Uluslararasฤฑ Para Fonu’na (IMF) gรถre ABD Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn (Fed) sert bir faiz artฤฑrฤฑmฤฑ ve sฤฑkฤฑlaลmaya gitmesi Asya’nฤฑn toparlanmasฤฑnฤฑ sekteye uฤratacak.
IMF Asya Pasifik Direktรถrรผ Changyong Rhee, cari fazlanฤฑn ve rezervlerin Asya’da ลu anda Taper Tantrum olarak adlandฤฑrฤฑlan 2013’teki sรผreรงten รงok daha yรผksek olduฤunu belirtti.
Chongyang bรถlge iรงin yรผksek borรง yรผkรผ problemine karลฤฑ uyarฤฑda bulundu.
CNBC’ye aรงฤฑklamalarda bulunan Direktรถr, “Kรผresel finansal krizin ardฤฑndan borรง oldukรงa รถnemli รถlรงรผde yรผkseldi. 2007 civarฤฑnda, Asya kรผresel borรงluluฤun yรผzde 27’sini oluลturuyordu. ลu an 2021’de Asya kรผresel borcun yรผzde 40’ฤฑna sahip deฤerlendirmesinde bulundu.
2013’te ne olmuลtu?
2008 finansal kriziyle bilanรงosu yaklaลฤฑk dรถrt kat bรผyรผyen Fed varlฤฑk alฤฑmlarฤฑnฤฑn hฤฑzฤฑnda yavaลlamaya gitmeye baลlamฤฑลtฤฑ.
Dรถnemin Fed Baลkanฤฑ Ben Bernanke’nin buna yรถnelik aรงฤฑklamasฤฑ ile birlikte, uzun vadeli ABD tahvil faizleri hฤฑzlฤฑ bir yรผkseliล gรถsterirken, dolar diฤer para birimleri ve รถzellikle geliลen รผlke paralarฤฑ karลฤฑsฤฑnda gรผรงlenmiลti.
2013 yฤฑlฤฑnฤฑn yaz dรถnemindeki bu sert hareketlere, varlฤฑk alฤฑmlarฤฑnฤฑn azaltฤฑlmasฤฑnฤฑn yarattฤฑฤฤฑ รถfke anlamฤฑna gelen “taper tantrum” dendi.







