Japonya'da çekirdek enflasyonda dikkat çeken düşüş

Japonya'da çekirdek enflasyonda dikkat çeken düşüş

Japonya'da çekirdek enflasyon bir yıldan uzun bir süredir ilk kez yüzde 3 eşiğinin altına geriledi.

A+A-

Japonya'da çekirdek enflasyon bir yıldan uzun bir süredir ilk kez yüzde 3 eşiğinin altına geriledi. Ancak BOJ'un yüzde 2 hedefinin üzerinde kalarak politika yapıcıların ultra kolay para politikasını aşamalı olarak terk edeceği yönündeki beklentileri canlı tuttu.

Eylül ayında, taze gıda maliyetlerini hariç tutan çekirdek tüketici fiyat endeksi (TÜFE) geçen yılın aynı dönemine göre %2,8 arttı, Ekonomistler, Ağustos ayında yüzde 3,1 olan çekirdek TÜFE'nin Eylül'de yüzde 2,7'ye gerilemesini bekliyorlardı.

Capital Economics Asya-Pasifik Başkanı Marcel Thieliant, "Enflasyon Eylül ayında zayıflamış olsa da, enflasyonun BoJ'un %2'lik hedefinin altına ancak gelecek yılın sonunda düşeceğini düşünüyoruz" dedi.

Verilere göre, elektrik faturaları geçmişteki petrol fiyat düşüşlerinin gecikmeli etkisini yansıtarak düştü ve enflasyonun Ağustos 2022'den bu yana ilk kez %3'ün altına gerilemesine yardımcı oldu.

Taze gıda ve yakıt maliyetlerini arındıran ve BOJ tarafından trend enflasyonunun daha iyi bir göstergesi olarak yakından izlenen çekirdek enflasyon ise Eylül'de Ağustos ayındaki %4,3'lük artıştan yüzde 4,2'ye yavaşladı.

Dai-ichi Life Research Institute baş ekonomisti Shinke Yoshiki, enflasyon önümüzdeki aylarda muhtemelen ılımlı seyredecek olsa da, petrol maliyetlerindeki yeni bir artış ve yende devam eden düşüşlerin firmaları yeniden fiyat artırmaya teşvik edebileceğini söyledi.

İlgili Haberler