ฤฐspanyaโnฤฑn salgฤฑn hastalฤฑk nedeniyle hayvan giriล ve รงฤฑkฤฑลฤฑnฤฑn yasaklฤฑ olduฤu bรถlgeden alฤฑndฤฑฤฤฑ iddia edilen 2 bin 939 besilik canlฤฑ hayvanฤฑn veteriner sertifikalarฤฑnฤฑn โsahteโ olduฤu ortaya รงฤฑktฤฑ. Bakanlฤฑk devreye girdi.Tarฤฑm ve Orman Bakanฤฑ Bekir Pakdemirli, hayvanlarฤฑn karantinaya alฤฑndฤฑฤฤฑnฤฑ aรงฤฑkladฤฑ
Kurban Bayramฤฑ รถncesi ฤฐspanyaโdan ithal edilen 2 bin 939 besilik canlฤฑ hayvanฤฑn veteriner saฤlฤฑk sertifikalarฤฑnฤฑn sahte olduฤu ortaya รงฤฑktฤฑ. Cumhuriyet’in haberine gรถre, Tรผrkiyeโnin dรถrt bir yanฤฑna daฤฤฑlan canlฤฑ hayvanlarฤฑn, ฤฐspanyaโda hayvan giriล ve รงฤฑkฤฑลฤฑnฤฑn salgฤฑn hastalฤฑk nedeniyle yasak olduฤu bรถlgeden ithal edildiฤi iddia edildi. CHP Manisa Milletvekili Vehbi Bakฤฑrlฤฑoฤlu, skandalฤฑ TBMM gรผndemine taลฤฑyarak sรถz konusu besilik canlฤฑ hayvanlarฤฑn hangi illerde ve hangi iลletmelerde bulunduฤunun aรงฤฑklanmasฤฑnฤฑ talep etti.
BAKANLIKTAN TALฤฐMAT
Kurban Bayramฤฑโna รผรง hafta gibi kฤฑsa bir sรผre kalฤฑrken, Tรผrkiyeโde geรงen yฤฑl ortaya รงฤฑkan ลarbon salgฤฑnฤฑnฤฑn ardฤฑndan ลimdi de yurtdฤฑลฤฑndan ithal edilen binlerce canlฤฑ hayvanda sahte saฤlฤฑk belgesi skandalฤฑ yaลanฤฑyor. MKA Hayvancฤฑlฤฑk ลirketi tarafฤฑndan ฤฐspanyaโdan Pinsos Ursa ลirketi aracฤฑlฤฑฤฤฑyla ithal edilen 2 bin 939 canlฤฑ besilik hayvan, veteriner kontrolleri yapฤฑldฤฑktan sonra, 5 Temmuzโda, ฤฐskenderun Limanฤฑโndan daฤฤฑtฤฑldฤฑ. Tarฤฑm ve Orman Bakanlฤฑฤฤฑ Gฤฑda ve Kontrol Genel Mรผdรผrlรผฤรผโnรผn ฤฐspanyaโdaki yetkili makamlarla iletiลime geรงerek gerรงekleลtirdiฤi kontrol sฤฑrasฤฑnda Tรผrkiyeโye getirilen 2 bin 939 hayvan iรงin sunulan veteriner saฤlฤฑk sertifikalarฤฑnฤฑn โsahteโ olduฤu ortaya รงฤฑktฤฑ. Alarma geรงen Tarฤฑm ve Orman Bakanlฤฑฤฤฑ, 12 Temmuz tarihli โรงok ivediโ koduyla gรถnderilen resmi yazฤฑda, ฤฐskenderun Limanฤฑ Veteriner Sฤฑnฤฑr Kontrol Noktasฤฑ Mรผdรผrlรผฤรผโne iลlemlerin durdurulmasฤฑ talimatฤฑ verildi.
