Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

IMF ile Arjantin arasฤฑnda 7,5 milyar dolarlฤฑk kredide sona yaklaลŸฤฑldฤฑ

IMF ve Arjantin 7,5 milyar dolarฤฑn serbest bฤฑrakฤฑlmasฤฑ iรงin kredi gรถzden geรงirmeleri konusunda anlaลŸmaya vardฤฑ.
IMF ile Arjantin arasฤฑnda 7,5 milyar dolarlฤฑk kredide sona yaklaลŸฤฑldฤฑ Borsatek

Uluslararasฤฑ Para Fonu (IMF) Cuma gรผnรผ yaptฤฑฤŸฤฑ aรงฤฑklamada, Arjantin ile yaklaลŸฤฑk 7,5 milyar dolarฤฑn kilidini aรงmak ve zor durumdaki รผlkenin 44 milyar dolarlฤฑk kredi programฤฑnฤฑn beลŸinci ve altฤฑncฤฑ gรถzden geรงirmelerini tamamlamak iรงin personel dรผzeyinde bir anlaลŸmaya vardฤฑฤŸฤฑnฤฑ sรถyledi.

Halen IMF ฤฐcra Kurulu’nun onayฤฑna ihtiyaรง duyan anlaลŸma, Arjantin’de yฤฑkฤฑcฤฑ bir kuraklฤฑฤŸฤฑn “รงok zorlu” bir ekonomik ortam yaratmasฤฑ ve bazฤฑ Haziran sonu mali hedeflerinin kaรงฤฑrฤฑlmasฤฑna neden olmasฤฑ nedeniyle bazฤฑ program gerekliliklerini hafifletiyor.

Reuters’in ilk haberine gรถre anlaลŸma Arjantin’in IMF programฤฑnฤฑn beลŸinci ve altฤฑncฤฑ gรถzden geรงirmelerini birleลŸtirecek ve bu sayede ek kredi fonlarฤฑ daha erken saฤŸlanacak. IMF, yรถnetim kurulunun anlaลŸmayฤฑ deฤŸerlendirmek รผzere AฤŸustos ayฤฑnฤฑn ikinci yarฤฑsฤฑnda toplanacaฤŸฤฑnฤฑ sรถyledi.

Fon’dan yapฤฑlan aรงฤฑklamada, kredi programฤฑnฤฑn Mart ayฤฑndaki dรถrdรผncรผ gรถzden geรงirmesinden bu yana, Arjantin’in ekonomik durumunun, ihracat ve mali gelirler รผzerinde รถnemli bir etkisi olan kuraklฤฑฤŸฤฑn beklenenden daha bรผyรผk etkisi nedeniyle รงok zorlu hale geldiฤŸi belirtildi.

IMF, “Gรผรงlรผ iรง talebe ve daha zayฤฑf bir ticaret dengesine katkฤฑda bulunan politika kaymalarฤฑ ve gecikmeleri de olmuลŸtur” diye ekledi.

AnlaลŸma, Arjantin’in peso para birimine yรถnelik talebin sรผrdรผrรผlebilmesi iรงin yetkililerin politika faiz oranlarฤฑnฤฑn “reel olarak yeterince pozitif” kalmasฤฑnฤฑ saฤŸlamasฤฑnฤฑ รถngรถrรผyor.

AnlaลŸma, Mart ayฤฑnda belirlenen 8 milyar dolarlฤฑk hedefe kฤฑyasla 2023 yฤฑlฤฑ sonuna kadar yaklaลŸฤฑk 1 milyar dolarlฤฑk bir hedefle daha kademeli bir rezerv birikimi hedefliyor.

AnlaลŸma Arjantin’in ithal mallar iรงin yeni dรถviz vergileri ile ithalat talebini azaltmasฤฑnฤฑ ve harcama kontrollerini gรผรงlendirmesini รถngรถrรผyor. Ancak IMF, 2023 birincil mali aรงฤฑk hedefinin deฤŸiลŸmeyerek GSYH’nin %1,9’u olarak kalacaฤŸฤฑnฤฑ sรถyledi.

Merkez bankasฤฑnda likit dรถviz rezervi bulunmayan Arjantin, son zamanlarda drenajฤฑ durdurmak iรงin daha fazla peso dรถviz kurunu uygulamaya koydu. Fon, bu รถnlemlerin “รงoklu dรถviz uygulamalarฤฑnฤฑn baลŸlatฤฑlmasฤฑna karลŸฤฑ” olmasฤฑ nedeniyle programdan feragat edilmesi gerekeceฤŸini sรถyledi.

