Japonya'da hizmet faaliyetleri talebin canlanmasıyla güçlü seyrini koruyor

Japonya'da hizmet faaliyetleri talebin canlanmasıyla güçlü seyrini koruyor

Yapılan özel sektör anketine göre, Japonya'nın hizmet faaliyetleri, pandemiyle ilgili kısıtlamaların gevşetilmesinin tüketici talebini canlandırmasıyla Haziran ayında hızlı bir büyüme temposunu sürdürdü.

A+A-

Japonya'da hizmet faaliyetleri güçlü seyrini sürdürüyor. Jibun Bank Japonya Hizmet satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Mayıs ayındaki rekor seviye olan 55,9'dan geçen ay mevsimsellikten arındırılmış 54,0'a geriledi.

Bu rakam, 54,2'lik flaş değerle kıyaslandığında 10 aydır genişleme ile daralmayı ayıran 50 eşiğinin oldukça üzerinde kaldı.

S&P Global Market Intelligence ekonomisti Usamah Bhatti, "Japon özel sektör firmaları, pandemi ve ekonomi üzerindeki enflasyon baskıları hafifledikçe faaliyetlerin önümüzdeki yıl genişlemeye devam edeceği konusunda güçlü iyimserliğini korudu" dedi.

Ankete göre, önümüzdeki yıla ilişkin iş dünyası beklentileri de güçlü ancak önceki aylara göre hafif düşüş gösterdi.

Hükümet pandemiyle ilgili sıkı sınır kontrollerini kaldırdı ve COVID-19'u mevsimsel griple aynı seviyede yeniden sınıflandırdı.

Hizmet sağlayıcılar, girdi enflasyonunun geçen yılın Mart ayından bu yana en düşük seviyeye gerilemesine rağmen fiyat baskılarının Haziran ayında da devam ettiğini söyledi.

Pazartesi günü açıklanan Haziran ayına ilişkin üç aylık Japonya Merkez Bankası "tankan" anketi, imalatçı olmayanların iş hissiyatının Haziran 2019'dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını gösterirken, oteller ve restoranlar arasındaki hissiyatı yansıtan bir endeks rekor seviyeye ulaştı.

Bu eğilimi yansıtan PMI anketi, gelen turizmdeki toparlanmanın Haziran ayında yeni ihracat işlerinin, artış hızı son üç ayın en yavaş seviyesinde olsa da, 14. ay üst üste genişlemeye devam etmesine yardımcı olduğunu gösterdi.

İmalat ve hizmet faaliyetleri rakamlarını bir araya getiren bileşik PMI, Mayıs ayında zirve yaptıktan sonra geçen ay yavaşladı. Mayıs ayında 54,3 olan endeks Haziran ayında 52,1'e gerileyerek üst üste altıncı ayda da 50 sınırının üzerinde kaldı.

Bu haber toplam 605 defa okunmuştur
İlgili Haberler