Petrol fiyatları yeni haftaya İsrail kuşatmasının gölgesinde başladı

Petrol fiyatları yeni haftaya İsrail kuşatmasının gölgesinde başladı

Yatırımcılar İsrail-Hamas savaşının risklerini değerlendirirken petrol fiyatları yatay seyrediyor.

A+A-

Yatırımcılar İsrail-Hamas çatışmasının diğer ülkeleri de içine çekip çekmeyeceğini görmek için beklerken, petrol geçen haftaki yükselişinin ardından Pazartesi günü çoğunlukla yatay seyretti. Bu gelişme potansiyel olarak fiyatları daha da artırabilir ve küresel ekonomiye yeni bir darbe vurabilir.

Brent vadeli işlemleri en son varil başına 90,89 $ seviyesinde yatay seyretti. ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü 2 sent düşüşle varil başına 87,67 dolara geriledi.

Yatırımcıların Orta Doğu'da daha geniş çaplı bir çatışma olasılığını fiyatlamasıyla her iki gösterge de Cuma günü yaklaşık %6 yükselerek Nisan ayından bu yana en yüksek günlük kazançlarını kaydetti.

Haftalık bazda Brent %7,5 artarken, WTI %5,9 yükseldi.

Nissan Securities'in bir birimi olan NS Trading'in başkanı Hiroyuki Kikukawa, "Yatırımcılar, İsrail'in Gazze'nin kuzey yarısında yaşayanlara güneye kaçmalarını bildirdiği 24 saatlik sürenin ardından henüz geniş çaplı bir kara saldırısı başlamamışken çatışmanın etkisini anlamaya çalışıyor" dedi ve ekledi:

"Petrol üreten ülkeleri kapsayabilecek etki bir ölçüde fiyatlara yansıtıldı, ancak gerçek bir kara işgali gerçekleşir ve petrol arzını etkilerse, fiyatlar kolayca varil başına 100 doları aşabilir" dedi.

Orta Doğu'daki çatışmanın küresel petrol ve gaz arzı üzerinde çok az etkisi oldu ve İsrail büyük bir üretici değil.

Ancak İslamcı grup Hamas ile İsrail arasındaki savaş, Rusya'nın geçen yıl Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana petrol piyasaları için en önemli jeopolitik risklerden birini oluşturuyor.

Piyasa katılımcıları, Suudi Arabistan, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri de dahil olmak üzere dünyanın en çok petrol üreten bölgesindeki ülkelerden gelen arz için daha geniş bir çatışmanın ne anlama gelebileceğini değerlendiriyor.

Commonwealth Bank of Australia analisti Vivek Dhar Pazartesi günü yayınladığı bir notta, Tahran'ın Hamas saldırısına doğrudan karıştığının tespit edilmesi halinde, bunun ABD'nin İran'ın petrol ihracatına yönelik yaptırımlarını tamamen uygulamasına yol açabileceğini söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"ABD, İran ile diplomatik ilişkilerini geliştirmeye çalışırken bu yıl İran'ın petrol ihracatına uyguladığı yaptırımları görmezden geldi. İran'ın bu yılki petrol ihracatındaki günlük 0.5-1 milyon varillik artış - küresel petrol arzının %0.5-1'ine denk geliyor. ABD yaptırımlarının tam olarak uygulanması halinde bir kenara itilme riskiyle karşı karşıya."

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Pazar günü, askerleri İsrail sınır kasabalarında ölümcül saldırılar düzenleyerek dünyayı şoke eden Hamas militanlarının peşinden Gazze Şeridi'ne girmeye hazırlanırken "Hamas'ı yok etme" sözü verdi.

İran Cumartesi günü yaptığı açıklamada İsrail'in "savaş suçları ve soykırımının" durdurulmaması halinde durumun kontrolden çıkabileceği ve "geniş kapsamlı sonuçlar" doğurabileceği uyarısında bulundu.

Çatışmanın tırmanmasından endişe eden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Arap devletleri arasında birkaç gün süren mekik diplomasisinin ardından Pazartesi günü "ileriye dönük yol hakkında" konuşmak üzere İsrail'e dönecek.

ABD geçen hafta, Moskova'yı Ukrayna'yı işgali nedeniyle cezalandırmak üzere tasarlanan mekanizmadaki boşlukları kapatma çabasıyla, G7'nin varil başına 60 dolarlık fiyat sınırının üzerinde fiyatlandırılan Rus petrolünü taşıyan tankerlerin sahiplerine ilk yaptırımları uyguladı.

Rusya dünyanın en büyük ham petrol ihracatçılarından biri ve ABD'nin sevkiyatlarını daha sıkı denetlemesi arzı azaltabilir.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler