İngiltere:  Rusya işgal planını uygulamaya çoktan başladı

İngiltere: Rusya işgal planını uygulamaya çoktan başladı

İngiltere hükümeti, Rusya'nın işgal planının bazı aşamalarıyla çoktan başladığını açıkladı.

A+A-

Başbakan Boris Johnson'un sözcüsü, istihbarat raporlarına dayanan bilgilendirmede, "Putin'in planı çoktan uygulamaya konuldu" dedi.

BBC Türkçe'nin haberine göre sözcü, işgal planının hangi aşamalarının başladığına ilişkin detay vermedi.

Krizin savaşa dönüşmesini önlemek için Fransa girişiminde hızlı bir diplomasi trafiği de devam ediyor.

Beyaz Saray'ın yaptığı açıklamada, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından önerilen söz konusu zirvenin Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmeme koşulunda gerçekleşebileceği ifade edildi. 

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov ise bu sabah gazetecilere yaptığı konuşmada, herhangi bir görüşme detayı vermek için henüz erken olduğunu ancak gerekli olursa iki ülke başkanının telefon konuşması yapabileceğini söyledi. Ayrıca ABD istihbaratının, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi durumunda öldüreceği ya da kampa göndereceği Ukraynalıların bir listesinin olduğu iddialarını yalanladı.

Ardından Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Perşembe günü ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Cenevre'de görüşeceğini söyledi.

Ukrayna Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Oleksiy Danilov da Biden ve Putin'in görüşme olasılığının olumlu olduğunu belirtti ancak "Kimse bizim sorunumuzu biz olmadan çözemez. Her şey bizim katılımımızla gerçekleşmeli" sözlerini ekledi.

Söz konusu zirveye Avrupa Birliği'nden de destek geldi. AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell Pazartesi günü yaptığı basın açıklamasında, Rusya'nın Ukrayna sınırındaki askeri yığınağının diplomatik bir çözüme kavuşturulması için Washington ve Moskova arasında daha fazla görüşme yapılmasını desteklediğini açıkladı.

Borrell "Liderler düzeyinde zirve toplantıları; liderler ya da bakanlar, hangi formatta olursa olsun; konuşma ve masada oturma şekli ne olursa olsun şiddetle savaştan kaçınmaya çalışmak gerekiyor. En iyi çözüm yolu olarak diplomatik görüşmeleri destekleyeceğiz, krizden çıkışın tek yolu bu" dedi.

Görüşmeler Avrupa'da uzun yıllardır görülen en büyük güvenlik krizi konusunda bir çözüm yaratabilir.

Rusya Güvenlik Konseyi'yle "olağanüstü" bir görüşme yapan Putin'in bugün ayrıca Almanya Başbakanı Olaf Scholz'la da konuşması bekleniyor.

ABD'li yetkililer Rusya'nın Kiev'i işgal etmeye hazır olduğunu söylerken bu iddia Moskova yönetimi tarafından reddediliyor.

İlgili Haberler