Enerji Bakanı'nın Irak-Türkiye boru hattı açıklaması havada kaldı

Enerji Bakanı'nın Irak-Türkiye boru hattı açıklaması havada kaldı

Türkiye Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar'ın Irak-Türkiye boru hattının bu hafta çalışmaya başlayacağı açıklaması havada kaldı

A+A-

Türkiye'nin, Kuzey Irak'tan Akdeniz kıyısına petrol taşıyan Irak-Türkiye boru hattının bu hafta yeniden çalışmaya başlayabileceğini açıklamasına rağmen, Iraklı yetkililer bu açıklamayı doğrulamadı.

Günde yaklaşık yarım milyon varil ham petrol taşıyan boru hattı, Mart ayından bu yana Ankara ile Bağdat arasındaki ödeme anlaşmazlığı nedeniyle devre dışı. Hat ayrıca Şubat ayında Türkiye'de meydana gelen depremden de zarar görmüştü.

Türkiye Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, bugün Abu Dabi'de yaptığı açıklamada, boru hattının çalışmaya hazır olduğunu ve bu hafta içinde yeniden faaliyete geçeceğini söyledi. Ancak, Iraklı bir yetkili, Bloomberg'e yaptığı açıklamada, ticari ve mali sorunlar çözülmeden petrol akışının yeniden başlayamayacağını söyledi.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve müttefiklerinin kısıtlamalarının arzı daraltması ve ham petrol fiyatlarını varil başına 100 dolara ilerlemesinin ardından hattın açılması petrol piyasası için bir miktar rahatlama getirecekti.  Türkiye'nin açıklamalarının ardından ham petrol fiyatları yükseldi, ancak daha sonra bu kazançların çoğunu geri verdi.

Ankara, Bağdat'ın onayı olmadan Kürdistan'dan petrol taşıdığı için bir tahkim mahkemesi tarafından Irak'a verilen 1,5 milyar dolarlık cezayı ödemeyi reddediyor. Türkiye, tazminat ödemeye niyeti olmadığını belirtmiş ve bunun yerine Kürtlerden ödeme yapmalarını istemiş.

Yarı özerk Kürdistan Bölgesel Yönetimi Dışişleri Bakanı Safeen Dizayee 15 Mayıs'ta verdiği bir mülakatta, boru hattının kapatılmasının üreticilere ve hükümet kasasına şimdiden yaklaşık 5 milyar dolara mal olduğunu söylemişti.

Bağdat ayrıca petrol pazarlama şirketi SOMO'nun yarı özerk Kürdistan'dan yapılan satışların denetlenmesinde rol oynamasını istiyor ki bu konuda daha önce Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile anlaşmaya varılmıştı. KBY ile petrol şirketleri arasında daha önce imzalanan anlaşmaların yönetimi meselesi de problem olarak masada durmaya devam ediyor.

İlgili Haberler