İran nükleer izleme anlaşmasını yenilemedi

İran nükleer izleme anlaşmasını yenilemedi

İran, nükleer izleme anlaşmasını yenilemek için son tarihi kaçırdı.

A+A-

İran’ın geçici nükleer izleme anlaşmasını yenilemek için son tarihi kaçırmasıyla Viyana’daki nükleer anlaşma görüşmeleri de daha karmaşık bir hal aldı.

İran hükümeti anlaşmanın süresi dolduktan sonra yenileyip yenilemeyeceğine karar vereceğini söylemişti. Anlaşmanın İran’ın nükleer tesislerini video kaydına alırken zenginleştirme verilerini de topluyor. İran geçen seferki son yenileme tarihinden 24 saat sonra anlaşmayı uzatacağını duyurmuştu.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) tarafından izleme anlaşması çerçevesinde gerçekleştirilen denetlemeler 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmanın en önemli parçası olarak görülüyordu. Eski ABD Başkanı Donald Trump anlaşmadan çıktıktan sonra İran zenginleştirmeyi kademeli olarak artırmıştı.

Şubat ayından bu yana IAEA’nın izleme aktivitelerini sınırlayan İran, yaptırımların bazılarının kaldırılmaması halinde nükleer çalışmalarıyla ilgili tüm verileri kalıcı olarak silmek ile tehdit ediyordu.

IAEA Genel Direktörü Rafael Mariano Grossi, haftalardır izleme anlaşmasının uzatılması gerektiğini aksi takdirde İran’ın nükleer programına olan anlayışın zarar görebileceğini belirtmişti.