BAKIRLIOฤLU: HAYVANLAR TรRKฤฐYE’NฤฐN DรRT BฤฐR YANINA DAฤILDI
Sahte saฤlฤฑk sertifikasฤฑ skandalฤฑnฤฑ TBMM gรผndemine taลฤฑyan CHP Manisa Milletvekili Vehbi Bakฤฑrlฤฑoฤlu, sahte belgelerle 5 Temmuz tarihinde Tรผrkiyeโye giriล yapan 2 bin 939 baล besilik dananฤฑn Tรผrkiyeโnin dรถrt bir yanฤฑna daฤฤฑldฤฑฤฤฑnฤฑ ifade etti. Bakฤฑrlฤฑoฤlu, bakanlฤฑฤฤฑn yazฤฑsฤฑna gรถre sahte belgelerle hayvan ithal edilen MKA Hayvancฤฑlฤฑk adlฤฑ ลirketin kendi internet sitesinde 2017-2019 yฤฑllarฤฑnda Brezilya, Uruguay ve ฤฐspanyaโdan toplam 227 bin 999 baล besilik dana ithal ettiฤine dikkat รงekerek, โ227 bin 999 baล besilik daha ithalatฤฑ yapan bir firmanฤฑn evraklarda sahtecilik yaptฤฑฤฤฑ dรผลรผnรผldรผฤรผnde รผlkemiz hayvancฤฑlฤฑฤฤฑnฤฑn nasฤฑl bir tehlike iรงinde olduฤu aรงฤฑkรงa gรถrรผlmektedirโ deฤerlendirmesini yaptฤฑ. Bakฤฑrlฤฑoฤlu, yasaklฤฑ bรถlgeden getirilerek yurda sokulan hayvanlarฤฑn karantina sรผreรงlerinin Tรผrkiyeโnin deฤiลik bรถlgelerindeki iลletmelerde geรงirmesinin salgฤฑn hastalฤฑklarฤฑn yayฤฑlmasฤฑ aรงฤฑsฤฑndan bรผyรผk bir risk olduฤuna iลaret etti. Bakฤฑrlฤฑoฤlu, โBu durum gรผmrรผk kapฤฑlarฤฑndaki zafiyeti de ortaya รงฤฑkarmฤฑลtฤฑr. Bugรผne kadar sahte belgelerle ne kadar canlฤฑ hayvan ve et ithal edildiฤi, yabancฤฑ รผlkelerin hastalฤฑklฤฑ ve yasak bรถlgelerinden getirilen hayvanlar yรผzรผnden Tรผrkiyeโde hangi hastalฤฑklarฤฑn รงฤฑktฤฑฤฤฑ ve ne kadar hayvanฤฑn รถldรผฤรผ bilinmemektedirโ dedi. Bakฤฑrlฤฑoฤlu, Tarฤฑm ve Orman Bakanฤฑ Bekir Pakdemirliโnin yanฤฑtlamasฤฑ istemiyle verdiฤi soru รถnergesinde, โรlkeye giriลi yapฤฑlan 2 bin 939 baล besilik dana hangi illerde, kimlere ve hangi iลletmelere daฤฤฑtฤฑlmฤฑลtฤฑr? Belgelerin sahte olduฤu anlaลฤฑldฤฑktan sonra bu hayvanlarla ilgili hangi iลlemler yapฤฑlmฤฑลtฤฑr? Bu havyanlardan toplanan ve karantinaya alฤฑnan hayvan sayฤฑsฤฑ kaรงtฤฑrโ sorularฤฑnฤฑ yรถneltti.
BAKAN PAKDEMฤฐRLฤฐ: HAYVANLAR KARANTฤฐNADA

Tarฤฑm ve Orman Bakanฤฑ Bekir Pakdemirli iddialar รผzerine bugรผn yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada, “ฤฐspanya’dan yola รงฤฑkฤฑp Lรผbnan’a gitmesi planlanan ama sonrasฤฑnda bizim ลรผphelerimiz ve tespitimiz รผzerine Tรผrkiye’ye getirilen hayvanlarฤฑn kontrol belgelerinde bir sahtekarlฤฑk yapฤฑlmฤฑล. Bu hayvanlara el koyduk ve karantinaya altฤฑna aldฤฑk” dedi.
Ankara’da yeraltฤฑ barajlarฤฑna dikkat รงekmek ve faydalarฤฑnฤฑ kamuoyuyla paylaลmak adฤฑna dรผzenlenen ‘Yeraltฤฑ Barajlarฤฑ Eylem Planฤฑ’ tanฤฑtฤฑm toplantฤฑsฤฑna katฤฑlan Bakan Pakdemirli, ardฤฑndan basฤฑn mensuplarฤฑnฤฑn sorularฤฑnฤฑ yanฤฑtladฤฑ.
