İlaca yüzde 30 zam geldi, ama krizin çözülmesi zor

İlaca yüzde 30 zam geldi, ama krizin çözülmesi zor

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayınlanan Resmi Gazete karar ile ilaç fiyatları yüzde 30 arttı

A+A-

Seçim sonrası yağmur gibi gelen zamlara bir yenisi daha eklendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzası ile Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, beşeri tıbbi ürünlerin (ilaç, aşı, tıbbi cihaz, tıbbi malzeme, kozmetik ve diyetetik ürün) fiyatlandırılmasında kullanılacak Türk Lirası cinsinden 1 euronun değeri, 24 Temmuz'dan itibaren geçerli olmak üzere yüzde 30,5 oranında artırıldı. 

Karar göre, beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılacak Türk lirası cinsinden 1 euro değeri, yüzde 30,5 oranında artırılarak 14,0387 TL olarak belirlendi. Hesamlada düzenlemeden önce 1 euronun değeri 10.76 TL olarak kullanılıyordu.

Artışla fiyat korumalı ürünlerde barem değeri 48,41 TL olurken, diğer ürünlerde ise barem değeri 25,30 TL oldu.

Karar, 24 Temmuz'dan itibaren yürürlüğe girecek. Dönemsel euro değeri güncellemesinde ise geçici 7'nci madde kapsamında uygulanan 4 TL'ye kadar olan artışlar dikkate alınmayacak.

Güncelleme sonrasında 4 TL'ye kadar olan artışlar, TL değerinde değişiklik yapılmadan ürünlerin depocuya satış fiyatları üzerine eklenecek.

İlaç fiyatlarınndaki artışa da tepki gecikmedi. Sektör sözcüleri henüz resmi açıklama yapmasa da sosyal medyada zamma tepki kadar artışın beklendiği ancak bunun ilaçtaki krizi çözmeye yetmeyeceği de dile getirildi. Euronun 30 TL'yi geçtiği ancak fiyatlandırmada 10.76 TL olarak kullanılmasının binlerce ilaçın piyasadan çekilmesine neden olduğunu hatırlatan paylaşımcılar, yüzde 30'luk zammın da bu krizi çözmeye yetmeyeceğini sektörün en az yüzde 150 zam beklediğini dile getirdi.

f-010.jpg

Etiketler : , , , ,
İlgili Haberler