IŞİD, Ramadi'yi ele geçirdi

IŞİD, Ramadi'yi ele geçirdi

Irak'ın batısındaki Ramadi kentinde kontrolü tümüyle ele geçiren IŞİD, Bağdat hükümetine karşı geçen yıl yaz aylarından bu yana en büyük zaferi kazand

A+A-

- İslam Devleti militanları dün itibariyle Irak'ın batısındaki Ramadi kentinde kontrolü tümüyle ele geçirdiklerini açıklayarak Bağdat hükümetine karşı geçen yıl yaz aylarından bu yana en büyük zaferi kazandı.

İslam Devleti tarafından yapılan açıklamada, Irak güvenlik güçlerine atıfta bulunularak "onlarca mürtetin" öldürüldüğü ve tankların ele geçirildiği belirtildi.

Ramadi aynı zamanda Sünni Müslümanların ağırlıkta olduğu Anbar vilayetinin başkenti konumunda bulunuyor.

Irak güvenlik güçlerinden kaynaklar, kentin büyük bölümünü ele geçiren İslam Devleti militanlarının kilit öneme sahip bir askeri üsse saldırılarının ardından güvenlik güçlerinin üssü terk ettiğini belirtti.

Irak ordusu, geçen yıldan bu yana silahlı Şii grupların ve ABD ordusunun hava saldırılarının desteğiyle ülkenin kuzey ve batısını ele geçiren İslam Devleti militanlarını geri çekilmeye zorluyor.

ABD Savunma Bakanlığı Ramadi'nin militanların eline geçtiğini teyit etmedi, ancak Irak'ın İslam Devleti militanlarına yönelik taarruzuna belirgin bir olmadığına işaret etti.

Pentagon sözcüsü Elissa Smith, "Ramadi'de üstünlük mücadelesi geçen yıl yaz aylarından bu yana sürüyor ve şu anda avantajlı konumda olan IŞİD" dedi.

Sözcü, kentin düşmesinin İslam Devleti'ne yönelik askeri harekatın başarısız olduğu anlamına gelmediğini ifade etmesine karşılık militan grup için "propaganda desteği" olduğunu belirtti.

Irak hükümeti militanların elindeki Tikrit kentini geçen ay geri almasının ardından Anbar vilayetini de kurtaracağını belirtmişti. Buna karşılık geçen yıl yaz aylarındaki İslam Devleti taarruzları sırasında dağılma noktasına gelen güvenlik güçleri ağırlıklı olarak çöllük vilayette ilerleme kaydetmekte zorlanıyor.

 

Etiketler : ,

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.