iPhone satışlarıyla yüzü gülen Apple düşen Mac satışlarından korkuyor

iPhone satışlarıyla yüzü gülen Apple düşen Mac satışlarından korkuyor

Güçlü iPhone satışları Mac sevkiyatlarındaki büyük düşüşü telafi etmeye yetmiyor.

A+A-

Apple üst üste ikinci "kötü" çeyreğini geçirdi. Şirketin gelirleri yine azaldı, ancak Apple hala olumlu bir şekilde büyük miktarda para kazanıyor. Özellikle, her ikisi de yıllardır Apple'ın en çok para kazandıran ürünleri olan iPhone ve Hizmetler kategorilerinde yıldan yıla gelir artışları görüldü. Ancak bu, diğer her yerdeki düşüşleri telafi etmek için yeterli olmadı: Mac, iPad ve Giyilebilir Cihazlar / Ev / Aksesuarlar bölümlerinin tümü bir yıl öncesine göre küçüldü.

Böylece Apple'ın toplam geliri yıldan yıla yüzde üç gibi mütevazı bir düşüşle 94,8 milyar dolara gerilerken, 24,2 milyar dolarlık net gelir de yüzde bir puandan daha az bir düşüş gösterdi. Belirttiğimiz gibi kötü bir çeyrek değil, ancak şirketin satışlarının ve kârının neredeyse her zaman arttığı göz önüne alındığında, ne zaman artmadıklarını belirtmek gerekir.

iPhone 14 ve 14 Pro'nun geçtiğimiz Eylül ayında piyasaya çıkmasına rağmen, güçlü iPhone satışları (yüzde iki artışla 51,3 milyar dolara ulaştı) Mart sonu çeyreğinde bir rekora işaret etti. Apple'ın son beş yıldır istikrarlı bir şekilde büyüyerek şirketin sunduğu diğer tüm ürünleri (elbette iPhone dışında) geride bırakan hizmet sektörü de 20,9 milyar dolar gelirle (bir önceki yıla göre yüzde beş artışla) bir başka rekora imza attı.

Mac satışları bir yıl önceki 10,4 milyar dolardan bu çeyrekte sadece 7,2 milyar dolara düşerek toplamda yüzde 31 azaldı. Bu rakam IDC'nin bir ay önce Mac satışlarının yüzde 40 oranında düştüğünü söylediği tahmininden daha az, ancak ilginin büyük ölçüde azaldığı yönündeki genel tahmin hala geçerli. iPad satışları bu kadar sert etkilenmedi, ancak geçen sonbaharda ürün yelpazesinde yapılan büyük güncellemelere rağmen çeyrekte yüzde 13 düşüşle 6,7 milyar dolara geriledi. CEO Tim Cook yatırımcılarla yaptığı bir görüşmede, hem iPad hem de Mac kategorilerinin bir yıl önceki çeyreklerle kıyaslanmasının zor olduğunu, çünkü o dönemde özellikle M1 iPad Air ve yeniden tasarlanan M2 destekli MacBook Air gibi ürün yenilemeleri sayesinde satışların çok güçlü olduğunu belirtti.

Son olarak, AirPods, Apple Watch ve HomePod serisi gibi ürünleri kapsayan giyilebilir cihazlar / ev kategorisi yüzde birden daha az düşüş gösterdi, bu nedenle bu konuda önemli bir tehlike işareti yok.

Etiketler : , , ,
İlgili Haberler