Wall Streetโin iki bรผyรผk bankasฤฑ JPMorgan ve Goldman Sachs, Biden yรถnetiminin ABDโli yatฤฑrฤฑmcฤฑlara Rus tahvilleriyle ilgili iลlem yapma yasaฤฤฑ getirmesinin ardฤฑndan bu iลlemlerden รงekildiฤini aรงฤฑkladฤฑ.
Piyasada iลlem yapan profesyonel yatฤฑrฤฑmcฤฑlara gรถre iki dev banka bu ay iรงin Rus tahvili iรงin alฤฑcฤฑ ve satฤฑcฤฑlarฤฑ eลleลtirmeye devam ediyor.
Bloomberg kaynaklarฤฑna gรถre ABD Hazine Bakanlฤฑฤฤฑ Yabancฤฑ Varlฤฑk Kontrol Ofisiโnin (OFAC) ABDโdeki yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn Rus tahvili almasฤฑnฤฑ yasaklamasฤฑ sonrasฤฑ JPMorgan iลlemlerden geri รงekildiฤi belirtirken, Goldman Sachs sรถzcรผsรผ de sรถz konusu iลlemleri askฤฑya aldฤฑฤฤฑnฤฑ aรงฤฑkladฤฑ.
Goldman Sachsโtan yapฤฑlan aรงฤฑklamada, โOFACโฤฑn gรผncellediฤi rehber ve Goldman Sachsโฤฑn Rusya ile ilgili iลlemlerini gittikรงe azaltmasฤฑyla uyumlu olarak ลirket Rus varlฤฑklarla piyasa yapฤฑcฤฑ belirli iลlemleri yรผrรผtmeyecekโ ifadelerine yer verildi.
Hazine Bakanlฤฑฤฤฑโndan 6 Haziranโda yapฤฑlan aรงฤฑklama finansal kฤฑsฤฑtlamalarฤฑ artฤฑrarak piyasa oyuncularฤฑnฤฑn hazฤฑrlฤฑksฤฑz yakalanmasฤฑna ve hukuk departmanlarฤฑyla hararetli gรถrรผลmeler yaลanmasฤฑna neden olmuลtu.
ABDโnin daha รถnce uyguladฤฑฤฤฑ politikalar Goldman Sachs ve JPMorgan gibi aracฤฑ kurumlarฤฑn ucuz Rus tahvillerini deฤerlendirmek isteyen mรผลterilere yardฤฑmcฤฑ olmasฤฑna izin veriyordu.
Mevcut uygulamada ise ABDโli piyasa oyuncularฤฑnฤฑn Rus kurumlarฤฑnca ihraรง edilmiล yeni veya yรผrรผrlรผkte bulunan varlฤฑklarฤฑnฤฑ satฤฑn almalarฤฑ yasaklanmฤฑล oldu.
Bankalarฤฑn mรผลterilerin isteฤi รผzerinde ya da yeni alฤฑcฤฑlar bulma beklentisiyle rutin olarak tahvil satฤฑn aldฤฑฤฤฑ biliniyor.
Geรงtiฤimiz hafta bir OFAC sรถzcรผnรผn yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamaya gรถre gรผncellenmiล rehber ABDโli yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn hala Rus tahvillerini satabilir ya da ellerinde tutabilecekleri fakat yeni tahvil satฤฑn alamayacaklarฤฑ anlamฤฑna geliyor.