Konuyla ilgili bilgi sahibi olan ve henรผz kamuya aรงฤฑklanmadฤฑฤŸฤฑ iรงin isminin verilmesini istemeyen bir kaynaฤŸa gรถre, hรผkรผmetin personel dรผzeyindeki anlaลŸma ile yรถnetim kurulu onayฤฑ arasฤฑnda รถncelikli eylemler olarak bilinen bazฤฑ ek tedbirler almasฤฑ gerekecek.

Bir sonraki incelemenin, baลŸlangฤฑรงta planlanandan bir ay รถnce, Kasฤฑm ayฤฑnda yapฤฑlmasฤฑ bekleniyor.

Arjantin’in 2022 IMF programฤฑ Eylรผl 2024’e kadar รผรง kez daha gรถzden geรงirilecek, ancak IMF aรงฤฑklamasฤฑnda bu gรถzden geรงirmelerde ne olacaฤŸฤฑ belirtilmedi.

IMF yรถnetim kurulunun gรถzden geรงirmeleri onaylamasฤฑ, Ekonomi Bakanฤฑ Sergio Massa’nฤฑn iktidardaki koalisyonun baลŸkan adaylarฤฑndan biri olarak yarฤฑลŸacaฤŸฤฑ 13 AฤŸustos’taki รถnseรงimin ardฤฑndan gerรงekleลŸecek.

Massa, yeni รถdemenin yฤฑlฤฑn ikinci yarฤฑsฤฑnda bir miktar istikrar saฤŸlayacaฤŸฤฑnฤฑ sรถyledi. Aรงฤฑklamanฤฑn ardฤฑndan Arjantin’in tezgah รผstรผ devlet tahvilleri ortalama %2’ye yakฤฑn yรผkselirken, รผlkenin ana hisse senedi endeksi %1,68 artฤฑลŸ gรถsterdi.

รœlkenin, 31 Temmuz’da vadesi gelen 2,6 milyar dolar ve 1 AฤŸustos’ta vadesi gelen yaklaลŸฤฑk 800 milyon dolar ile รถnรผmรผzdeki hafta Fon’a karลŸฤฑ temerrรผde dรผลŸmekten kaรงฤฑnmasฤฑ gerekiyor.

Arjantinli yetkililerin bu yรผkรผmlรผlรผkleri yerine getirmek iรงin “รงeลŸitli kaynaklardan finansman saฤŸlamaya” รงalฤฑลŸtฤฑklarฤฑnฤฑ da sรถzlerine ekleyen kaynak, daha fazla ayrฤฑntฤฑ vermedi.

Ekonomi bakanlฤฑฤŸฤฑndan bir sรถzcรผnรผn yaptฤฑฤŸฤฑ aรงฤฑklamaya gรถre, Latin Amerika Kalkฤฑnma Bankasฤฑ (CAF) Cuma akลŸamฤฑ Arjantin iรงin 1 milyar dolarlฤฑk krediyi onayladฤฑ.

Arjantin’in รถdemelerini yapmasฤฑna yardฤฑmcฤฑ olacak bir diฤŸer seรงenek de, IMF’ye Haziran ayฤฑnda yapacaฤŸฤฑ รถdemenin bir kฤฑsmฤฑnฤฑ tamamlamak iรงin kฤฑsa bir sรผre รถnce yaptฤฑฤŸฤฑ gibi, Pekin ile olasฤฑ bir takas hattฤฑ.

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.836446.84370.05%
EURO 53.583253.5952-0.01%
JAPON YENฤฐ 3.4513.458-0.17%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 58.080958.1043-0.1%
STERLฤฐN 62.734762.75320.04%
ร‡ฤฐN YUANI 6.896.8919-0.01%
RUS RUBLESฤฐ 0.60990.61550.8%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

AdSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
ALTIN/ONS ($)4139.13-0.63%
SPOT ALTIN GRAM (TL)6228.67-0.65%
GRAM ALTIN SERBEST P.6235.530.02%
SPOT GรœMรœลž GRAM (TL)91.51-2.07%
KรœLร‡E ALTIN (DOLAR)132600.00-0.15%
HAS ALTIN GRAM (TL)6197.53-0.65%
SPOT ALTIN KG (TL)132313.00-0.7%
CUMHURฤฐYET ALTINI (TL)41869.00-0.43%
GรœMรœลž/ONS ($)60.87-1.95%

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 63144.01 0.5732%
Ethereum 1773.78 0.3589%
Tether USDt 1.00 0.0107%
BNB 577.53 -0.2902%
Solana 80.89 0.2794%
USDC 1.00 -0.0061%
XRP 1.12 -1.8218%
Dogecoin 0.07 -3.6245%
Toncoin 1.67 -5.4682%
Cardano 0.18 -3.2843%
Shiba Inu 0.00 -0.689%
Avalanche 6.75 -1.4772%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam