Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

ฤฐskoรงya’dan sรผrpriz “ฤฐskoรง sterlini” รงฤฑkฤฑลŸฤฑ

ฤฐskoรงya Bรถlgesel Hรผkรผmeti BaลŸbakanฤฑ Nicola Sturgeon, ฤฐskoรงya'nฤฑn ฤฐngiltere'den baฤŸฤฑmsฤฑzlฤฑฤŸฤฑnฤฑ kazanmasฤฑ durumunda mรผmkรผn olan en kฤฑsa sรผrede yeni "ฤฐskoรง sterlini"ni kullanฤฑma koyacaklarฤฑnฤฑ bildirdi.
ฤฐskoรงya'dan sรผrpriz "ฤฐskoรง sterlini" รงฤฑkฤฑลŸฤฑ Borsatek

ฤฐskoรงya Bรถlgesel Hรผkรผmeti BaลŸbakanฤฑ Nicola Sturgeon, ฤฐskoรงya’nฤฑn baลŸkenti Edinburgh’ta dรผzenlediฤŸi basฤฑn toplantฤฑsฤฑnda, ฤฐskoรงya’nฤฑn ฤฐngiltere‘den ayrฤฑlmasฤฑ durumunda olabileceklere dair gรผncel argรผmanlarฤฑ รถzetledi.

Halihazฤฑrda ฤฐskoรง para birimi oluลŸturmak iรงin bir zaman รงizelgesinin belirlenmediฤŸini sรถyleyen Sturgeon, ancak ฤฐngiliz sterlini kullanฤฑmฤฑnฤฑn uygun vadede kฤฑsa sรผreceฤŸini ve zamanฤฑ geldiฤŸinde kendi para birimlerini kullanฤฑma koyacaklarฤฑnฤฑ aรงฤฑkladฤฑ.

Sturgeon, sรถzlerini ลŸรถyle sรผrdรผrdรผ:

“BaฤŸฤฑmsฤฑzlฤฑk konusunda ฤฐskoรงya’nฤฑn bir ฤฐskoรง sterlini benimseme politikasฤฑna geรงmeden รถnce bir sรผre ฤฐngiliz sterlini kullanmaya devam etmesini รถneriyoruz. ฤฐskoรงya, hala sterlini kullanฤฑrken, para politikasฤฑnฤฑn birรงok yรถnรผ ฤฐngiliz Merkez Bankasฤฑnca belirlenmeye devam edecek. Bununla birlikte ฤฐskoรงya’daki parasal ve ekonomik koลŸullarฤฑn gรถzetimi ve finansal istikrardan sorumlu baฤŸฤฑmsฤฑz bir ฤฐskoรง Merkez Bankasฤฑ kurulacak.”

ฤฐskoรง lider, baฤŸฤฑmsฤฑzlฤฑฤŸฤฑn kazanฤฑlmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan Avrupa BirliฤŸi’ne (AB) yeniden katฤฑlmak iรงin de รงalฤฑลŸacaklarฤฑnฤฑn altฤฑnฤฑ รงizdi.

“ฤฐngiltere’ye pasaportla giriลŸ olmayacak”

ฤฐskoรงya’nฤฑn, ฤฐngiltereโ€™den ayrฤฑlmasฤฑ durumunda bunun “BirleลŸik Krallฤฑk ve ฤฐrlanda’nฤฑn geri kalanฤฑyla ortak seyahat alanฤฑnda kalmasฤฑ” anlamฤฑna geleceฤŸini belirten Sturgeon, ลŸu ifadeleri kullandฤฑ:

“Bu, ฤฐngiltere’deki akrabalarฤฑ ziyaret etmek iรงin herhangi bir pasaport kullanฤฑlacaฤŸฤฑ sรถylentilerinin tamamen saรงmalฤฑk olduฤŸu anlamฤฑna geliyor. ฤฐnsanlarฤฑn adalarฤฑmฤฑz รผzerinde serbest dolaลŸฤฑmฤฑ eskisi gibi devam edecek.”

“Liz Truss gรผvenilirlikten yoksun”

ฤฐngiltere BaลŸbakanฤฑ Liz Truss hรผkรผmetinin vergi indirimleri paketinin piyasalardaki olumsuz etkisini de sert ลŸekilde eleลŸtiren Sturgeon, “BaลŸbakan’ฤฑn en ufak bir gรผvenilirlikten yoksun” olduฤŸu yorumunda bulundu.

Sturgeon, ฤฐskoรงya’nฤฑn, BirleลŸik Krallฤฑk iรงerisinde kalmasฤฑ durumunda “kemer sฤฑkma, dรผลŸรผk bรผyรผme, รผcretler ve yaลŸam standartlarฤฑ”yla karลŸฤฑ karลŸฤฑya kalacaฤŸฤฑ deฤŸerlendirmesinde bulundu.

ฤฐskoรงya’da ikinci baฤŸฤฑmsฤฑzlฤฑk referandumu 2023’te yapฤฑlabilir

Sturgeon, 10 Ekim’de yaptฤฑฤŸฤฑ aรงฤฑklamada, ฤฐskoรงya’nฤฑn ฤฐngiltereโ€™den baฤŸฤฑmsฤฑzlฤฑฤŸฤฑnฤฑ kazanmasฤฑ iรงin ikinci bir referandumun, Yรผksek Mahkemenin lehte karar vermesi halinde 19 Ekim 2023’te yapฤฑlabileceฤŸini duyurmuลŸtu.

