Rönesans GYO'dan (RGYAS) borsa yatırımcısına 450 milyon TL'lik tokat

Rönesans GYO'dan (RGYAS) borsa yatırımcısına 450 milyon TL'lik tokat

RGYAS halka arzında üst üste kayıp altıncı günde de devam ediyor. Şirket fiyat istikrarı ile gili açıklama yapmıyor

A+A-

BORSATEK.COM - Halka arz fırtınası esen Borsa İstanbul'da, son yılların en kötü halka arzı Rönesans Gayrimenkul Yatırım AŞ RGYAS'ta kan kaybı durmuyor. 17-18-19 Nisan 2024'te 135 TL olan halka arz fiyatı ile talep toplanan RGYAS payları 26 Nisan cuma günü düzenlenen gong töreninin ardından Borsa İstanbul'da işlem görmeye başlamıştı.

>>> Halka arzlar çöküyor, KOTON taban, LILAK halka arz fiyatının altında

İlk işlem gününde 148.50 TL'ye yükselerek tavan olan hisseler, devam eden 5 işlem gününde aralıksız şekilde değer yitirdi. 3 Mayıs Cuma günü 123.90 TL'den kapanan hisselerdeki değer kaybı bugün de devam ediyor. 
Ancak hisselerde altıncı gününde hala devam eden kayba rağmen, halka arz izahnamesinde açıkça belirtilen "fiyat istikrarı"nın çalıştırılıp çalıştırılmadığı belli değil.

Ak Yatırım ve Deniz Yatırım liderliğindeki konsorsiyum tarafından gerçekleştirilen halka arzın izahnamesinde 30 gün süre ve brüt halka arz gelirinin %25 ile sınırlı olmak kaydıyla "fiyat istikrarı" taahüt edilmişti.

 

>>> KOTON ilk gün tavanı gördü, hisse bugün ne yapacak?

 

Rönesans Gayrimenkul Yatırım AŞ, borsatek.com'un "hisse fiyatındaki düşüş nedeniyle izahnamede taahhüt edilen fiyat istikrarı ile ilgili uygulama olup olmadığı" yönündeki sorusuna yanıt vermemeyi tercih etti.

Kurumsallar üzerinden halka arz devam mı ediyor

Ak Yatırım ve Deniz Yatırım liderliğindeki konsorsiyum tarafından gerçekleştirilen 4.5 milyar TL'lik halka arzda, payların %80'i yurt içi bireysel ve %20'si yurt içi kurumsal yatırımcılara tahsis edilmişti. Halka arzdan sonra yüzde 10'u geçen kayıp nedeniyle, payların yüzde 80'ini alan 2 milyon 454 bin bireysel yatırımcının toplam kaybı bugün itibarıyla 360 milyon TL'yi, tüm yatırımcıların kaybı ise 450 milyon TL'yi geçmiş durumda. 

Son yılların en kötü halka arzında toplam talep miktarı satışı yapılacak payların 1.4 kat ile oldukça düşük olmuştu. Talep miktarının, halka arz edilen miktara oranla düşük olması ve tahsisatın yüzde 20'sinin yurt içi kurumsal yatırımcılara yapılmış olması piyasada söylentilerin oluşmasına neden oldu. Borsatek'e isim vermek istemeyen bazı kaynaklar, fiyat istikrarı taahhüt eden kurumların tahtada fiyatı etkileyemeyecek düzeyde işlem yaptığını ancak kurumsal tahsisat kaleminden pay alan bazı aracı kurumların ciddi satıcı olduğu söyledi. 

>>> DİKKAT Bu halka arz patlayabilir: A1 Capital'in hazırladığı KOCMT halka arzında fiyat istikrarı garantisi yok!

Söz konusu kurumların satışlarının, "fiyat istikrarı" taahhüdü çerçevisinde karşılanarak tamamlanması ve izahnamede belirtilen "fiyat istikrarı" taahütünün koşullarının bitmesi durumunda kaybın daha da artması riski bulunuyor. 
Halka arz izahnamesinde RGYAS hisselerinin halka arz fiyatının yüzde 27.5 iskontolu olduğu yer almış, halka arza aracılık eden kurum dışındaki bazı aracı kurumlar da yayınladıkları raporlarda farklı oranlarda olsa da fiyatı iskontolu bulduklarını belirtmişlerdi.

Rönesans Gayrimenkul Yatırım A.Ş. kimin

Erman Ilıcak Kimdir? - Konut Haberleri - Kadınca Emlak

Rönesans Gayrimenkul Yatırım, Türkiye'nin en zengin ilk 10 kişisi içinde olan Erman Ilıcak'ın sahibi olduğu Rönesans Grubu'nun ticari gayrimenkul geliştirme ve yatırım şirketi. Kendi yönettiği projeleri, 1.500.000 m² toplam inşaat alanı ve 750.000 m² toplam kiralanabilir alanı ile Türkiye'nin en büyük yatırım grubu durumunda.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı, MİT Yerleşkesi, Millet Kütüphanesi, Okluk Yazlık Sarayı, Adana, Bursa, Elazığ, Yozgat, İkitelli şehir hastaneleri, Sancaktepe ve Atatürk Havalimanı’na yapılan hastane projeleri, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, Kuzey Marmara Otoyolu, Hava Harp Okulu, İzmir Bayraklı Konutları gibi çok sayıda projede imzası olan grubun patronu Erman Ilıcak bu nedenle "Saray Müteahhidi" olarak da biliniyor.

Şirketin mevcut portföyünde, halihazırda faaliyette olan 12 alışveriş merkezi, 4 ofis, 1 konut, 1 okul, devam etmekte olan 1 konut projesi ve geliştirmeye müsait 2 arsa olmak üzere toplam 21 gayrimenkul bulunuyor.

İlgili Haberler