IMF ile Arjantin arasında 7,5 milyar dolarlık kredide sona yaklaşıldı

IMF ile Arjantin arasında 7,5 milyar dolarlık kredide sona yaklaşıldı

IMF ve Arjantin 7,5 milyar doların serbest bırakılması için kredi gözden geçirmeleri konusunda anlaşmaya vardı.

A+A-

Uluslararası Para Fonu (IMF) Cuma günü yaptığı açıklamada, Arjantin ile yaklaşık 7,5 milyar doların kilidini açmak ve zor durumdaki ülkenin 44 milyar dolarlık kredi programının beşinci ve altıncı gözden geçirmelerini tamamlamak için personel düzeyinde bir anlaşmaya vardığını söyledi.

Halen IMF İcra Kurulu'nun onayına ihtiyaç duyan anlaşma, Arjantin'de yıkıcı bir kuraklığın "çok zorlu" bir ekonomik ortam yaratması ve bazı Haziran sonu mali hedeflerinin kaçırılmasına neden olması nedeniyle bazı program gerekliliklerini hafifletiyor.

Reuters'in ilk haberine göre anlaşma Arjantin'in IMF programının beşinci ve altıncı gözden geçirmelerini birleştirecek ve bu sayede ek kredi fonları daha erken sağlanacak. IMF, yönetim kurulunun anlaşmayı değerlendirmek üzere Ağustos ayının ikinci yarısında toplanacağını söyledi.

Fon'dan yapılan açıklamada, kredi programının Mart ayındaki dördüncü gözden geçirmesinden bu yana, Arjantin'in ekonomik durumunun, ihracat ve mali gelirler üzerinde önemli bir etkisi olan kuraklığın beklenenden daha büyük etkisi nedeniyle çok zorlu hale geldiği belirtildi.

IMF, "Güçlü iç talebe ve daha zayıf bir ticaret dengesine katkıda bulunan politika kaymaları ve gecikmeleri de olmuştur" diye ekledi.

Anlaşma, Arjantin'in peso para birimine yönelik talebin sürdürülebilmesi için yetkililerin politika faiz oranlarının "reel olarak yeterince pozitif" kalmasını sağlamasını öngörüyor.

Anlaşma, Mart ayında belirlenen 8 milyar dolarlık hedefe kıyasla 2023 yılı sonuna kadar yaklaşık 1 milyar dolarlık bir hedefle daha kademeli bir rezerv birikimi hedefliyor.

Anlaşma Arjantin'in ithal mallar için yeni döviz vergileri ile ithalat talebini azaltmasını ve harcama kontrollerini güçlendirmesini öngörüyor. Ancak IMF, 2023 birincil mali açık hedefinin değişmeyerek GSYH'nin %1,9'u olarak kalacağını söyledi.

Merkez bankasında likit döviz rezervi bulunmayan Arjantin, son zamanlarda drenajı durdurmak için daha fazla peso döviz kurunu uygulamaya koydu. Fon, bu önlemlerin "çoklu döviz uygulamalarının başlatılmasına karşı" olması nedeniyle programdan feragat edilmesi gerekeceğini söyledi.

Konuyla ilgili bilgi sahibi olan ve henüz kamuya açıklanmadığı için isminin verilmesini istemeyen bir kaynağa göre, hükümetin personel düzeyindeki anlaşma ile yönetim kurulu onayı arasında öncelikli eylemler olarak bilinen bazı ek tedbirler alması gerekecek.

Bir sonraki incelemenin, başlangıçta planlanandan bir ay önce, Kasım ayında yapılması bekleniyor.

Arjantin'in 2022 IMF programı Eylül 2024'e kadar üç kez daha gözden geçirilecek, ancak IMF açıklamasında bu gözden geçirmelerde ne olacağı belirtilmedi.

IMF yönetim kurulunun gözden geçirmeleri onaylaması, Ekonomi Bakanı Sergio Massa'nın iktidardaki koalisyonun başkan adaylarından biri olarak yarışacağı 13 Ağustos'taki önseçimin ardından gerçekleşecek.

Massa, yeni ödemenin yılın ikinci yarısında bir miktar istikrar sağlayacağını söyledi. Açıklamanın ardından Arjantin'in tezgah üstü devlet tahvilleri ortalama %2'ye yakın yükselirken, ülkenin ana hisse senedi endeksi %1,68 artış gösterdi.

Ülkenin, 31 Temmuz'da vadesi gelen 2,6 milyar dolar ve 1 Ağustos'ta vadesi gelen yaklaşık 800 milyon dolar ile önümüzdeki hafta Fon'a karşı temerrüde düşmekten kaçınması gerekiyor.

Arjantinli yetkililerin bu yükümlülükleri yerine getirmek için "çeşitli kaynaklardan finansman sağlamaya" çalıştıklarını da sözlerine ekleyen kaynak, daha fazla ayrıntı vermedi.

Ekonomi bakanlığından bir sözcünün yaptığı açıklamaya göre, Latin Amerika Kalkınma Bankası (CAF) Cuma akşamı Arjantin için 1 milyar dolarlık krediyi onayladı.

Arjantin'in ödemelerini yapmasına yardımcı olacak bir diğer seçenek de, IMF'ye Haziran ayında yapacağı ödemenin bir kısmını tamamlamak için kısa bir süre önce yaptığı gibi, Pekin ile olası bir takas hattı.

Bu haber toplam 637 defa okunmuştur
Etiketler : , ,
İlgili Haberler