Irak dolar nakit çekimini tamamen sonlandırıyor

Irak dolar nakit çekimini tamamen sonlandırıyor

Irak Merkez bankası yetkilisi, ülkede 1 Ocak 2024 itibarıyla tüm dolar nakit çekimlerini sonlandıracağını söyledi.

A+A-

Üst düzey bir Irak merkez bankası yetkilisi, Irak'ın döviz rezervlerinin mali suçlarda kötüye kullanılmasını ve ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımların delinmesini engellemek amacıyla 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren ABD doları cinsinden nakit para çekilmesini ve işlem yapılmasını yasaklayacağını söyledi.

Irak Merkez Bankası (CBI) Yatırım ve Havaleler Genel Müdürü Mazen Ahmed Reuters'a yaptığı açıklamada, bu hamlenin Irak'ın her yıl New York Merkez Bankası'ndan nakit olarak ithal ettiği 10 milyar doların yaklaşık %50'sinin yasadışı kullanımını engellemeyi amaçladığını söyledi.

Bu aynı zamanda, 2003 ABD işgalinin ardından tekrarlanan savaşlar ve krizlerden bıkmış bir nüfus tarafından yerel banknotlar yerine doların tercih edildiği bir ekonomiyi dolarsızlaştırmaya yönelik daha geniş bir çabanın parçası.

Ahmed, 2023 yılı sonundan önce bankalara dolar yatıran kişilerin 2024 yılında da dolar olarak para çekebileceklerini söyledi. Ancak 2024 yılında yatırılan dolarlar sadece 1,320 resmi kur üzerinden yerel para birimi olarak çekilebilecek.

Irak dinarının paralel piyasa kuru Perşembe günü resmi kurun yaklaşık %15 altında 1,560 seviyesindeydi.

Merkez Bankası'ndan daha sonra yapılan açıklamada, nakit dolar çekme yasağının yalnızca yurt dışından transfer alan hesaplar için geçerli olacağı belirtildi.

Irak, dolar talebinin büyük bir kısmını oluşturan ve eskiden sahte makbuzların ve ABD yaptırımları altındaki İran ve Suriye'ye dolar aktaran hileli işlemlerin yuvası olan banka havalelerini düzenlemek için bir platform kurdu

Ahmed, Irak'ın petrol satışlarından elde ettiği 120 milyar dolarlık rezervin tutulduğu ABD'deki yetkililerle birlikte kurulan bu sistemin, gıda ve tüketim malları ithalatı gibi meşru ticaretle uğraşanlara resmi kur üzerinden dolar sağladığını söyledi.

Ancak nakit para çekme işlemlerinin suiistimal edilmeye devam ettiğini, buna 3000 dolarlık devlet kotası verilen ve sistemle oynamanın yollarını bulan yolcuların da dahil olduğunu söyledi.

Irak, petrol gelirleri ve mali durumunun ABD'nin kınamasına maruz kalmaması için Washington'un iyi niyetine büyük ölçüde bel bağlamış durumda.

Aynı zamanda, İran'a yakın güçlü partiler ve silahlı gruplar tarafından desteklenen mevcut hükümet, Tahran'ı yabancılaştırmamaya ve Irak'ın yüksek kayıt dışı ekonomisinde derin çıkarları olan partileri ve silahlı grupları kızdırmamaya dikkat ediyor.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler