General Motors ile Tesla'dan şarj kullanımında kritik iş birliği

General Motors ile Tesla'dan şarj kullanımında kritik iş birliği

GM, elektrikli araç lideri Tesla'nın Kuzey Amerika şarj ağını ve teknolojilerini kullanmak için ortaklık kurdu. GM, 2025'ten itibaren Tesla'nın şarj portunu kullanmaya başlayacak.

A+A-

Ford Motor'un ardından General Motors da 2025'ten başlayarak elektrikli araçlarında hali hazırdaki CCs standardı yerine Tesla'nın NACS olarak adlandırılan şarj portunu kullanma kararı aldı. 

GM ayrıca yeni nesil benzinli SUV üretimi için Teksas'ın Arlington kentindeki montaj fabrikasına 500 milyon milyon dolar yenileme yatırımı yapacağını duyurdu. 

Anlaşma kapsamında, GM araçları Tesla'nın 12.000 aracına erişebilecek. Ford gibi GM de 2025 yılından itibaren elektrikli araçlarına mevcut endüstri standardı CCS yerine Tesla tarafından kullanılan NACS veya Kuzey Amerika Şarj Standardı olarak bilinen bir şarj portu takmaya başlayacak.

GM CEO'su Mary Barra Perşembe günü CNBC'den Phil LeBeau'ya yaptığı açıklamada, anlaşma sonucunda otomobil üreticisinin elektrikli araç şarjı için daha önce duyurduğu 750 milyon dolarlık yatırımdan 400 milyon dolara kadar tasarruf etmeyi beklediğini söyledi.

Detroit'in önde gelen iki otomobil üreticisiyle yapılan ortaklıklar Tesla ve şarj teknolojisi için büyük bir kazanım. Tesla'nın teknolojisini benimsemeleri için diğer otomobil üreticilerinin yanı sıra bir elektrikli araç şarj ağı kurmak için milyarlarca yatırım yapan ABD hükümeti üzerinde de baskı yaratması bekleniyor.

Wall Street analistleri, Tesla-Ford anlaşması geçen ay açıklandığında bu anlaşmayı "kazan-kazan" olarak selamlamıştı. Hem GM hem de Tesla hisseleri Perşembe günü mesai sonrası işlemlerde yaklaşık %3 artış gösterdi.

Anlaşma Barra ve Tesla CEO'su Elon Musk tarafından Twitter Spaces üzerinden yapılan canlı bir sesli tartışma sırasında duyuruldu. Anlaşma, GM'nin tamamen elektrikli araçlarının üretimini artırarak segmentte Tesla düzeyinde satış hacmi yakalamaya çalıştığı bir dönemde gerçekleşti.

İlgili Haberler