Kurban Bayramฤฑ รถncesi ฤฐspanya’dan ithal edilen 2 bin 939 besilik canlฤฑ hayvanฤฑn veteriner saฤlฤฑk sertifikalarฤฑnฤฑn sahte รงฤฑkmasฤฑ hakkฤฑnda gelen soruyu yanฤฑtlayan Pakdemirli, ลunlarฤฑ sรถyledi:
“Gelen hayvanlarla ilgili ฤฐspanya’dan yola รงฤฑkฤฑp Lรผbnan’a gitmesi planlanan ama sonrasฤฑnda bizim ลรผphelerimiz ve tespitimiz รผzerine Tรผrkiye’ye getirilen hayvanlarฤฑn kontrol belgelerinde bir sahtekarlฤฑk yapฤฑlmฤฑล. Bu hayvanlara el koyduk ve karantinaya altฤฑna aldฤฑk. Bu hayvanlardan her tรผrlรผ kan alฤฑndฤฑ, hiรงbir sฤฑkฤฑntฤฑ yok, karantina sรผresi devam ediyor. Bรถyle bir durumda biliyorsunuz; Dรผnya Hayvan Saฤlฤฑฤฤฑ รrgรผtรผ 21 gรผn sรผre veriyor. Bu 21 gรผn sรผre iรงerisinde karantina tedbirlerini aldฤฑktan sonra saฤlฤฑklฤฑysa hayvanlarฤฑ Tรผrkiye’ye ithal edip millileลtiriyorsunuz. Saฤlฤฑklฤฑ deฤilse de itlaf ediyorsunuz. Normal ลartlarda ฤฐspanya’dan alฤฑnฤฑp Lรผbnan’a gรถtรผrรผlmek iรงin yola รงฤฑkarฤฑlmฤฑล ama bir evrakta sahtekarlฤฑk yapฤฑlarak Tรผrkiye’ye sokulmak istenmiล. Tรผrkiye tarihinde bir ilk olarak Gฤฑda Kontrol Genel Mรผdรผrlรผฤรผmรผz รงok gรผzel bir รงalฤฑลmayla ลรผphe รผzerine bu konuda ฤฐspanya’da Gฤฑda Kontrol sertifikalarฤฑnฤฑ doฤrulama yoluna gitmiลtir. Bu sertifikalarda deฤiลiklik olduฤu iรงin hayvanlara el konuldu ve hayvanlarฤฑn millileลme yolundaki prosedรผrรผ devam ediyor. Konu tamamen teknik bir konu, siyasete alet edilmeyecek bir konu. Cumhuriyet Savcฤฑlฤฑฤฤฑ’na intikal etmiล bir konu. Bฤฑrakalฤฑm teknik adamlar gรถrevlerini yapsฤฑnlar, gรผnlรผk siyasete alet edilmemesi gereken bir konu. Bu konuda neticeler รงฤฑktฤฑkรงa da paylaลmaya devam ederiz.”
‘GฤฐDENLER KรTรDรR, GELENLER ฤฐYฤฐDฤฐR DฤฐYE BฤฐR ลEY YOK’
Tarฤฑm ve Orman Bakanlฤฑฤฤฑ’nda gรถrevden alฤฑnan 6 bรผrokrat hakkฤฑnda basฤฑn mensuplarฤฑndan gelen soruyu cevaplayan Pakdemirli, “Bu bir bayrak yarฤฑลฤฑ, gidenler kรถtรผdรผr, gelenler iyidir diye bir ลey yok. Bu bayrak yarฤฑลฤฑnda bazen yorulan arkadaลlarฤฑmฤฑz olabilir. Bazen gรถrev tazelemesi gereken arkadaลlar olabilir, deฤiลiklik gerekiyor olabilir. Bunlar Bakanฤฑmฤฑzฤฑn, Bakanlฤฑฤฤฑn ve Cumhurbaลkanฤฑ’nฤฑn takdirindedir. Bunlar gerektiฤinde, gerektiฤi koลullarda yapฤฑlฤฑrโ ifadelerini kullandฤฑ.







