Kızıldeniz ısındı, ticaret gemileri sigorta krizine girdi

Kızıldeniz ısındı, ticaret gemileri sigorta krizine girdi

Bazı gemi sigortacıları ABD ve İngiltere ticaret gemilerini savaş risklerine karşı teminat altına almaktan kaçınmaya başladı.

A+A-

Bazı gemi sigortacılarının ABD ve İngiltere ticaret gemilerini Kızıldeniz'in güneyinde seyrederken savaş risklerine karşı teminat altına almaktan kaçınmaya başladıkları öne sürüldü.

Husi militanlar, ABD ve İngiltere'nin Cuma günü gerçekleştirdiği hava saldırılarına karşılık verme tehdidini yerine getirerek son birkaç gündür ticari gemilere yönelik saldırılarını arttırdı. Pazartesi gününden bu yana iki ticari gemiyi füzelerle vurdular, ancak her ikisi de seferlerine devam edebildi.
Marsh'ın denizcilik ve kargo küresel başkanı Marcus Baker'a göre, sonuç olarak sigortacılar ABD, İngiltere ve İsrail'le bağlantılı gemiler için bölge üzerinden yapılan seyahatlerde teminat verirken istisnalar arıyorlar. Bu da esasen sigorta sağlamayacakları anlamına geliyor.

"Sigortacılar ABD, İngiltere ya da İsrail'in dahil olmayacağına dair maddeler ekliyorlar" diye konuşan Baker. "Hemen hemen herkes böyle bir şey ekliyor ve birçoğu 'sahiplik' veya 'çıkar' kelimelerini içeriyor" dedi.
Salı günü Yunanistan'a ait Zografia adlı yük gemisi su yolunun güneyinde seyrederken bir füze tarafından vuruldu. Bir gün önce de ABD'ye ait Gibraltar Eagle adlı dökme yük gemisi vuruldu.
Dünyanın en büyük gemi sahiplerinin bir kısmı bölgedeki seferlerine ara verse de birçoğu seferlerine devam ediyor.


İlgili Haberler