Çin bankacılık sistemine likidite desteğini artırıyor

Çin bankacılık sistemine likidite desteğini artırıyor

Çin merkez bankası (PBoC) Pazartesi günü orta vadeli politika kredilerini devrederken bankacılık sistemine likidite desteğini artırdı, ancak daha keskin yuan düşüşleri riskine ilişkin endişeler nedeniyle faiz oranını değiştirmedi.

A+A-

Çin Halk Bankası (PBOC), zor durumdaki ekonomiye yardımcı olmak için likiditeyi bol tutmak ve "daha uzun süre daha yüksek" ABD oranları beklentileri arasında yuanı istikrara kavuşturmak arasında ince bir ip üzerinde yürüyor.

PBOC yaptığı açıklamada bankacılık sistemindeki likiditeyi yeterli düzeyde tutmak için 789 milyar yuan (107,96 milyar dolar) değerinde orta vadeli kredi kolaylığı (MLF) operasyonu gerçekleştirdiğini belirtti.

Vadesi gelen 500 milyar yuan değerindeki MLF kredileriyle birlikte PBOC bankacılık sistemine 289 milyar yuan taze likidite pompalayarak yaklaşık üç yılın en büyük net enjeksiyonunu gerçekleştirmiş oldu.

Bu arada, geçen hafta Reuters anketine paralel olarak bir yıllık politika kredilerinin faizini değiştirmeyerek %2,50'de tuttu.

UOB Çin Küresel Piyasalar Direktörü Stone Zhou, Pazartesi günkü operasyonların "PBOC'nin piyasadaki stresi azaltmak için likidite sağlamayı umduğunu" gösterdiğini söyledi.

Bu ay, Liaoning ve Chongqing de dahil olmak üzere bir dizi Çin yerel yönetimi, Pekin'in yatırımcılar için endişe kaynağı olmaya devam eden artan borç risklerini azaltma çabalarını hızlandırmasıyla, ödenmemiş borçları geri ödemek için özel refinansman tahvilleri ihraç etmek için acele ediyor.

Analistler bu tür tahvillerin ihracının bu yıl en az 1 trilyon yuana ulaşmasını bekliyor.

Analistler ayrıca, Ekim ayında hükümet tarafından yapılacak vergi tahsilatlarının da likidite stresine neden olabileceğini söyledi.

PBOC, zayıf tüketim ve derinleşen emlak krizinin vurduğu bir ekonomide borçlanma maliyetlerini düşürmek için Çin'in gösterge kredi oranlarına rehberlik eden MLF oranını bu yıl iki kez düşürdü.

Ancak daha fazla parasal genişleme, Çin'in ABD ile arasındaki getiri farkını açarak bu yıl dolar karşısında yaklaşık %5,5 değer kaybeden yuan üzerinde yeni bir aşağı yönlü baskı yaratabilir.

ANZ'de kıdemli Çin stratejisti olan Xing Zhaopeng, PBOC'nin Pazartesi günü faizleri düşürmeme kararının Cuma günü 1 yıllık borç verme gösterge faizinde beş baz puanlık bir indirimi dışlamadığını söyledi.

Zhaopeng "PBOC'nin gevşeme hızını ayda bir tedbirle sürdüreceğine inanıyoruz." dedi.

Oxford Economics'in baş ekonomisti Louise Loo da Çin'in para politikasının yakın vadede güvercin kalmasını bekliyor.

Ekonomi danışmanlık şirketi, PBOC'nin dördüncü çeyrekte 10 bp'lik bir faiz indirimi daha yapacağını ve Aralık ayında zorunlu karşılık oranında 25 bp'lik bir indirim daha yapacağını tahmin ediyor.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler