Intel beklentileri yakalayamacağını duyurdu, hisseleri sert düştü

Intel beklentileri yakalayamacağını duyurdu, hisseleri sert düştü

Intel 2024 ilk çeyrekte analist beklentilerini yakalayamayacağını duyurdu, hisseleri sert düştü.

A+A-

Intel, geleneksel sunucu ve kişisel bilgisayar pazarlarında kullanılan çiplerine yönelik belirsiz taleple boğuştuğu için ilk çeyrekte gelirlerinin piyasa beklentilerinin altında kalacağını öngördü.

Şirket, analistlerin ortalama 14,50 milyar dolarlık gelir tahminine kıyasla, düzeltilmiş ilk çeyrek gelirinin 12,2-13,2 milyar dolar aralığında olmasını bekliyor. Intel, tek seferlik kalemler hariç ilk çeyrek karının hisse başına 13 sent olacağını tahmin etti. Analistlerin beklentisi hisse başına 33 sent.

Intel hisse senetleri seans sonrası açıklanan dördüncü çeyrek sonuçları ve ilk çeyrek beklentileri sonrası %10,86 düşerek 44,17 dolara geriledi.

CEO Pat Gelsinger yaptığı açıklamada şirketin PC ve sunuculardan oluşan ana faaliyet alanlarının, otomobil çipi firması Mobileye gibi ana faaliyet alanı olmayan işlerle aynı zamanda mevsimsel olarak düşük taleple karşılaştığını söyledi. Intel artık tam yıllık mali tahminler vermiyor, ancak Gelsinger şirketin yapay zeka çipleri için 2 milyar dolar değerinde sipariş aldığını ve yılın ilerleyen dönemlerinde daha iyi satışlar beklediğini söyledi.

Gelsinger, "Yıl boyunca her çeyrekte hem yıllık bazda hem de sıralı olarak gelir ve kazançlarda iyileşme görüyoruz" diye konuştu.

Intel, 2023 mali yılının dördüncü çeyreğindeki gelirinin yıllık %10 artışla 15,4 milyar dolara ulaştığını duyurdu. Tüm yıl geliri ise bir önceki yıla göre %14 oranında düşerek 54,2 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Şirketin dördüncü çeyrek net karı, 2022'nin aynı üç aylık dönemine kıyasla %285 artarak 2,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Tüm 2023 yılı net kar ise 2022 mali yılına kıyasla %79 oranında düşerek 1,7 milyar dolara ulaştı. Bu arada, son üç aylık dönem için dağıtılabilir hisse başına kazanç (EPS) hisse başına 0,63 dolar olarak gerçekleşti. 

Etiketler : , ,
İlgili Haberler