Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

ฤฐtalya’yฤฑ sarsan istifa sonrasฤฑ รผlke erken seรงime gidiyor

ฤฐtalya'da sular durulmuyor. ฤฐtalya BaลŸbakanฤฑ Mario Draghi'nin istifasฤฑ sonrasฤฑ hรผkรผmet krizi patlak verirken, ฤฐtalya'da CumhurbaลŸkanฤฑ Sergio Mattarella da parlamentoyu feshetti, 70 gรผn iรงinde erken genel seรงimlerin yapฤฑlacaฤŸฤฑnฤฑ aรงฤฑkladฤฑ.
ฤฐtalya'yฤฑ sarsan istifa sonrasฤฑ รผlke erken seรงime gidiyor Borsatek

ฤฐtalya‘da CumhurbaลŸkanฤฑ Sergio Mattarella, BaลŸbakan Mario Draghi‘nin istifasฤฑyla sonuรงlanan hรผkรผmet krizinin ardฤฑndan parlamentoyu feshederek 70 gรผn iรงinde erken genel seรงimlerin yapฤฑlacaฤŸฤฑnฤฑ bildirdi.

Koalisyonda yer alan 3 partinin desteฤŸini รงekmesi รผzerine BaลŸbakan Draghi’nin istifasฤฑnฤฑ kabul eden CumhurbaลŸkanฤฑ Mattarella, hรผkรผmet krizine รงรถzรผm bulmak iรงin parlamentonun รผst kanadฤฑ Senato BaลŸkanฤฑ Maria Elisabetta Alberti Casellati ve alt kanat Temsilciler Meclisi BaลŸkanฤฑ Roberto Fico ile ayrฤฑ ayrฤฑ gรถrรผลŸtรผ.

CumhurbaลŸkanฤฑ Mattarella, parlamento baลŸkanlarฤฑyla gรถrรผลŸmelerinin ardฤฑndan cumhurbaลŸkanlฤฑฤŸฤฑ sarayฤฑ Quirinale’de yaptฤฑฤŸฤฑ basฤฑn aรงฤฑklamasฤฑnda, anayasada belirtildiฤŸi รผzere 70 gรผn iรงinde yeniden seรงimlere gidilmesi iรงin parlamentonun alt ve รผst kanatlarฤฑnฤฑn feshine iliลŸkin kararnameyi imzaladฤฑฤŸฤฑnฤฑ sรถyledi.

Parlamentonun vaktinden รถnce feshedilmesini, yapฤฑlmasฤฑ gereken en son seรงenek olarak tanฤฑmlayan Mattarella, “Ancak, ortaya รงฤฑkan siyasi durum bu karara yol aรงmฤฑลŸtฤฑr.” dedi.

Senato’da dรผn Draghi hรผkรผmeti รผzerine yapฤฑlan tartฤฑลŸmalarฤฑ hatฤฑrlatan Mattarella, “Dรผn Senato’da yapฤฑlan tartฤฑลŸmalar ve oylama, hรผkรผmete parlamento dรผzeyinde desteฤŸin kalmadฤฑฤŸฤฑnฤฑ ve parlamento รงoฤŸunluฤŸuna sahip yeni bir hรผkรผmet kurulma olasฤฑlฤฑฤŸฤฑnฤฑ aรงฤฑkรงa ortaya koydu. Bu durum, parlamentonun feshini kaรงฤฑnฤฑlmaz kฤฑldฤฑ.” diye konuลŸtu.

CumhurbaลŸkanฤฑ, son 18 aydฤฑr hรผkรผmete liderlik eden Mario Draghi’ye de yaptฤฑฤŸฤฑ iลŸlerden รถtรผrรผ teลŸekkรผr ederken, Draghi hรผkรผmetinin yeni hรผkรผmet kuruluncaya kadar seรงimlerin gerรงekleลŸmesi de olmak รผzere vatandaลŸlarฤฑn ihtiyaรงlarฤฑnฤฑ karลŸฤฑlayacak ลŸekilde gรถrev yapacaฤŸฤฑnฤฑ ifade etti.

Mattarella, ekonomik ve sosyal krizin yaลŸandฤฑฤŸฤฑ bu dรถnemde maliyet artฤฑลŸฤฑnฤฑn yol aรงtฤฑฤŸฤฑ enflasyon artฤฑลŸฤฑnฤฑn etkilerine karลŸฤฑ gerekli mรผdahalelerin gecikmeden yapฤฑlmasฤฑnฤฑ hatฤฑrlatma gรถrevi olduฤŸunun da altฤฑnฤฑ รงizdi.

CumhurbaลŸkanฤฑ Mattarella’nฤฑn parlamentoyu fesih kararnamesini imzalamasฤฑnฤฑn ardฤฑndan BaลŸbakan Draghi, seรงim tarihini belirlemek รผzere bakanlar kurulunu topladฤฑ.

ฤฐtalyan ANSA ajansฤฑnฤฑn baลŸbakanlฤฑk kaynaklarฤฑna dayandฤฑrdฤฑฤŸฤฑ haberine gรถre, bakanlar kurulu, genel seรงimlerin 25 Eylรผl’de yapฤฑlmasฤฑnฤฑ kararlaลŸtฤฑrdฤฑ.

1946’dan bu yana cumhuriyetle yรถnetilen รผlkede o tarihten bu yana genel seรงimlerin ilk defa sonbaharda yapฤฑlacaฤŸฤฑ kaydedildi.

CumhurbaลŸkanฤฑ’nฤฑn parlamentoyu fesheden, dolayฤฑsฤฑyla 18. yasama dรถnemini sonlandฤฑran kararฤฑyla รผlkede seรงim kampanyasฤฑ dรถnemi de resmen baลŸladฤฑ. รœlkede erken seรงim kararฤฑ alฤฑnmasaydฤฑ, genel seรงimlerin 2023’รผn ilk aylarฤฑnda yapฤฑlmasฤฑ gerekiyordu.

SWG araลŸtฤฑrma ลŸirketinin 18 Temmuz’da aรงฤฑkladฤฑฤŸฤฑ son kamuoyu araลŸtฤฑrmasฤฑna gรถre, aลŸฤฑrฤฑ saฤŸcฤฑ Giorgia Meloni liderliฤŸindeki ฤฐtalya’nฤฑn KardeลŸleri Partisi (FdI), yรผzde 23,8 ile birinci sฤฑrada, yรผzde 22,1’lik oranla merkez solun รงatฤฑ partisi Demokratik Parti (PD) ikinci sฤฑrada yer alฤฑyor.

SaฤŸ partilerden Lig’in oyu yรผzde 14, 5 Yฤฑldฤฑz Hareketi’nin (M5S) oyu ise yรผzde 11,2 olarak kaydedildi.

Merkez saฤŸ ittifak iรงinde yer alan eski BaลŸbakan Silvio Berlusconi’nin partisi Forza Italia’nฤฑn (FI) oyu ise yรผzde 7,4.

ฤฐtalyan basฤฑnฤฑnda รงฤฑkan haber ve yorumlarda, son kamuoyu yoklamalarฤฑna gรถre, FdI, Lig ve FI’nin oluลŸturduฤŸu merkez saฤŸ ittifakฤฑn seรงimleri kazanฤฑp iktidar olma ลŸansฤฑnฤฑn yรผksek olduฤŸu ifade edildi.

Mario Draghi liderliฤŸindeki geniลŸ katฤฑlฤฑmlฤฑ koalisyon hรผkรผmeti, Kovid-19 salgฤฑnฤฑnฤฑn yol aรงtฤฑฤŸฤฑ saฤŸlฤฑk ve ekonomik kriz koลŸullarฤฑnda ulusal birlik hรผkรผmeti olarak 13 ลžubat 2021’de gรถreve gelmiลŸti. Draghi hรผkรผmetine, ฤฐtalyan parlamentosunda temsil edilen 10 siyasi parti destek veriyordu.

Draghi hรผkรผmetini istifaya gรถtรผren siyasi kriz, koalisyon ortaklarฤฑndan M5S’nin, 14 Temmuz’da parlamentoda bir oylamada, hรผkรผmetin sunduฤŸu ekonomik yardฤฑm paketine destek vermemesiyle baลŸlamฤฑลŸtฤฑ.

M5S’nin tavrฤฑ รผzerine BaลŸbakan Draghi’nin istifasฤฑnฤฑ vermek รผzere CumhurbaลŸkanฤฑ Sergio Mattarella’ya gitmiลŸ ancak CumhurbaลŸkanฤฑ, Draghi’nin istifasฤฑnฤฑ kabul etmeyerek, kendisinden hรผkรผmet kriziyle ilgili Senato ve Temsilciler Meclisi’ne bilgi vermesini istemiลŸti.

BaลŸbakan Draghi, dรผn Senato’da yaptฤฑฤŸฤฑ konuลŸmada, “EฤŸer halen bir arada kalmak istiyorsak, bunun tek yolu hรผkรผmet anlaลŸmasฤฑnฤฑ cesaretle, fedakarlฤฑkla ve gรผvenilirlikle sฤฑfฤฑrdan yeniden inลŸa etmektir” ifadelerini kullanarak, ulusal birlik koalisyonu adฤฑyla andฤฑฤŸฤฑ hรผkรผmetini canlandฤฑrmaya รงalฤฑลŸmฤฑลŸtฤฑ.

Senato’daki gรถrรผลŸmeler sฤฑrasฤฑnda M5S’ye ek olarak saฤŸ partiler FI ve Lig de parรงasฤฑ olduklarฤฑ Draghi hรผkรผmetine yรถnelik gรผven oylamasฤฑna katฤฑlmayacaklarฤฑnฤฑ aรงฤฑklamฤฑลŸtฤฑ.

Senato’da dรผn akลŸam yapฤฑlan oylamada, Draghi hรผkรผmeti kฤฑl payฤฑ gรผvenoyu almฤฑลŸ ancak koalisyonun รผรง bรผyรผk partisi oylamaya katฤฑlmamฤฑลŸtฤฑ. Bunun รผzerine Draghi, geรงen hafta sunduฤŸu istifasฤฑnฤฑ, bu sabah CumhurbaลŸkanฤฑ Mattarella’ya giderek tekrar vermiลŸ ve istifasฤฑ da kabul edilmiลŸti.

Draghi hรผkรผmeti, 2018’deki seรงimlerle oluลŸan 18. yasama dรถneminde gรถrev yapฤฑp, normal sรผresini tamamlayamadan dรผลŸen 3. hรผkรผmet olmuลŸtu.

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.814646.82620.02%
EURO 53.515553.5285-0.07%
JAPON YENฤฐ 3.4613.4680.58%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 58.05258.0914-0.31%
STERLฤฐN 62.614562.62940.13%
ร‡ฤฐN YUANI 6.88776.8903-0.14%
RUS RUBLESฤฐ 0.6070.6090.42%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

AdSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
ALTIN/ONS ($)4148.69-0.54%
SPOT ALTIN GRAM (TL)6246.89-0.49%
GRAM ALTIN SERBEST P.6234.26-1.09%
SPOT GรœMรœลž GRAM (TL)93.18-0.74%
KรœLร‡E ALTIN (DOLAR)132800.00-1.04%
HAS ALTIN GRAM (TL)6216.09-0.49%
SPOT ALTIN KG (TL)132763.00-0.51%
CUMHURฤฐYET ALTINI (TL)42049.00-0.9%
GรœMรœลž/ONS ($)61.85-0.85%

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 63282.81 0.9438%
Ethereum 1782.53 0.572%
Tether USDt 1.00 -0.0014%
BNB 582.44 -0.7712%
Solana 81.18 -0.0482%
USDC 1.00 -0.0012%
XRP 1.14 0.3053%
Dogecoin 0.08 -1.1655%
Toncoin 1.75 -0.9383%
Cardano 0.19 -1.9322%
Shiba Inu 0.00 0.8438%
Avalanche 6.90 -0.3253%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam