JPMorgan uyardı: Rusya ekonomisi resesyona girecek

JPMorgan uyardı: Rusya ekonomisi resesyona girecek

JPMorgan, Rusya ekonomisinin resesyona girmeye hazır olduğu konusunda uyardı

A+A-

BORSATEK.COM - Yatırım bankası JPMorgan, Rusya ekonomisinin Batı'nın Ukrayna işgali nedeniyle uyguladığı yaptırımlar sonucunda resesyona gireceğini açıkladı.

Rusya ekonomisinin ikinci çeyrekte, ilk çeyreğe oranla yüzde 20 (mevsimsellikten arındırılmış yıllık oran) ve yıl için yüzde 3,5 daralacağını öngören yatırım bankası, belirsizliklerin çok büyük olması nedeniyle öngörülerindeki hata payının da çok yüksek olduğunu belirtti. 

Rusya'nın artan siyasi ve ekonomik izolasyonunun önümüzdeki yıllarda Rusya'nın büyüme potansiyelini azaltacağına ve Rusya'nın büyüme trendini önceki yüzde1,75'ten yüzde 1,0'a düşüreceğine inanan bankanın strateji ekibi, Rusya ekonomisinin büyük olasılıkla resesyona gireceğini de sözlerine ekledi.

JPMorgan analistlerinden gelen uyarı, hafta sonu açıklanan bir dizi yaptırım açıklamalarının ardından geldi.

Rus rublesi Pazartesi günü ülke vatandaşlarının nakit çekmek için ATM makinelerinde sıraya girmeye başlamasıyla yüzde 20'den fazla düştü .

Rusya Merkez Bankası, gelişmelere politika faiz oranını yüzde 9,5'ten yüzde 20'ye yükselterek yanıt verdi. Rusya Merkez Bankası ayrıca yabancı yatırımcıların menkul kıymet satışlarını sınırlama kararı aldı. Ancak Moskova Borsası haftanın ilk işlem gününde alınan kararla bir kapalı kaldı. 

 

İlgili Haberler