İtalya Başbakanı istifa kararı aldı, Cumhurbaşkanı kabul etmedi

İtalya Başbakanı istifa kararı aldı, Cumhurbaşkanı kabul etmedi

Avrupa bir yandan enerji kriziyle boğuşup resesyon tehdidiyle yüzleşirken, siyasi krizler de patlak veriyor. İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın istifası sonrası bu kez İtalya Başbakanı Draghi istifa edeceğini duyurdu. Ancak bu kararı kabul görmedi.

A+A-

Avrupa'da istifa dalgası yayılıyor. İngiltere'nin ardından bu kez İtalya'nın Başbakanı Draghi, görevini bırakacağını duyurdu. Draghi hükümetinin, ailelerin ve işletmelerin artan enerji fiyatlarıyla mücadelesine destek için hazırladığı yaklaşık 23 milyar avro değerindeki ekonomik yardım paketine yönelik parlamentonun üst kanadı Senato'da bugün yapılan oylamaya koalisyon ortağı M5S'nin katılmaması ülkede hükümet krizine yol açtı.

Senato'daki oylamada, söz konusu paket M5S'nin oyunu olmadan kabul edilmesine karşın, daha önce M5S’nin desteği olmadan hükümete liderlik etmeyeceğini açıklayan Başbakan Draghi, bugünkü sonucun ardından istifa kararı aldı.

Draghi, Senato’daki oylamanın ardından Cumhurbaşkanı Sergio Matteralla ile yaklaşık bir saatlik görüşme gerçekleştirdikten sonra bakanlar kurulunu toplantıya çağırdı.

Boykot'un ardından Draghi, ilerleyen saatler istifasını Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella'ya sunacağını duyurmuştu. Draghi kabineye verdiği demeçte, “Bu akşam cumhurbaşkanına istifamı sunacağım. Bu hükümeti destekleyen ulusal birlik koalisyonu artık yok” demişti. İtalya Cumhurbaşkanı Mattarella, Draghi’nin istifasını kabul etmediğini açıkladı.

Hükümetin, Ukrayna-Rusya Savaşı artan enerji fiyatlarıyla mücadele için hazırladığı yaklaşık 23 milyar euro değerindeki ekonomik yardım paketi parlamentonun üst kanadı Senato’da oylandı.

Koalisyon hükümetinin ortaklarından M5S, söz konusu yardın paketinin yeterli olmadığını öne sürerek oylamayı boykot etti. Yardım paketi oylamasına 211 senatör katılırken, 39 “Hayır” oyuna karşılık 172 “Evet” oyuyla yardım paketi Senato tarafından onaylandı.

Analistler, yardım paketine yönelik muhalefetin ideolojik değil, parti içi anlaşmazlıkların bir sonucu olduğunu savundu.

İtalya'da Haziran 2023te yapılması planlanan genel seçimlerin Draghi'nin istifası sonrası erkene çekilebileceği ifade edildi.

Şubat 2021den bu yana görevde olan Draghi, M5S'nin desteği olmadan da İtalya parlamentosunda çoğunluğu elinde tutuyor.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler