Bu hafta küresel piyasaları neler bekliyor?

Bu hafta küresel piyasaları neler bekliyor?

Sıcak hava dalgası ve kuraklığın etkileri hasattan tatillere kadar her şeyde hissedilmeye başlarken, finansal piyasalar yüksek faiz oranları ve enflasyon döneminin korkulduğu kadar felaket olmayabileceğine dair güven kazanıyor. İşte bu hafta yaşanacaklar

A+A-

ABD Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası'nın, son on yılların en kötü enflasyon krizinin hafiflediğine dair işaretler ışığında bu hafta faiz oranlarını 25 baz puan artırması bekleniyor. Yatırımcılar artık duraklama zamanının geldiğine dair her türlü sinyale odaklanacak. Japonya Merkez Bankası da toplanacak, ancak yeni başkanın getiri eğrisinde Kuroda tarzı sürpriz bir değişiklik yapacağına dair bahis oynuyorsanız hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz.

Çin'in sanayi kârlarının düşüşünü sürdürmesi beklenirken, Güney Kore'nin ikinci çeyrek GSYH'si ihracattan destek alabilir. Endonezya Merkez Bankası muhtemelen beşinci ay için duraklayacak. Avustralya, Malezya ve Singapur enflasyon verilerini açıklayacak.

Kavurucu sıcaklar ABD'den Çin'e çiftlikleri harap ederken, hasat ve gıda üretimi yine zorlanıyor. Bunlar fiyatların yükseldiği mahsuller ve bereketli hasatlar elde eden şanslı yerler.

Asya bankaları Wall Street'i takip edecek mi? Bank of America, Morgan Stanley, JPMorgan ve Citigroup gibi ABD bankacılık devleri ikinci çeyrekte analistlerin beklentilerini aşarak yükselişin Asya'ya da yayılacağı beklentisini ateşledi. Hindistan'ın ICICI'si de dün aynı şeyi yaptı ve Standard Chartered ve United Overseas Bank da bu bankalar arasında yer alıyor.

Yüksek sıcaklıklar havayı daha az yoğun hale getirerek uçakların aynı miktarda yakıtla kaldırma kuvveti üretmesini zorlaştırıyor. Bu da bazı havayolu şirketlerini havada kalabilmek için yakıt ya da bagaj azaltmaya, hatta yolcu indirmeye zorluyor.

Aşırı sıcaklar dünyanın elektrik şebekelerini de zorluyor ve daha fazla yenilenebilir enerji üretme aciliyetini artırıyor. Ancak tam da dünyanın en çok ihtiyaç duyduğu anda, rüzgar enerjisi kendi mali kriziyle karşı karşıya.

Dünyanın en uzun süre görev yapan liderlerinden biri iktidarı oğluna devretmeye hazırlanıyor. Hun Sen ve Kamboçya Halk Partisi 1993'ten bu yana her seçimi kazandı, muhalifler sık sık hapse atıldı ve bu hafta sonu yapılacak seçimlerde 45 yaşındaki West Point eğitimli Hun Manet'in ezici bir zafer kazanması bekleniyor.

Yüksek enflasyon ve emeklilikte saatli bombayla karşı karşıya olan Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr. iktidardaki ilk yılını tamamladığı Pazartesi günü yapacağı Ulusa Sesleniş konuşmasında önümüzdeki aylara ilişkin önceliklerini açıklayacak.

İleriye Doğru Hareket Partisi'nin ulusal seçimlerde en çok oyu almasına rağmen ordu tarafından atanan senatörlerin Pita Limjaroenrat'ın başbakan olmasını engellemesinin ardından yüzlerce protestocunun bugün öğleden sonra Bangkok'un merkezinde toplanması bekleniyor. Müttefik partiler hala alternatif bir lider belirlemek için yeterli desteği toplamaya çalışıyor.

İlgili Haberler