Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

ฤฐlk gayrimenkul sertifikasฤฑ iรงin talep toplama baลŸlฤฑyor

Tรผrkiye de ilk kez BaลŸbakanlฤฑk Toplu Konut ฤฐdaresi BaลŸkanlฤฑฤŸฤฑ (TOKฤฐ) รถncรผlรผฤŸรผnde Makro ฤฐnลŸaat'ฤฑn Park Mavera 3 projesinde uygulanacak gayrimenkul sertifikasฤฑ iรงin 29-30-31 Mart'ta talep toplanacak.
ฤฐlk gayrimenkul sertifikasฤฑ iรงin talep toplama baลŸlฤฑyor Borsatek

Tรผrkiye de ilk kez BaลŸbakanlฤฑk Toplu Konut ฤฐdaresi BaลŸkanlฤฑฤŸฤฑ (TOKฤฐ) รถncรผlรผฤŸรผnde Makro ฤฐnลŸaat’ฤฑn Park Mavera 3 projesinde uygulanacak gayrimenkul sertifikasฤฑ iรงin 29-30-31 Mart’ta talep toplanacak.

TOKฤฐ BaลŸkanฤฑ Ergรผn Turan, yaptฤฑฤŸฤฑ yazฤฑlฤฑ aรงฤฑklamada, Gayrimenkul Sertifikasฤฑ nฤฑn Tรผrkiye de uzun zamandฤฑr konuลŸulduฤŸunu, projeye รงok emek verildiฤŸini belirtti.

Projenin Mart ayฤฑ sonunda halka arz edileceฤŸini belirten Turan, “Yeni yasaya gรถre ilk uygulamayฤฑ da TOKฤฐ olarak biz bir projemizde gerรงekleลŸtiriyoruz. ฤฐnลŸallah 29, 30, 31 Mart ta talep toplamaya รงฤฑkacaฤŸฤฑz.” ifadelerini kullandฤฑ.

Gayrimenkul Sertifikasฤฑ’na iliลŸkin bilgi veren Turan, gayrimenkul sertifikasฤฑnฤฑn, her projeden her gelir grubundaki vatandaลŸlarฤฑn o yatฤฑrฤฑmdan kar elde etmesini ya da faydalanmasฤฑnฤฑ saฤŸlayacak bir model olarak tanฤฑmlanabileceฤŸini belirtti.

Turan, projenin uygulanma ลŸekline iliลŸkin ลŸunlarฤฑ kaydetti:

“Mesela projemizde daire fiyatlarฤฑ 400-500 bin lira ama bunu sizin almaya gรผcรผnรผz yetmiyor. ลžu anda 30-40 bin liralฤฑk bir birikiminiz var. Aรงฤฑklanan rakamlarฤฑ bรถlgesine gรถre inceliyorsunuz. Ondan sonra da birikiminiz oranฤฑnda bu gayrimenkul sertifikasฤฑndan, dairelerden pay alฤฑyorsunuz. BaลŸakลŸehir’de bir inลŸaat firmasฤฑ ile geliลŸtirdiฤŸimiz projenin yaklaลŸฤฑk yรผzde 30’unu, sitede 700 daire var, bunun yaklaลŸฤฑk 200 dairesini sertifikalandฤฑrdฤฑk. SertifikalandฤฑrdฤฑฤŸฤฑmฤฑz bu 200 dairenin pay senetlerini oluลŸturduk, her bir payฤฑ 42,5 lira. Her 100 pay da yaklaลŸฤฑk 1 metrekarelik ortalama kullanฤฑma tekabรผl ediyor. VatandaลŸlarฤฑmฤฑz bu 42,5 liralฤฑk pay senetlerinden alacaklar.”

ร–ncelik sฤฑrasฤฑna gรถre yapฤฑlacak

Her dairenin konumuna, cephesine, katฤฑna gรถre pay oranฤฑnฤฑn deฤŸiลŸebileceฤŸine dikkati รงeken Turan, dairelerin tesliminin รถncelik sฤฑrasฤฑna yani ilk mรผracaata gรถre yapฤฑlacaฤŸฤฑnฤฑ sรถyledi.

