Tรผrkiye Elektrikli ve Hibrid Araรงlar Platformu (TEHAD) verilerine gรถre, 2020 yฤฑlฤฑnฤฑn ilk 3 ayฤฑnda %100 elektrikli modeller 82 adet, hibrid modeller ise 3235 adet satฤฑldฤฑ.
2020 yฤฑlฤฑnฤฑn ilk 3 ayฤฑnda satฤฑlan Elektrikli ve Hibrid otomobil sayฤฑsฤฑ, bir รถnceki yฤฑla gรถre artฤฑล gรถstermiล durumda. 2019 yฤฑlฤฑnฤฑn ilk รงeyreฤinde 43 adet %100 elektrikli ve 1810 adet hibrid otomobil satฤฑลฤฑ gerรงekleลmiลti.
2020 yฤฑlฤฑ itibariyle hem model sayฤฑsฤฑnda hem de satฤฑล rakamlarฤฑnda artฤฑล gรถzlendi. Elektrikli modellerde Jaguar I-Pace 43 adet ile zirvede yer alฤฑrken, onu 30 adet ile Renault Zoe, 7 adet ile Smart EQ ForTwo ve 2 adet ile Smart EQ ForFour izliyor. Yฤฑl sonuna kadar toplamda 9 markanฤฑn elektrikli modelleri satฤฑล listesinde yer alacaฤฤฑ kaydediliyor.
Hibrit modellerde ise 2091 adet satฤฑลla Toyota Corolla zirvede yer aldฤฑ. Onu 850 adetle Toyota C-HR modeli izledi.
Satฤฑล rakamlarฤฑ ile ilgili olarak TEHAD kurucusu ve Electric Hybrid Cars dergisi yayฤฑn yรถnetmeni Berkan Bayram ลu aรงฤฑklamayฤฑ yaptฤฑ:
โ 2011 yฤฑlฤฑnda Renault Fluence ZE ile baลlayan Tรผrkiye elektrikli otomobil macerasฤฑ, 2015 yฤฑlฤฑnda BMW i3 ve Renault Zoe modellerinin de katฤฑlmasฤฑ ile hฤฑz kazanmฤฑลtฤฑ. 2020 yฤฑlฤฑna geldiฤimizde ise ithalat yolu ile dฤฑลarฤฑdan getirilen elektrikli modeller hariรง, pazarฤฑmฤฑz 5 yeni modele ulaลtฤฑ. Milli otomobil projelerimizin de devreye girmesi ile birlikte, Tรผrkiye Elektrikli otomobil pazarฤฑ 2022 yฤฑlฤฑ itibariyle 10 adetin รผzerinde yeni model ile temsil edilecektir.
Hibrid otomobil pazarฤฑnda ise teลviklerin getirdiฤi canlandฤฑrฤฑcฤฑ etken hissedilir seviyeye ulaลtฤฑ. Covid-19 virรผs salgฤฑnฤฑ sebebiyle durma noktasฤฑna gelen otomotiv pazarฤฑ, yine de 2019 yฤฑlฤฑ ilk 3 ayฤฑna gรถre %75โin รผzerinde bir bรผyรผme kaydetti. Tablomuzda yer alan satฤฑล rakamlarฤฑ 2019 yฤฑlฤฑndan devir olunan rakamlar deฤil, sadece 2020 yฤฑlฤฑ ilk 3 ayฤฑ iรงerisinde satฤฑlan rakamlardฤฑr. Ayrฤฑca 48V MilhHibrid modeller her ne kadar bir hibrid รงeลidi de olsa, satฤฑล rakamlarฤฑmฤฑzda yer almamaktadฤฑr. Pozitif yรถnde yรผkselen satฤฑล rakamlarฤฑnฤฑn, รถzellikle 2020 son รงeyreฤinde hissedilir seviyede artacaฤฤฑnฤฑ sรถyleyebilirizโ dedi.







