemeyle elektronik kimlik bilgisi bulunan kullanฤฑlmฤฑลŸ mallarฤฑn yenilenebilmesi iรงin en az bir yฤฑl รถncesine iliลŸkin data, ses ya da kฤฑsa mesaj (SMS) kullanฤฑm trafiฤŸinin bulunmasฤฑ zorunlu olacak.

Ayrฤฑca, yenileme yetki belgesi bulunmayanlar veya bu belgeye sahip firmalara baฤŸlฤฑ yetkili alฤฑcฤฑ ve satฤฑcฤฑ vasfฤฑnฤฑ taลŸฤฑmayanlar tarafฤฑndan yenilenmiลŸ รผrรผn algฤฑsฤฑ oluลŸturacak ลŸekilde reklam ve ticari uygulama yapฤฑlamayacak.

Yetkili alฤฑcฤฑnฤฑn sorumluluklarฤฑnda deฤŸiลŸiklik

Yรถnetmelikle yetkili alฤฑcฤฑnฤฑn sorumluluklarฤฑnda da deฤŸiลŸiklik yapฤฑldฤฑ.

Yetkili alฤฑcฤฑ, elektronik kimlik bilgisi bulunan kullanฤฑlmฤฑลŸ mallarฤฑn en az bir yฤฑl รถncesine iliลŸkin data, ses ya da kฤฑsa mesaj kullanฤฑm trafiฤŸi bulunduฤŸunu Bilgi Teknolojileri ve ฤฐletiลŸim Kurumu (BTK) kayฤฑtlarฤฑndan kontrol edecek.

KullanฤฑlmฤฑลŸ malฤฑn deฤŸerleme iลŸlemini, malฤฑn kendisine teslim edildiฤŸi veya ulaลŸtฤฑฤŸฤฑ tarihi takip eden 3 iลŸ gรผnรผ iรงinde sonuรงlandฤฑracak olan yetkili alฤฑcฤฑ, bu sรผrede tรผketicinin sรถz konusu deฤŸerlemeyi kabul ettiฤŸine iliลŸkin onayฤฑnฤฑ yazฤฑlฤฑ olarak veya kalฤฑcฤฑ veri saklayฤฑcฤฑsฤฑyla alacak.

Yetkili alฤฑcฤฑ, onay alฤฑndฤฑฤŸฤฑnda tรผketiciye รถdemeyi yapacak veya yapฤฑlmasฤฑnฤฑ saฤŸlayacak. ร–deme sรผresi, tรผketiciye รถnceden bildirilmesi ve onayฤฑnฤฑn alฤฑnmasฤฑ koลŸuluyla 3 iลŸ gรผnรผne kadar uzatฤฑlabilecek. Bu รถdeme miktarฤฑ, tรผketicinin yeni bir mal satฤฑn aldฤฑฤŸฤฑ durumda, yeni malฤฑn fiyatฤฑndan indirilebilecek.

Yenileme merkezinin sorumluluklarฤฑ

Yenileme merkezinin sorumluluklarฤฑnda da birtakฤฑm dรผzenlemelere gidildi.

Yenileme merkezi, elektronik kimlik bilgisi bulunan kullanฤฑlmฤฑลŸ mallarฤฑn en az bir yฤฑl รถncesine iliลŸkin data, ses ya da kฤฑsa mesaj kullanฤฑm trafiฤŸi bulunduฤŸunu BTK kayฤฑtlarฤฑndan kontrol edecek. Bu ลŸartlarฤฑ saฤŸlamayan kullanฤฑlmฤฑลŸ mallara yenileme iลŸlemi yapamayacak.

Sรถz konusu merkez yenilediฤŸi kullanฤฑlmฤฑลŸ malฤฑn sertifikalandฤฑrma iลŸlemini, Tรผrk Standardlarฤฑ Enstitรผsรผ tarafฤฑndan numaralandฤฑrฤฑlmฤฑลŸ hologramlฤฑ sertifika formunu kullanarak ve ticari unvanฤฑ, iletiลŸim bilgileri, yenileme yetki belgesi ve yenileme iลŸlemine iliลŸkin bilgileri iรงeren karekodla gรผvenliฤŸini saฤŸlayacak ลŸekilde yerine getirecek.

Merkez, bu sertifikanฤฑn yenilenmiลŸ รผrรผnle birlikte yazฤฑlฤฑ olarak veya kalฤฑcฤฑ veri saklayฤฑcฤฑsฤฑyla verilmesini saฤŸlayacak.

Ayrฤฑca, yenileme merkezi ilgili standartta belirlenen yenileme iลŸlemini kendisi yapabileceฤŸi gibi ihtiyaรง duyulmasฤฑ halinde yenileme yetki belgesi almฤฑลŸ diฤŸer merkezlerden de hizmet alabilecek.

Yenileme merkezi, sermaye ลŸartฤฑ dฤฑลŸฤฑnda yรถnetmelikteki diฤŸer ลŸartlarฤฑ saฤŸlayan kendisine baฤŸlฤฑ ลŸubeler oluลŸturabilecek. Bu ลŸubeler iรงin ayrฤฑca yenileme yetki belgesi alฤฑnmasฤฑ zorunlu tutulacak.

Merkez, yenileme faaliyetlerine iliลŸkin belirlenecek bilgi ve belgeleri bakanlฤฑฤŸa bildirmek zorunda olacak.

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.408446.4792-0.02%
EURO 53.25153.35520.15%
JAPON YENฤฐ 3.4623.477-0.17%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 57.490657.6227-0.3%
STERLฤฐN 61.425661.59680.32%
ร‡ฤฐN YUANI 6.83846.8528-0.11%
RUS RUBLESฤฐ 0.63270.63420.01%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

AdSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
ALTIN/ONS ($)4155.83-1.28%
SPOT ALTIN GRAM (TL)6205.50-1.3%
GRAM ALTIN SERBEST P.6309.65-1.48%
SPOT GรœMรœลž GRAM (TL)96.80-1.39%
KรœLร‡E ALTIN (DOLAR)135100.000.3%
HAS ALTIN GRAM (TL)6174.47-1.3%
SPOT ALTIN KG (TL)132945.00-1.28%
CUMHURฤฐYET ALTINI (TL)42415.000.31%
GรœMรœลž/ONS ($)64.83-1.35%

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 63900.68 0.6816%
Ethereum 1724.30 0.0694%
Tether USDt 1.00 -0.0295%
BNB 587.81 0.3631%
Solana 73.25 2.8001%
USDC 1.00 -0.0036%
XRP 1.14 -0.3281%
Dogecoin 0.08 -1.1885%
Toncoin 1.67 4.6162%
Cardano 0.16 -1.3843%
Shiba Inu 0.00 -0.98%
Avalanche 6.28 1.4493%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam