Katar'dan 5 milyar dolarlık yatırım kararı

Katar'dan 5 milyar dolarlık yatırım kararı

Mısır hükümeti, toplam 5 milyar dolar değerinde bir dizi yatırım anlaşması yapmak üzere Katar ile anlaşma sağladığını açıkladı.

A+A-

Mısır, ilerleyen dönemde Katar’ın ülkeye 5 milyar dolarlık yatırım yapmayı planladığını açıkladı.

İki ülke yetkilileri arasında yapılan görüşme sonrası Mısır kabinesinden yapılan açıklamada yatırımları koordine etmek için ortak bir komite kurulmasının kararlaştırıldığı kaydedildi.

Başlıca gıda ithalatçısı ülkelerden bir olan Mısır ekonomisinin Ukrayna savaşı kaynaklı rekor seviyelere ulaşan tahıl fiyatları yüzünden ağır bir darbe aldığı belirtilirken söz konusu yatırımlar için herhangi bir zaman çizelgesi verilmedi.

Orta Doğu’nun en borçlu ülkelerinden olan Mısır tahıl ithalatının büyük kısmını Rusya ve Ukrayna’dan yapıyordu. Bununla birlikte ülkenin önemli gelir kaynaklarından birini ağırlıklı olarak Rus turistlerden beslenen turizm gelirleri oluşturuyor.

Katar anlaşması Abu Dabi Varlık Fonu’nun aybaşında yaklaşık 2 milyar dolar değerinde Borsaya açık kamu sahipli Mısır şirketlerinden hisse alması sonrası geldi. Bu hamle körfez ülkelerinin Mısır’a krizden çıkması için verdiği desteğin en somut örneklerden biri olarak kabul ediliyor.

Arap dünyasının en kalabalık ülkesi olan Mısır’ın bu desteğin yanında Uluslararası Para Fonu’ndan kredi alınmasını da içere bir finansman arayışı içinde olduğu biliniyor.

İlgili Haberler