Krizi derinleştirecek bir gözaltı kararı daha

Krizi derinleştirecek bir gözaltı kararı daha

ABD ile Türkiye arasındaki vizeleri askıya almaya kadar giden krize bir halka daha eklendi

A+A-

ABD ile Türkiye arasındaki vizeleri askıya almaya kadar giden krizi, ABD konsolosluk çalışanı Metin Topuz'un tutuklanması başlatmıştı. Bugün yeni bir gözaltı kararı daha çıktı.

 Hürriyet'in haberine göre, geçtiğimiz günlerde tutuklanarak cezaevine gönderilen ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu görevilisi Metin Topuz'dan sonra dün sabah yeni bir gelişme yaşandı. Amerikan Konsolosluğu'nda Emniyetle ilişkileri götüren bir isim için Başsavcılık tarafından verilen tutuklama kararı tebliğ edildi.Tutuklama kararı verilen kişinin de Türk vatandaşı olduğu ve eşinin FÖTÖ'nün çağrısından sonra Bank Asya'ya para yatırdığı saptandı.Gözaltı kararı verilen kişinin henüz yakalanmadığı ve konsolosluktan dışarıya çıkmadığı da belirtiliyor. 

Savcılık doğruladı

ABD ile vize krizinde ikinci bir konsolosluk çalışanının ifadeye çağrıldığı iddiası, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından doğrulandı. Açıklamada, “Diplomatik bağışıklığı bulunmayan ABD İstanbul Başkonsolosluğu çalışanı N.M.C. ifadesi için Cumhuriyet Başsavcılığımıza davet edilmiştir” denildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu'nda çalışan Metin Topuz'un 'FETÖ' soruşturması kapsamında geçen hafta tutuklanmasının ardından, konsolosluk çalışanı N.M.C’nin ifade vermek üzere savcılığa davet edildiğini açıkladı.

Savcılık açıklamasında, ‘diplomatik bağışıklığı’ bulunmayan N.M.C.'nin eşi ve çocuğunun Amasya'da gözaltına alındığı belirtildi.

Adalet Bakanı Gül iddiaları yalanlamıştı

Metin Topuz dışında bir başka ABD elçilik görevlisinin gözaltına alınması için çalışma başlatıldığı, söz konusu kişinin elçilik binasına sığındığı iddia edilmişti.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül söz konusu iddiayı yalanlayarak, "Bizim bilgimiz dahilinde olan 2. bir tutuklama ya da gözaltı kararı bulunmuyor" ifadelerini kullanmıştı.

Ne olmuştu

ABD Büyükelçisi Bass, tutuklanmaya ilişkin rahatsızlığını dile getirirken, “hükümetten bazılarının intikam peşinde olduğunu” söylemişti. Topuz’un tutuklanmasının ardından ABD Büyükelçiliği de Ankara’ya tepkisini “Mahkeme yerine medyada yargılıyorsunuz” diyerek göstermiş ve “Ortaklığımızı bozuyorsunuz” uyarısında bulunmuştu. Açıklamada, “Amerikan hükümeti, ABD’nin İstanbul

Başkonsolosluğu’nda görevli bir yerel çalışanın 4 Ekim tarihinde tutuklanmasından ve Türk hükümeti kaynakları tarafından sızdırılan ve görünüşe göre bu çalışanın hukuka dayalı bir mahkeme yerine medyada yargılanmasının amaçlanmasından büyük bir rahatsızlık duymaktadır” denilmişti. Askıya almayla, Trump’ın Başkanlık Kararnamesi’yle büyük tartışma yaratan kararı sonucu ABD’nin vize vermediği ülkeler olan Suriye, İran, Libya, Somali, Sudan ve Yemen’in yanına pratikte Türkiye de eklenmiş oldu.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.