Kripto fonlarının büyüklüğü 650 milyar dolara fırlayabilir

Kripto fonlarının büyüklüğü 650 milyar dolara fırlayabilir

Kripto fonları 5 yılda 50 milyar dolardan 650 milyar dolara çıkması muhtemel

A+A-

Bitcoin borsa yatırım fonunun potansiyel onayı ve kurumsal yatırımcıların ilgisinin artması, kripto varlık yönetimi endüstrisinin önümüzdeki beş yıl içinde 50 milyar dolardan 650 milyar dolara büyümesine yol açabilir.

Bernstein Research'ün analist ekibi, Pazartesi günü yayımladıkları bir notta, kripto varlık yönetimi endüstrisinin bugün yaklaşık 50 milyar dolar olan büyüklüğünün önümüzdeki beş yıl içinde 50 milyar dolardan 650 milyar dolara çıkmasını beklediklerini belirtti.

Analistler, bu büyümenin iki ana faktörden kaynaklanacağını düşünüyor. Bunlardan ilki, spot Bitcoin borsa yatırım fonunun potansiyel onayı. Geçtiğimiz ay ABD'de bir mahkeme, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC) Grayscale Investments'ın Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) ürününü bir ETF'ye dönüştürme teklifini reddetmesinin hatalı olduğuna karar verdi.

SEC'in karara itiraz etmek için Ekim ortasına kadar süresi var. Ancak Bernstein ekibi, SEC'in itiraz etmemesi durumunda Bitcoin fonlarının önümüzdeki yılın başlarında piyasaya çıkmasını bekliyor.

Analistler, ETF'lerin Bitcoin ve ikinci en büyük token olan Ether'in piyasa değerlerinden yaklaşık %10 pay almasını bekliyor.

Diğer bir faktör ise kurumsal yatırımcıların ilgisinin artması. Son zamanlarda, Coinbase Global (COIN) gibi alım satım platformlarında perakende tüccarlar neredeyse yok olmuş olsa bile, bazı kurumların kriptoya ısındığına dair işaretler var.

Grayscale'in yanı sıra BlackRock (BLK), Fidelity, WisdomTree (WT) ve Invesco (IVZ) gibi şirketler de Bitcoin ETF'leri başlatmak için başvuruda bulundu. Bazı fon şirketleri de spot Ether veya Ethereum bağlantılı vadeli işlemleri tutan ürünler piyasaya sürmeye çalışıyor.

Ancak düzenleme hala birçok kurumu geride tutuyor. SEC Başkanı Gary Gensler, kurumun mahkeme kayıplarına rağmen, kripto endüstrisinin dolandırıcılıkla ve menkul kıymetler yasalarına uymayan şirketlerle dolu olduğunu söylüyor. Ajans Haziran ayında Coinbase'e kayıtsız bir menkul kıymetler borsası olarak faaliyet gösterdiği için dava açtı ve şirket bu suçlamayı reddetti.

Sektör, kanun yapıcılardan fazla yardım alamıyor. Kripto endüstrisiyle ilgili kuralları değiştirecek yasa tasarılarının bu yıl Temsilciler Meclisi'nden geçme ihtimali olsa da, Senato'da bu çabayı sürdürmek için çok az ilgi var.

Bernstein Research analistleri, "Kripto finansın benimsenmesi hype döngülerini takip ediyor ve ETF'lerin onaylanması için dönüm noktası olan düzenleyici yıl olarak 2024 ile birlikte bir hokey sopası benimsenmesini bekliyoruz" diye yazdı.

İlgili Haberler