Amazon SpaceX'e meydan okudu: İlk internet uydu prototiplerini fırlattı

Amazon SpaceX'e meydan okudu: İlk internet uydu prototiplerini fırlattı

Teknoloji devi Amazon'un küresel bir uydu internet ağı kurmaya yönelik iddialı planını açıklamasının üzerinden dört yıldan fazla bir süre geçtikten sonra teknoloji devi, Cuma günü Project Kuiper sistemi için ilk uydu çiftini uzaya fırlattı.

A+A-

Amazon planları doğrultusunda uydularını uzaya yolladı. Project Kuiper'in teknolojiden sorumlu başkan yardımcısı Rajeev Badyal fırlatmadan önce yaptığı açıklamada, "Burada laboratuarımızda kapsamlı testler yaptık ve uydu tasarımımıza yüksek derecede güveniyoruz, ancak yörüngede yapılan testlerin yerini hiçbir şey tutamaz" dedi.

Amazon'un Kuiper Projesi, Amazon'un dünyanın herhangi bir yerinde yüksek hızlı internet erişimi sağlamak için alçak Dünya yörüngesinde 3.236 uydudan oluşan bir ağ kurma planı. Şirket Kuiper'i inşa etmek için 10 milyar dolardan fazla yatırım yapmayı planlıyor ve kısa süre önce Florida'da 120 milyon dolarlık bir fırlatma öncesi işleme tesisinin temelini attı.

"Protoflight" olarak adlandırılan Cuma günkü görevde United Launch Alliance'ın Atlas V roketi Kuipersat-1 ve Kuipersat-2 olmak üzere iki uydu taşıdı. Roket ULA'nın Cape Canaveral, Florida'daki SLC-41 rampasından fırlatıldı.

Amazon, Protoflight görevi için çok daha güçlü olsa da hemen temin edilebilen Atlas V roketini kullanmaya karar vermeden önce uydu çifti için iki kez roket değiştirdi. Amazon başlangıçta ABL Space'in RS1 roketiyle fırlatmayı planlamış, RS1'in geliştirilmesindeki gecikmeler uyduları United Launch Alliance'ın Vulcan roketine taşımış, ancak Vulcan'ın ilk çıkışındaki gecikmeler uyduları Atlas V'e taşımıştı.

Amazon'un uydu çiftinin boyutu ve tasarımıyla ilgili bilgiler sınırlı kaldı. Şirket sadece uzay aracını Florida'ya teslim eden nakliye konteynerlerinin fotoğraflarını paylaştı. ULA'nın fırlatma ile ilgili verdiği bilgiler bile sınırlı olup, roket şirketinin ABD hükümeti için gizli casus uyduları uçurduğu zamanlarla karşılaştırılabilir.

Geçtiğimiz yıl Amazon, Kuiper uydularını fırlatmak için ULA, Arianespace ve Jeff Bezos'un Blue Origin'i ile fırlatma sözleşmeleri imzalayarak sektör tarihindeki en büyük kurumsal roket anlaşmasını duyurdu. Bu anlaşmanın bir parçası olarak Amazon, önümüzdeki beş yıl içinde Kuiper fırlatmaları için yaklaşık 7,4 milyar dolar ödemeyi bekliyor.

Uyduları yasal gereklilikleri karşılayacak kadar hızlı bir şekilde yerleştirmek için bu üçlü şirketten 77 fırlatma rezervasyonu yaptı. Bu devasa satın alma, Jeff Bezos'un Elon Musk ile kişisel rekabeti nedeniyle şirketin değerli uydu fırlatma sözleşmeleri için SpaceX'i küçümsediğini iddia eden bir Amazon hissedar davası nedeniyle inceleme altına alındı.

Amazon, Starlink uydu internet hizmetini 2 milyondan fazla müşteriye ulaştıran SpaceX'i yakalamaya çalışıyor. SpaceX, hizmetle birlikte sattığı Starlink antenlerinin maliyetini artık üstlenmediğini ve bugüne kadar fırlattığı 5.000'den fazla uydunun artık tüketici, kurumsal ve devlet müşterilerine hizmet verdiğini söylüyor.

Bu haftanın başlarında Amazon, ilk üretim Kuiper uydularının önümüzdeki yılın ilk yarısında fırlatılma yolunda olduğunu ve 2024'ün sonuna kadar müşterilerle ağın beta testine başlamayı planladığını yineledi.

Protoflight, Kuiper'in "uçtan uca" bir testini temsil ediyor. Amazon, prototip uyduların yer antenlerine bağlanabildiğini ve bu bağlantıyı küçük müşteri terminallerine aktarabildiğini doğrulamaya çalışacak.

Amazon bu yıl Kuiper müşterilerine satmayı planladığı üç uydu antenini tanıttı. Şirket, donanım ya da hizmet için müşterilerden ne kadar ücret talep etmeyi planladığını henüz açıklamadı. Amazon'un Kuiper antenlerinin daha önceki saha testlerinde 400 Mbps'ye varan indirme hızları görüldü.

Şirketin ana Kuiper tesisleri Seattle yakınlarında, Washington'ın Redmond ve Kirkland şehirlerinde bulunuyor. Amazon'un San Diego, Austin, Texas, New York City ve Washington, D.C.'de başka lokasyonları da var.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler