Japon yenindeki tarihi deฤer kaybฤฑ, Japonya’nฤฑn ithalat faturasฤฑnฤฑn hฤฑzla yรผkselmesine ve ticaret aรงฤฑฤฤฑnฤฑn geniลlemesine yol aรงtฤฑ.
Maliye bakanlฤฑฤฤฑnฤฑn Perลembe gรผnรผ bildirdiฤine gรถre, ticaret aรงฤฑฤฤฑ 2,09 trilyon yenden 2,16 trilyon yene (15,5 milyar dolara) yรผkseldi. Japonya, 2015’ten bu yana en uzun seri olan son 15 aydฤฑr ticaret aรงฤฑฤฤฑ veriyor. Ekonomistler ise 1,62 trilyon yen aรงฤฑk bekliyorlardฤฑ.
Yen zaten yรผksek olan emtia fiyatlarฤฑnฤฑ ลiลirdiฤinden, ithalat 1980’den bu yana en hฤฑzlฤฑ ลekilde arttฤฑ. Yรผzde 53,5’lik artฤฑลa ham petrol, sฤฑvฤฑ doฤal gaz ve kรถmรผr alฤฑmฤฑ รถncรผlรผk etti. Ekonomistler ise ithalatta yรผzde 50 artฤฑล bekliyorlardฤฑ. ฤฐhracat, ekonomistlerin รถngรถrdรผฤรผnden biraz daha zayฤฑf bir artฤฑลla otomobiller ve yarฤฑ iletken parรงalarฤฑn etkisiyle yรผzde 25,3 arttฤฑ.







