iPhone fiyatları üç haftada üç kez otomobiller bir haftada iki kez zam gördü

iPhone fiyatları üç haftada üç kez otomobiller bir haftada iki kez zam gördü

Dövizdeki rekor artışın hızına yetişmeye çalışan ithal ürünlerin fiyatlarında hızlı dalgalanmalar yaşanıyor. Apple sadece üç haftada üç kez iPhone fiyatlarına zam uygularken otomobil fiyatları da bir hafta içinde iki kez zam gördü.

A+A-

Fiyatları çoğunlukla Euro/TL kuruna bağlı olan sıfır otomobiller bir hafta dolmadan ikinci zammı gördü. Hafta başında otomobillerin liste fiyatlarına yüzde 4 ila 13 arasında değişen fiyat artışı yansıtan markalar, önceki gün Euro/TL kurunun ortalama yüzde 7 artarak 25 TL seviyelerinin üzerinde çıkmasıyla birlikte listelerini yeniden güncellemeye başladı. Yapılan ikinci zamlar yüzde 4’leri buldu. Böylece sıfır otomobilde fiyatlar bir haftada ortalama yüzde 8 arttı. Haziran başındaki güncellemeden sonra fiyatlarını tekrar ayarlayan bazı markalar Renault, Tesla, MG, MINI, Tesla ve Volkswagen oldu. Uzmanlar hafta boyunca diğer markaların da fiyatlarını ikinci kez güncelleyeceğini söyledi.

100 bin TL'yi buldu

Hürriyet'in haberine göre yapılan yeni fiyat artışları doğrultusunda, 6 Haziran’da fiyatı 1 milyon 144 bin 800 TL olan Volkswagen Golf’ün fiyatı 8 Haziran’da 1 milyon 224 bin 700 TL oldu. Yine 6 Haziran’da 1 milyon 777 bin 876 bin TL olan Tesla Model Y’nin fiyatı da 8 Haziran itibarıyla 1 milyon 970 bin TL’ye çıktı. 999 bin TL’den satılan elektrikli MG4’ün fiyatı ise 1 milyon 69 bin TL olarak güncellendi. Uzmanlar otomobillerin gümrükten ülkeye giriş yaptığı günkü kurla fiyatlandığının ancak bayilere gidene kadar kurdaki değişimlere bağlı olarak fiyatların artmaya devam edebileceğinin altını çizdi. Sıfır otomobillerin bayilerin stoklarına girene kadar zam görmeyi sürdürdüğünü belirten Renault’nun eski Satış direktörü Barış Özkan şu bilgileri verdi:

Üçüncü kez de zam gelebilir

“Haziran ayı başında markalar fiyatlarını güncellemişti. Önceki gün yaşanan kur artışlarının ardından markalar aynı hafta ikinci kez fiyatlara zam yapmaya başladı. Ben, kurların artışına paralel olarak haziran ayında bir zam daha bekliyorum. Yani bu ay Otomobil fiyatları 3 kez artabilir” dedi. Özkan, kur ve küresel maliyet artışlarına bağlı olarak araç fiyatlarının artmaya devam etmesi ve faizlerin de artması halinde otomobilin yavaş yavaş bir “yatırım” aracı olmaktan çıkabileceğini söyledi. Özkan, “Yatırım amaçlı satın almaların azalmasıyla tüketici istediği tipte otomobil bulabilir ancak bu kez fiyat yüksek, krediler sınırlı ve faizler de yüksek olacağı için satışlarda düşüşler görülebilir” ifadelerini kullandı.

Bir haftada yüzde 8 zam

Otomotiv veri şirketi Cardata’nın Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın ise fiyatlarını yeniden güncelleyen markalara diğer markaların da katılacağını söyleyerek, “Fiyatlarını ikinci kez arttıran markaların ortalaması bize yapılacak Zam oranlarıyla ilgili de fikirler veriyor. Yani haziran başında yapılan ortalama yüzde 4 ila 13’lük zamların üzerine bir de ortalama yüzde 4 ila 6 arasında artış daha yansıtıldı. Böylece fiyatlar bir haftada ortalama yüzde 8 artmış oldu” dedi. Yalçın ise fiyatlarda çok büyük artışlar olmadıkça ve piyasada yatırımcılar için daha cazip enstrümanlar oluşmadıkca sıfır otomobilin yatırım aracı olarak görülmeye devam edeceğini söyledi.

İlgili Haberler