ฤฐngiliz parlamentosundan izin alฤฑnmasฤฑnฤฑ zorunlu kฤฑlan yasaya karลŸฤฑ mahkemeye baลŸvuran Sturgeon, Yรผksek Mahkemenin ฤฐskoรง parlamentosunun referandum dรผzenlemeye yรถnelik yetkisinin olup olmadฤฑฤŸฤฑnฤฑ deฤŸerlendireceฤŸini aktarmฤฑลŸtฤฑ.

2014 referandumunda baฤŸฤฑmsฤฑzlฤฑk reddedilmiลŸti

ฤฐskoรง Ulusal Partisi, 18 Eylรผl 2014’te yapฤฑlan referandumda, ฤฐskoรงlar yรผzde 55’le baฤŸฤฑmsฤฑzlฤฑฤŸฤฑ reddetmiลŸ olsalar da Brexit’in durumu deฤŸiลŸtirdiฤŸini ve yeni bir referanduma ihtiyaรง olduฤŸunu savunuyor.

Brexit referandumunda, ฤฐngilizlerin aksine yรผzde 62 ile karลŸฤฑ oy kullanan ฤฐskoรงlar, istemedikleri halde AB’den รงฤฑkarฤฑldฤฑklarฤฑnฤฑ belirtiyor.

Ancak yeni bir baฤŸฤฑmsฤฑzlฤฑk referandumu dรผzenlemek iรงin ฤฐngiliz Parlamentosundan izin alฤฑnmasฤฑ gerekiyor. ร–te yandan Muhafazakar Parti’nin รงoฤŸunluฤŸu elinde bulundurduฤŸu 650 รผyeli parlamentodan bรถyle bir iznin รงฤฑkmasฤฑ imkansฤฑz gรถrรผlรผyor.

Bu nedenle baฤŸฤฑmsฤฑzlฤฑk yanlฤฑlarฤฑnฤฑn alternatif yollar deneyebileceฤŸi deฤŸerlendiriliyor. Bu seรงeneklerden birini, ฤฐngiliz Parlamentosundan izin alฤฑnmasฤฑnฤฑ zorunlu kฤฑlan yasaya karลŸฤฑ mahkemeye gitmek oluลŸturuyor. DiฤŸer bir yol ise merkezi hรผkรผmete raฤŸmen referanduma gitmek ve olumlu sonuรง รงฤฑkmasฤฑ halinde tek taraflฤฑ baฤŸฤฑmsฤฑzlฤฑk ilan etmek.

Ancak bunun, Katalonya’da olduฤŸu gibi gerginliฤŸe ve merkezi hรผkรผmetin sert tepkisine yol aรงabileceฤŸi belirtiliyor. Aynฤฑ zamanda bu durumun, Katalanlar gibi ฤฐskoรงlarฤฑn da AB’nin desteฤŸini kaybetmesine neden olabileceฤŸi ifade ediliyor.

ฤฐskoรงya ve Kuzey ฤฐrlanda halklarฤฑ, Brexit’e karลŸฤฑ oy kullanmฤฑลŸtฤฑ

ฤฐngiltere, Galler, Kuzey ฤฐrlanda ve ฤฐskoรงya’dan oluลŸan BirleลŸik Krallฤฑk’ta, Haziran 2016’da yapฤฑlan AB referandumunda yรผzde 48’e karลŸฤฑ yรผzde 52 ile Brexit kararฤฑ alฤฑnmฤฑลŸtฤฑ. Referandumda, ฤฐngiltere ve Galler “evet”, ฤฐskoรงya ve Kuzey ฤฐrlanda ise “hayฤฑr” oyu vermiลŸti.

ฤฐngiltere’nin AB ile vardฤฑฤŸฤฑ Brexit anlaลŸmasฤฑyla Kuzey ฤฐrlanda’ya ayrฤฑcalฤฑklฤฑ bir konum verilerek, fiili AB รผyesi olarak kalmasฤฑna yol aรงan dรผzenleme yapฤฑlmฤฑลŸ fakat ฤฐskoรงya, ฤฐngiltere ile aynฤฑ koลŸullarda 31 Ocak’ta AB’den resmen ayrฤฑlmฤฑลŸtฤฑ.

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.803646.83640%
EURO 53.437653.78940.04%
JAPON YENฤฐ 3.4433.475-0.03%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 58.10558.19630%
STERLฤฐN 62.480662.98520.02%
ร‡ฤฐN YUANI 6.88576.8945-0.02%
RUS RUBLESฤฐ 0.60770.60840.04%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 64244.80 2.1575%
Ethereum 1813.27 1.8527%
Tether USDt 1.00 0.0201%
BNB 589.12 0.1182%
Solana 82.72 1.3297%
USDC 1.00 0.0006%
XRP 1.15 0.7193%
Dogecoin 0.08 -0.0469%
Toncoin 1.79 0.6717%
Cardano 0.19 -1.8434%
Shiba Inu 0.00 1.2448%
Avalanche 6.98 0.9966%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam