iPhone 14 Pro kullanıcıları bıktırdı

iPhone 14 Pro kullanıcıları bıktırdı

iPhone 14 Pro kullanıcıları, bir yıl dolmadan ortaya çıkan pil sağlığı ve kapasitesinde büyük düşüşlerden şikayetçi

A+A-

iPhone 14 Pro kullanıcıları iPhone'larının pil sağlığı konusunda giderek daha fazla endişe duymaya başladı. Bir dizi iPhone 14 Pro kullanıcısı, iPhone 14 Pro'nun resmi olarak piyasaya sürülmesinin üzerinden bir yıl bile geçmeden Twitter, Reddit ve daha pek çok platformda pil kapasitelerinin kötüleştiğine dair ekran görüntülerini paylaşıyor.

Apple, Mart 2018'de iOS 11.3 ile başlayarak iPhone'lara "Pil Sağlığı" özelliğini ekledi. Bu özellik, sözde "Batterygate" skandalına yanıt olarak gelmişti. O dönemde Apple, piller zaman içinde eskidikçe iPhone performansını sessizce düşürdüğünü doğrulamış ve kullanıcılara iPhone'larının pili hakkında daha fazla bilgi vermek için Ayarlar'a "Pil Sağlığı" menüsü eklemişti.

iPhone'lar, cihazın yaşam döngüsü boyunca kimyasal olarak eskiyen lityum-iyon piller kullanıyor. Kullanıcı belgesinde Apple, pil eskidikçe pilin tutabileceği şarj miktarının azaldığını açıklıyor. Bu da cihazın yeniden şarj edilmesi gereken sürenin kısalmasına neden oluyor.

Apple, iPhone pillerinin "normal koşullar altında çalışırken 500 tam şarj döngüsünde orijinal kapasitesinin %80'ine kadarını koruyacak şekilde tasarlandığını" söylüyor. Pil sağlığı kullanıcılar için önemli çünkü iPhone'un pil sağlığı performansı da etkileyebilir.

iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max ve sonraki modellerin güç ihtiyaçları dinamik olarak izleniyor ve performans, bu ihtiyaçları gerçek zamanlı olarak karşılayabilecek şekilde yönetiliyor. Sistem, önceki iPhone pil ve güç yönetimi sistemlerinden daha gelişmiş olup iPhone'un pil eskimesinden kaynaklanan performans etkilerini azaltmasını sağlıyor.

Performans etkileri mümkün olduğunca azaltılsa da pilin eskimesi yine de eninde sonunda fark edilebilir ve muhtemelen geçici etkilere yol açabilir. Pil durumuna ve iPhone'un gerçekleştirdiği görevlere bağlı olarak, daha uzun uygulama başlatma süreleri, daha düşük hızlar, daha düşük kablosuz veri çıkışı, arka ışık karartması veya daha düşük hoparlör sesi gibi durumlara yol açabiliyor.

Kullanıcıların iPhone 14 Pro'larının "Maksimum Kapasite" değerinde neden bir değişiklik gördüklerine dair birkaç olası neden var. Birincisi, Apple'ın önceki iPhone modellerine kıyasla bu sayının nasıl hesaplandığına ilişkin algoritmayı değiştirmiş olması olabilir.

Ayrıca iOS 17 beta sürümünün iPhone pil sağlığı üzerinde anormal derecede büyük bir etkisi olmuş olabilir. Her zaman olduğu gibi, güç ve pil yönetimi gibi konular iOS'un beta sürümlerinde halka açık sürümlere kıyasla daha az rafine edilmiş.

Bir diğer olasılık ise iPhone 14 Pro'ya özel Always-On Display gibi özelliklerin genel pil sağlığını etkiliyor olması. iPhone 14 Pro'nun ekranı dış ortamlarda 2000 nit en yüksek parlaklığa ulaşarak iPhone 13 Pro'nun neredeyse iki katına çıkabiliyor.

Yine de Apple, iPhone 14 Pro kullanıcılarından gelen bu şikayetler hakkında doğrudan yorum yapmadı, bu nedenle bunların hepsi şimdilik varsayım. Genel olarak şirket, "Maksimum Kapasite" %80'in altına düştüğünde pilin değiştirilmesini öneriyor. iPhone 14 Pro'nun piyasaya sürülmesinin üzerinden bir yıldan kısa bir süre geçmesine rağmen bazı kullanıcılar şaşırtıcı bir şekilde bu eşiğe yaklaşıyor.

iPhone pil değişimleri, her yeni iPhone satın alımıyla birlikte verilen bir yıllık garantinin yanı sıra AppleCare+ planları kapsamındaki iPhone modelleri için de (iPhone'un pil sağlığının %80'in altında olması koşuluyla) garanti kapsamındar.

 

Etiketler : ,
İlgili Haberler