Korku endeksi VIX 20 tekrar 20 puanın üstüne çıktı

Korku endeksi VIX 20 tekrar 20 puanın üstüne çıktı

Wall Street’in korku endeksi olarak adlandırılan VIX endeksi güncel gelişmeler sonrasında tekrar 20 puanın üzerine çıkmış durumda.

A+A-

İş Yatırım 16 Ekim 2023 Uluslararası Piyasalar Kapanış Raporu'na göre İsrail- Hamas Savaşı piyasaları tedirgin ediyor.  Savaş ile ilgili kaygılar petrol fiyatlarında 150 doları konuşulur hale getirirken koku endeksi olarak bilinen  VIX yeniden 20 puanının üzerine çıktı

İş Yatırım raporu şöyle:

Küresel piyasalarda haftanın son işlem gününde İsrail-Hamas savaşında yaşanan gelişmeler sonucunda negatif bir görünüm hakimdi. Başlatacakları kara operasyonu sebebiyle Kuzey Gazze’nin 24 saat içerisinde boşaltılması gerektiği yönünde açıklamalarda bulunan İsrail’in bu talebi karşısında komşu Arap ülkelerinde tepki olarak gösteriler düzenlenmeye başladı ve bölgedeki tansiyon yükselmeye devam ediyor. Wall Street’in korku endeksi olarak adlandırılan VIX endeksi güncel gelişmeler sonrasında tekrar 20 puanın üzerine çıkmış durumda. Bloomberg yayınlamış olduğu raporda kötü senaryonun gerçekleşmesi halinde İran ve İsrail’in sıcak çatışmaya gireceğini, bu durumun gerçekleşmesi halinde petrol fiyatlarının varil başına $150 seviyesine çıkacağını ve küresel ekonomik büyümenin %1,7 küçülerek $1 trilyon küresel üretim azalışına sebep olacağını öngördüğünü belirtti.

University of Michigan’ın yayınlamış olduğu tüketici hissiyatı verisi Ekim ayı için 67 beklentiye kıyasla 63 olarak açıklandı. Tüketici beklentileri verisi ise 65.7 açıklanması beklenirken 60.7 olarak açıklandı. 1 yıllık enflasyon tahmininin ise önceki veriye paralel %3.2 olarak açıklanması beklenirken sert bir hareketle %3.8 olarak açıklandı, 5 yıllık enflasyon tahmini ise %2,8 beklentisinin üzerinde %3 olarak açıklandı.

Avrupa hisse senedi piyasaları günün büyük çoğunluğunda pozitif tarafta fiyatlanırken kapanışa doğru gelen satışlar sonrasında tüm majör borsalar değer kaybederek seansı tamamladı. Euro Stoxx 50’nin %1,48 değer kaybettiği seansta FTSE 100 %0,59, CAC 40 %1,42 ve DAX ise %1,55 değer kaybetti. Euro Stoxx 50 endeksinde değer kazanan tek sektör artan jeopolitik riskler sebebiyle %1,56 değer kazanan enerji sektörü olurken günün en çok değer kaybeden sektörleri -%2,60 ile bilgi teknolojileri, -%2,10 ile sanayi ve -%1,85 ile finans oldu. Avrupa’daki halka açık en değerli şirket olan Novo Nordisk sene sonu satış ve gelir beklentilerini bir kez daha yukarı çekti ve Cuma gününü %1,13 değer kazanarak tamamladı. Laboratuvar malzemeleri üreten Sartorius şirketi sene sonu beklentilerini aşağı yönlü güncellemesinin ardından %13,3 değer kaybederek günü tamamladı. Euro Stoxx 50 endeksinde sadece üç şirket değer kazanarak günü tamamlarken bunlar sırasıyla %1,61 ile TotalEnergies, %1,32 ile Eni SpA ve %0,71 ile Ferrari oldu.

ABD endeksleri haftanın son işlem gününde güçlü bilançolara rağmen artan jeopolitik riskler yüzünden değer kaybetti. S&P 500 %0,50 değer kaybederek 4.327 seviyesine gerilerken teknoloji hisselerinin ağırlıkta olduğu Nasdaq %1,23 değer kaybetti, öte yandan enerji sektörünün pozitif ayrışmasının ışığında Dow Jones ise günü %0,12 değer kazanarak yatay pozitif tamamladı. S&P 500 endeksinde Cuma günü pozitif ayrışan sektörler %2,26 ile enerji, %1,09 ile altyapı ve %0,84 ile temel tüketim olurken negatif ayrışan sektörler ise -%1,52 ile bilgi teknolojileri, -%1,46 ile takdirsel tüketim ve -%1,32 ile iletişim servisleri oldu. ABD’de bilanço dönemi bugün finans kurumları öncülüğünde başladı. JP Morgan ve Citigroup Cuma günü seans açılışı öncesinde bilançolarını açıkladı, iki banka da hisse başı kar ve gelir kalemlerinde analist beklentilerinin üzerinde veriler açıkladı ve pre-market seansta primlenerek işlem gördüler. Piyasalardaki azalan risk iştahı sebebiyle seansın son saatine kadar pozitif tarafta fiyatlanan Citigroup günü %0,23 kayıpla yatay negatif kapatırken JP Morgan günü %1,39 primlenerek tamamladı; öte yandan S&P 500 bankacılık sektörü ise günü %0,56 primlenerek sonlandırdı. The Air Current denetim şirketi Boeing’in hali hazırda teslimat rakamlarında sorun yaşadığı 737 Max-8 modeli uçaklarına olan denetlemelerinin kapsamını arttıracaklarını açıkladı ve haberle birlikte şirket %3,38 değer kaybederken finansal kurumlar Boeing’in sene sonu teslimat tahminlerini aşağı yönlü revize etti. FAANG hisselerinin günlük performansları: Meta -%3,04, Apple -%1,10, Amazon -%1,96, Netflix -%1,58, ve Google %1,32 olarak kayda geçti.

Pazartesi günü ABD tarafında New York Empire State İmalat Endeksi ve Eylül ayı Federal Bütçe Dengesi takip edilecek, Avrupa tarafında ise Avrupa Bölgesi Ticaret Dengesi ile Toplam Rezerv varlıklar ve Almanya Toptan Satış Fiyatları Endeksi takip edilecek.

 

İlgili Haberler