Turan, ลŸรถyle devam etti:

“Her bir daire konumuna ve cephesine gรถre birisi 10 bin payken, diฤŸeri 11 bin pay olacak. Zemin katฤฑ 9 bin payken, diyelim 3’รผncรผ katฤฑ 10 bin pay ลŸeklinde olacak. Siz paylarฤฑ borsadan topladฤฑฤŸฤฑnฤฑzda elinizdeki hisseler, diyelim ki siz burada รผรงรผncรผ kattaki daireyi beฤŸendiniz, bu รผรงรผncรผ kattaki dairenin de yayฤฑnlanan belgelerde 10 bin pay olduฤŸunu gรถrรผyorsunuz. 10 bin pay ortalama olarak metrekareyi veriyor. Sertifikalarฤฑ borsadan topladฤฑฤŸฤฑnฤฑzda 10 bin payฤฑ toparladฤฑnฤฑz, gelip ‘Ben bu 10 bin payฤฑ topladฤฑm, bu sertifikalarฤฑ alฤฑn ve bana ลŸu daireyi borsa dฤฑลŸฤฑna รงฤฑkarฤฑn, sistemin dฤฑลŸฤฑna รงฤฑkarฤฑn’ diyebiliyorsunuz.”

‘Bu projenin bitirme garantisi biziz’

TOKฤฐ BaลŸkanฤฑ Turan, proje sรผresince konut alabilecek kadar pay biriktirenlerin istediฤŸi konutu alabileceฤŸini, projenin bitme sรผresine kadar yeterli payฤฑ toplayamayanlarฤฑn ise o gรผnkรผ deฤŸer รผzerinden elindeki sertifikalarฤฑ satabileceฤŸini sรถyledi.

Sertifika alฤฑp satmanฤฑn borsadaki sistem ile aynฤฑ olduฤŸunu vurgulayan Turan, gayrimenkul sertifikasฤฑnฤฑn helal bir finansal enstrรผman olduฤŸunu dile getirdi.

Projenin garantรถrรผnรผn TOKฤฐ olduฤŸunu vurgulayan Turan, “Bu projenin bitirme garantisi TOKi olarak biziz. Bรผtรผn ลŸartlarฤฑnฤฑ biz garanti altฤฑna alฤฑyoruz ve biz zaten bu iลŸi yapan bir kuruluลŸuz. Gayrimenkul sertifikasฤฑnฤฑn geliลŸeceฤŸine ve geliลŸmesi gerektiฤŸine รงok inanฤฑyorum. Herhangi bir vatandaลŸฤฑmฤฑz borsadan bir hisse senedi aldฤฑฤŸฤฑnda bir ลŸirketin iรง yapฤฑsฤฑnฤฑ รงok bilme ลŸansฤฑ yok, aรงฤฑklanan rakamlarla biliyor. Biz bir gayrimenkul sertifikasฤฑ arz ettiฤŸimizde ise vatandaลŸฤฑmฤฑz bu bรถlgede bu proje bu daire ลŸu anda bu fiyatlarฤฑ eder mi, gelecekte bu fiyatlarฤฑ eder mi? ร‡ok rahatlฤฑkla piyasadan gidip, gรถrebilir.” diye konuลŸtu.

Turan, baลŸka iller iรงin de รงalฤฑลŸma yaptฤฑklarฤฑnฤฑ, illere gรถre pay fiyatฤฑnฤฑn deฤŸiลŸeceฤŸini kaydetti.

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.602846.63270.11%
EURO 52.962153.02-0.14%
JAPON YENฤฐ 3.4633.4730.06%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 57.477657.52860.04%
STERLฤฐN 61.480761.5269-0.12%
ร‡ฤฐN YUANI 6.8456.85060%
RUS RUBLESฤฐ 0.61360.61460.16%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 58623.07 -3.3161%
Ethereum 1526.33 -5.5067%
Tether USDt 1.00 0.0038%
BNB 553.10 -2.1251%
Solana 66.44 -1.6891%
USDC 1.00 -0.0074%
XRP 1.02 -4.859%
Dogecoin 0.07 -4.0812%
Toncoin 1.55 -1.8306%
Cardano 0.14 -4.9921%
Shiba Inu 0.00 -5.5641%
Avalanche 6.02 -5.795%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam