Uluslararasฤฑ Para Fonu (IMF) Baลkanฤฑ Christine Lagarde, “Dรผnya ekonomisi uzun sรผrecek dรผลรผk bรผyรผme riski altฤฑnda. Sorunlarฤฑn รงรถzรผmรผ iรงin uluslararasฤฑ iลbirliฤi gerekli” dedi.
Lagarde, Washingtonโdaki Johns Hopkins รniversitesi ฤฐleri Uluslararasฤฑ ฤฐliลkiler Okulu’nda (SAIS) yaptฤฑฤฤฑ konuลmada, gelecek hafta dรผzenlenecek IMF bahar dรถnemi toplantฤฑlarฤฑ รถncesi dรผnya ekonomisinin genel gรถrรผnรผmรผyle ilgili gรถrรผลlerini aรงฤฑkladฤฑ.
Uluslararasฤฑ iลbirliฤinin รถnemine iลaret eden Lagarde, รผlkelerin bir araya gelerek doฤru politikalarฤฑ iลbirliฤi iรงinde alฤฑp uygulamadฤฑฤฤฑ takdirde dรผnya ekonomisinin uzun yฤฑllar sรผrecek dรผลรผk ve potansiyel altฤฑ bรผyรผme riskiyle karลฤฑ karลฤฑya olduฤu uyarฤฑsฤฑnda bulundu.
Dรผnya ekonomisinin โbรผyรผk resesyonunโ yol aรงtฤฑฤฤฑ tahribatฤฑ geride bฤฑraktฤฑฤฤฑnฤฑ ancak hala yฤฑllฤฑk yรผzde 3 dรผzeyinde seyreden bรผyรผmenin รงok yavaล ve รงok dรผลรผk olmasฤฑ yรผzรผnden arzu edilen dรผzeyde istihdam yaratฤฑlamadฤฑฤฤฑ ve kitlelerin yaลam standardฤฑnda iyileลme saฤlanamadฤฑฤฤฑnฤฑ kaydetti.
Geliลmiล รผlkelerde Gayrฤฑ Safi Yurtiรงi Hasฤฑla’nฤฑn (GSYH) artmaya baลlamasฤฑnฤฑ sevindirici olarak deฤerlendiren Lagarde, ABDโdeki bรผyรผmenin tรผketici talebindeki artฤฑลtan meydana geldiฤi, Avro Bรถlgesi’nde ise merkez รผlkelerdeki toparlanmaya รงevre รผlkelerin henรผz karลฤฑlฤฑk veremediฤi saptamasฤฑnฤฑ yaptฤฑ.
Kรผresel ekonominin karลฤฑlaลtฤฑฤฤฑ sorunlara da deฤinen Lagarde, รงok dรผลรผk enflasyonla yaลama olasฤฑlฤฑฤฤฑnฤฑn deflasyon riskinden daha fazla olduฤunu bildirdi. Dรผzenli, sรผrekli ve kalฤฑcฤฑ dรผลรผk enflasyonun kiลilerin talebini bastฤฑrmaya ya da ertelemeye yol aรงtฤฑฤฤฑnฤฑ dile getiren Lagarde, bu durumun ekonomideki toparlanmayฤฑ olumsuz etkilediฤini belirtti.
Lagarde, geliลmekte olan piyasalardaki firma borรงluluฤunun yรผksek olmasฤฑnฤฑ da risk kapsamฤฑnda deฤerlendirerek, รถzellikle ABD Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn (Fed) tahvil alฤฑmฤฑnฤฑ azaltmasฤฑyla ลekillenen sรผreรงte finansal ortamฤฑn uygunluฤunu kaybedeceฤine dikkati รงekti.
Kรผresel ekonominin yaลadฤฑฤฤฑ sorunlar ve karลฤฑlaลtฤฑฤฤฑ risklerle baลa รงฤฑkabilmek iรงin รถnerilerini de paylaลan Lagarde, kapsamlฤฑ yapฤฑsal reformlarฤฑn yapฤฑlmasฤฑnฤฑ, mali sorumluluฤun sรผrdรผrรผlmesini ve finansal sektรถr reformunun tamamlanmasฤฑnฤฑ รถzellikle vurguladฤฑ.
ฤฐรงinde bulunulan sรผreรงte IMFโnin rolรผnรผ “รผlkeler arasฤฑndaki iลbirliฤini gรผรงlendirmek” olarak tanฤฑmlayan Lagarde, dรผnya ekonominin sฤฑkฤฑntฤฑlฤฑ dรถnemi geride bฤฑraktฤฑฤฤฑnฤฑ ancak yerine getirilmesi gereken iลler iรงin kararlฤฑlฤฑk gerektiฤini sรถzlerine ekledi.







