İş dünyası ABD'yle yaşanan vize krizini nasıl yorumluyor?

İş dünyası ABD'yle yaşanan vize krizini nasıl yorumluyor?

İş dünyası yöneticileri, ABD'nin Türkiye'den vize hizmetlerini askıya almasını ve Türkiye'nin buna verdiği vize misillemesini değerlendirdi.

A+A-

İş dünyası yöneticileri, ABD'nin Türkiye'den vize hizmetlerini askıya almasını ve Türkiye'nin buna verdiği vize misillemesini değerlendirdi.

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, iki müttefik ülke arasında böyle bir şeyin yaşanmasını anlamakta güçlük çektiklerini belirterek, ABD tarafında art niyetler olduğunu düşündüklerini dile getirdi.

ABD'ye hitaben "Sen bir taraftan terör örgütlerine destek ver, diğer taraftan Türk vatandaşlarını kendi ülkende tutukla; burada bir kişi tutuklandığında da böyle bir girişim yap" diyen Zorlu, bütün Türkiye'nin anlamakta zorluk çektiği bu durumu yine de diplomatik yollarla çözmenin yararı olduğunu söyledi.

"Piyasalar zamanla sakinleşme sürecine girer"

Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar da şu anda temkinli şekilde olayları izlemek durumunda olduklarını belirterek, ABD'nin özel sektörünün Türkiye'de, Türkiye'deki bazı kuruluşların da ABD'de yatırımları bulunduğunu hatırlattı.

Bu tip olayların birtakım yeni teşebbüsleri daha sıkıntılı duruma götürdüğünü aktaran Kibar, bu durumun bir an evvel suhuletle çözülmesini beklediklerini ifade etti.

Kibar, "Piyasalar panikle anlık reaksiyon veriyor ama yaşama anlık reaksiyonla gitmiyor. Biraz zaman geçtikçe, konunun detayları anlaşıldıkça daha sakinleşme sürecine girecektir." dedi.

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın ise "Siyasi olarak bir şey söyleyemem ama ekonomik olarak çok da olumlu etkisi olmayacağını öngörüyorum. Piyasalarda olayın ilk gününde böyle hareketlerin olması normal. Sonra oturur." yorumunu yaptı.

"İlişkilerimiz köklüdür"

ABD ve Türkiye'nin vize vermeyi karşılıklı askıya almasını değerlendiren Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “NATO'nun en güçlü üyeleri olan Türkiye ve ABD ilişkileri köklüdür. Sağlam iktisadi, sosyal ve siyasi temelleri vardır. İlişkilerin güçlü oluşu, yaşanan sorunun da diyalogla aşılacağı yönünde bize ümit vermektedir.  Biz sorunun diplomatik süreçlerle kısa sürede aşılacağına inanıyoruz” ifadesini kullandı.

TÜRKONFED Başkanı Tarkan Kadooğlu, Türkiye ve ABD arasında karşılıklı olarak vize başvurularını süresiz askıya alma kararını değerlendirirken, iki ülke arasındaki stratejik, siyasi ve ekonomik ilişkilerin zarar göreceğini vurguladı.

Genç Yönetici ve İş Adamları Derneği (GYİAD) Başkanı Yiğit Savcı, diplomatik sorunların anlık kararlarla değil, sağduyulu yaklaşımla çözüme kavuşturulacağına inandıklarını söyledi.

Albayrak Holding Üst Yöneticisi (CEO) Ömer Bolat ise, ABD'nin Türkiye'den vize hizmetini askıya almasının müttefikliğe ve hukuka yakışmayan bir davranış olduğunu bildirdi.

Bu haber toplam 1514 defa okunmuştur
Etiketler : , ,

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.