Devlet televizyonu NHK’nin haberine gรถre, ฤฐลiba’nฤฑn gรถrevi รผstlenmesi รถncesinde, Ekim 2021’den beri gรถrevde bulunan Kiลida Fumio ile mevcut kabinesi, toplu olarak gรถrevinden ayrฤฑldฤฑ.
Kiลida, dรผzenlediฤi basฤฑn toplantฤฑsฤฑnda, gรถrevde kaldฤฑฤฤฑ 3 yฤฑllฤฑk sรผrede Japonya’nฤฑn “bir dรถnรผm noktasฤฑyla” karลฤฑ karลฤฑya olduฤunu sรถyledi.
Ekonomik, sosyal ve diplomatik alanlarda “ertelenemeyecek zorluklarla doฤrudan karลฤฑ karลฤฑya kalฤฑndฤฑฤฤฑnฤฑ” kaydeden Kiลida, gรถrev sรผresinde “deฤiลimi gรผce dรถnรผลtรผrme” รงabalarฤฑnda istikrarlฤฑ ilerleme kaydettiklerini bildirdi.
– ฤฐลiba kabinesi gรถreve baลlayacak
Geรงen hafta parti iรงi seรงimlerde Kiลida’nฤฑn yerine LDP liderliฤine seรงilen ฤฐลiba’nฤฑn, LDP ve ortaฤฤฑ Komeito hakimiyetindeki meclis oturumunda baลbakanlฤฑk gรถrevini รผstlenmesine kesin gรถzรผyle bakฤฑlฤฑyor.
Meclisteki oylamanฤฑn akabinde kabinenin duyurulmasฤฑ ve ฤฐmparatorluk Sarayฤฑ’nda dรผzenlenecek tรถrenle yeni kabinenin gรถreve baลlamasฤฑ bekleniyor.
Neler yaลandฤฑ?
รnceki Baลbakan Suga Yoลihide’nin 2020-2021’de bir yฤฑl sรผren gรถrevi sonrasฤฑ istifasฤฑyla, Ekim 2021’de gรถreve gelen Baลbakan Kiลida Fumio, geรงen haftaki LDP seรงimlerine katฤฑlmama kararฤฑ almฤฑลtฤฑ.
LDP lideri ve Baลbakan Kiลida Fumio, aฤustosta, parti iรงi siyasi baฤฤฑล fonu skandalฤฑnฤฑn siyasete yรถnelik kamu gรผvenini sarstฤฑฤฤฑ gerekรงesiyle istifa edeceฤini aรงฤฑklamฤฑลtฤฑ.
27 Eylรผl’de 9 adayฤฑn katฤฑldฤฑฤฤฑ kongrede baลkanlฤฑk seรงimini, geรงmiลte tarฤฑm bakanฤฑ ve savunma bakanฤฑ olarak gรถrev yapan eski LDP Genel Sekreteri ฤฐลiba ลigeru, ikinci turda kazanmฤฑลtฤฑ.







